Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Prețul carburanților, majorat de la 1 ianuarie 2024: Creșterea accizelor la benzină și motorină se va face în două etape

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Prețul carburanților, majorat de la 1 ianuarie 2024: Creșterea accizelor la benzină și motorină se va face în două etape

Șoferii din România, lovitură financiară semnificativă în 2024, deoarece accizele la carburant vor suferi o dublă creștere, conform noilor reglementări publicate în „ordonanța trenuleț” miercuri.

Această măsură face parte din strategia coaliției PSD – PNL de a compensa deficitul bugetar, iar consecințele vor afecta direct buzunarele șoferilor și ale populației în general.

România se află deja printre țările europene cu cele mai mari accize la benzină și motorină, iar situația se va înrăutăți în 2024. Prima creștere a accizelor va avea loc începând cu 1 ianuarie, urmată de o a doua etapă de majorare de la 1 iulie. Planul inițial prevedea o singură „indexare” la 1 ianuarie, dar necesitățile bugetare au impus o ajustare, iar acum șoferii vor simți impactul financiar în două etape distincte ale anului viitor.

În conformitate cu noile reglementări, nivelul accizelor pentru produsele energetice în 2024 va fi actualizat cu 50% din creșterea prețurilor de consum, conform calculelor din luna septembrie a anului 2023 față de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015. Acest mecanism se va aplica atât la 1 ianuarie, cât și la 1 iulie, afectând ambele tipuri de carburanți: benzină și motorină.

Citește și: Încă trei ani de ajutor pentru achiziția de motorină pentru fermieri

În prezent, nivelul accizelor la carburant se actualizează anual cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, iar datele din septembrie 2023 indică o inflație de 8,8%. Aceasta ar implica o majorare a accizelor cu 14 bani/l la motorină și cu 16 bani/l la benzină. După aplicarea TVA, se estimează că prețul carburanților va crește cu 17 bani/l la motorină și cu 19 bani/l la benzină. În prima etapă, de la 1 ianuarie, diesel-ul se va scumpi cu 8,5 bani/l, iar benzina cu 9,5 bani/l, înainte de a urma a doua parte a majorării la 1 iulie.

Sursa: playtech.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Instagram își ajustează algoritmul pentru a promova conținutul original: Modificări majore la funcția Reels

Bogdan Ilea

Publicat

în

Instagram își ajustează algoritmul pentru a promova conținutul original: Modificări majore la funcția Reels Conținutul original de pe aplicația de social media Instagram urmează să fie prioritizat, iar conținutul „furat” urmează să fie penalizat, în urma schimbărilor modului în care funcționează algoritmul.  O nouă schimbare a modului în care funcţionează algoritmul de recomandări al Instagram […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea