Rămâi conectat

Actualitate

Prețul la utilități ar putea crește în Romania. Mircea Coșea: „Consumatorul român a ajuns la mâna speculanților”

Publicat

în

Prețul la utilități ar putea crește în Romania. Mircea Coșea: „Consumatorul român a ajuns la mâna speculanților”

Reputatul profesorul și economist Mircea Coșea a făcut o scurtă evaluare a situației economice din România pentru DC News, în care sancționează lipsa de viziune și de reacție a factorilor decizionali.

”Părerea mea este că lucrurile nu merg spre bine, cred că va continua o creștere a prețurilor, cred că inflația va trece de 5,6-5,8, poate chiar se va apropia de 6%, spre sfârșitul acestui an.

De ce? În primul rând pentru că avem niște factori pe care nu putem să-i controlăm sau nu mai putem acum să-i controlăm, pentru că nu am luat măsuri înainte”, spus Mircea Coșea.

Electrica Furnizare Discount

”Acești factori sunt de natură externă și înseamnă inflația globală care circulă acum în lume, care a fost generată de Statele Unite ale Americii într-o manieră voită, pentru că s-a considerat că prin inflație se pot plăti mai ușor datoriile pe care statul le-a făcut în timpul pandemiei. Această inflație a fost amplificată și de mișcările Chinei care a reînceput o oarecare activitate de import-export, cerere mai mare pentru materii prime, pentru energie… Pe de altă parte are o politică internă diferită acum. Pune mai mare accent acum pe dezvoltarea unor întreprinderi care să ocupe locurile în lanțurile valorice pe care Occidentul vrea să le mute în țările de origine. Adică, China în momentul de față a dezvoltat peste 800 de întreprinderi care au ca scop să preia anumite părți din lanțurile valorice, în așa fel încât China să nu mai depindă de importurile de tehnologie avansată din Statele Unite ale Americii sau alte companii din Japonia sau Taiwan. Toate acestea au însemnat o cerere sporită de materii prime și de energie.

Această inflație care vine din exterior noi nu putem să o controlăm. Sigur am fi putut să o preîntâmpinăm dacă am fi avut o politică mai înțeleaptă de gestionare a materiilor prime din țară, în principal energia. Aici mă gândesc la faptul că tărăgănăm și încă nu suntem în stare să punem în valoare resursele de energie din Marea Neagră. În al doilea rând nu avem o industrie care să producă bunuri de capital adică pentru ceea ce noi dorim să facem, acele investiții. Investițiile pe care ar trebui să le facem în infrastructură, în construcții în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea sănătății, a educației, înseamnă import de materii prime, în principal de construcție, începând de la bitum la fier beton și așa mai departe pentru că noi nu le mai producem. Deci este o chestiune pe care trebuie să o spunem foarte clar: lipsa de interes a guvernelor României în industria de bunuri de capital, acum o plătim”, a spus economistul.

Prețul la utilități va crește

”Aici se adaugă și factorii interni pe care am putea să-i controlăm dar nu facem nimic. Am putea să acționăm asupra prețurilor prin intrarea pe piață a unor produse românești. Asta înseamnă în principal produse agro-alimentare pe care ar trebui să le prelucrăm în țară și reducem importurile. Reducerea importurilor ar echilibra mai mult deficitul balanței comerciale. Nu facem acest lucru, nu există nicio politică la Ministerul Agriculturii în vederea stimulării procesatorilor, nici măcar al fermierilor care aruncă marfa pe câmp. Ultima demonstrație din fața Guvernului a fermierilor a arătat care este situația.

Deci din acest punct de vedere nu există nicio șansă ca inflația să scadă în viitoarele luni. Ori la asta mai adăugăm încă două lucruri. Primul este prețul la utilități care nu are cum să scadă pentru că pe de o parte există niște creșteri, din nou pe plan internațional, la energie în al doilea rând pentru că ”liberalizarea” pe care am făcut-o nu este o liberalizare a pieței pentru că atunci când faci o liberalizare, conform regulilor cunoscute, o faci când ai o producție care să acopere cel puțin 80% din cererea internă. Ori noi nu avem așa ceva. Noi importăm și energie. Asta înseamnă că, consumatorul român a ajuns la mâna speculanților pentru că ceea ce se întâmplă, diferența dintre producția internă și cerere se negociază pe burse, care sunt deloc controlabile și vor crește tarifele. Incontestabil vor crește, iar această creștere a energiei fie ea electrică, gaze sau combustibili va duce la creșterea prețurilor la toate produsele. Pentru că în lanțul trofic al economiei energia stă la bază. Deci ea se vede până în ultimul element”, a mai spus reputatul profesor.

Sursa: dcnews.ro

Publicitate

Actualitate

FOTO| SCANDAL la examenele pentru şcolile de jandarmi: Note de 2 şi 3, transformate în ZECE, după contestații

Publicat

în

SCANDAL la examenele pentru şcolile de jandarmi: Note de 2 şi 3, transformate în ZECE, după contestații

Mai mulţi candidaţi la examenele organizate în şcolile de subofiţeri de jandarmi de la Fălticeni şi Drăgăşani au obţinut nota 10 după contestaţii în condiţiile în care evaluările iniţiale arătau note de 2 sau 3.

Situaţia, care a fost semnalată public şi de către poliţistul Marian Godină, se regăseşte şi în cazul unor candidaţi recrutaţi de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Prahova, Godină susţinând că în una dintre sălile de examen au fost date subectele de la examenul din martie, însă a fost aplicat şablonul de corectare pentru cel din octombrie. Jandarmeria Prahova nu a comentat incidentul.

Marian Godină a publicat, luni seară, rezultatele după contestaţii la examenul de admitere la Şcolile de subofiţeri de jandarmi de la Fălticeni şi Drăgăşani, atrăgând atenţia asupra diferenţelor foarte mari dinte notele iniţiale şi cele de după contestaţii, în cazul candidaţilor recrutaţi de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Prahova.

Electrica Furnizare Discount

Astfel, la şcoala de la Drăgăşani, şapte candidaţi care iniţial au obţinut note între 2,50 şi 3 au avut, după contestaţii, nota 10, în timp ce la şcoala de la Fălticeni toţi ce patru candidaţi recrutaţi la nivelul IJJ Prahova au avut punctajul majorat de la 16 sau 18 puncte la 90 de puncte, cea mai mică diferenţă dintre evaluarea iniţială şi cea după contestaţii fiind de 65 de puncte, de la 25 de puncte iniţial la 90 de puncte după contestaţii.

Tot Marian Godină a fost cel care a încercat să explice, pe Facebook, care ar fi motivele pentru care au existat asemenea diferenţe între punctajul iniţial şi cel final

„Am primit mai multe mesaje în privat şi am reuşit să aflu ce s-a întâmplat. Explicaţia mi se pare plauzibilă, dar denotă încă o dată multă incompetenţă şi bătaie de joc. Examenul s-a dat în fiecare judeţ, în mai multe săli de concurs. Într-una din sălile de examen din Prahova, candidaţii au primit subiectele care fuseseră date la sesiunea din martie 2021, subiecte pe care le rezolvaseră deja acasă, în pregătirea pentru sesiunea din octombrie. La finalul examenului, la corectare, în respectiva clasă a plouat cu note de 2 şi 3, deoarece şablonul pentru corectare era cel pentru subiectele din sesiunea octombrie 2021, cele pe care le-au primit toţi ceilalţi candidaţi din ţară. Candidaţii au explicat că e imposibil să aibă notele alea şi au fost îndrumaţi să facă contestaţie. Bănuiesc că cei responsabili au înţeles încă de atunci ce gafă au făcut, dar au continuat aşa. Mai bănuiesc şi că mulţi candidaţi s-au prins că subiectele alea sunt cele din martie, dar au mers «pe burtă». Probabil şi scria pe ele «Sesiunea Martie 2021». Cu toate astea, e destul de greu de crezut că le-au rezolvat perfect, dar nu imposibil, ţinând cont ca erau subiecte pe care le mai făcuseră. După contestaţii, candidaţii din acea sală au obţinut nota zece. Sunt tare curios cum se va soluţiona situaţia asta. Eu încă o pun pe seama incompetenţei şi sper să nu mă înşel”, a scris poliţistul.

Oficialii Inspectoratului de Jandarmi Prahova au refuzat să facă orice comentarii cu privire la această situaţie.

Sursa: stirileprotv.ro

Citește mai mult

Actualitate

Mesajul purtătorului de cuvânt al Patriarhiei pentru anti-vacciniști: „Orice deviație a credinței spre altceva este idolatrie, cel mai grav lucru”

Publicat

în

Mesajul purtătorului de cuvânt al Patriarhiei pentru anti-vacciniști: „Orice deviație a credinței spre altceva este idolatrie, cel mai grav lucru”

”Obiectul credinței creștine este Dumnezeu întrupat în Hristos și nimic altceva. Orice deviație a credinței spre altceva sau spre altcineva este idolatrie. Este cel mai grav lucru posibil în plan religios. Aceasta este atitudinea pe care trebuie să o împărtășim față de discursurile anti-vacciniste abuziv motivate religios”, a spus Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române într-o dezbatere organizată de HotNews.

Oficialul clerical s-a mai referit la cei care nu vor să se vaccineze invocând o atitudine pro-libertate, transmitându-le că unei astfel de atitudine – care este și miezul creștinismului- trebuie adăugată și atitudinea pro-viață. ”Cele două atitudini sunt subînțelese de fiecare creștin. Și cred că toți ne întâlnim aici, în lumina celor două principii”, crede Bănescu.

Electrica Furnizare Discount

Ce a mai spus Vasile Bănescu în dezbaterea HotNews.ro:

  • Nu bisericile pot fi sursa centrală de persuasiune în legătură cu o problemă medicală.
  • Discursul public al reprezentanților cultelor religioase poate fi solicitat, poate fi articulat pe probleme sociale, pe teme de bioetică punctual pe teme culturale și evident pe teme de morală public.
  • O problemă medicală nu poate fi validată de un cult religos, dar nu este un drum înfundat, de vreme ce avem cele 2 principii – pro-libertate și pro-viață.
  • În legătură cu invitarea unor medici sau a unor invitați credibili în spațiul bisericilor, de ce nu? Important e să ne provocăm frumos libertatea de înțelegere, ascultând varii păreri și apelând la surse care ne pot ajuta.
  • Pentru anti-vacciniști am următorul mesaj: Cei care au confundat planurile, uitând că e foarte periculoasă confuzia atât a duhurilor cât și a planurilor din viața noastră. Vreau să precizez că nu poate exista o poziție crestină în sine față de vaccin și vaccinare. Evident că nu e o asemenea poziție, așa cum cum nici nu poate exista o poziție crestină față de plombe, față de anestezie, față de intervenția laparoscopică sau față de injecția subcutanată.

sursa: hotnews.ro

Citește mai mult

Actualitate

Ludovic Orban, demisie din grupul parlamentar al PNL: A acuzat actuala conducere a partidului de decizii iraționale

Publicat

în

Ludovic Orban, demisie din grupul parlamentar al PNL: A acuzat actuala conducere a partidului de decizii iraționale

Ludovic Orban, fostul președinte al Partidului Național Liberal, și-a anunțat marți, în plenul Camerei Deputaților, demisia din grupul parlamentar liberal.

Mai mulți parlamentari liberali au anunțat în ultima perioadă că îl vor urma pe Orban într-un alt partid, dacă acesta va părăsi PNL.

Ludovic Orban a acuzat că actuala conducere PNL a luat decizii iraționale, impuse de Klaus Iohannis, care au condus la căderea Guvernului, ruperea coaliției majoritare cu USR și prăbușirea partidului în sondajele de opinie. Pentru salvarea liberalismului autentic, este nevoie de o nouă forță politică de continuare a doctrinei lăsată moștenire de Brătieni, a mai apreciat acesta.

Electrica Furnizare Discount

Orban e membru PNL din 1990.

A condus Partidul Național între 2017 și 2021 și a ocupat funcția de prim-ministru între 4 noiembrie 2019 și 7 decembrie 2020.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare