Rămâi conectat

Curier Județean

Prefectul Gheorghe Feneşer a anunțat rezultatul acțiunii de verificare a salubrizării cursurilor de apă

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Recent, la nivelul judeţului Alba s-a derulat acţiunea privind verificarea salubrizării cursurilor de apă, de către comisia constituită prin Ordinul nr.112/11.03.2013 al Prefectului judeţului Alba, formată din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului judeţului Alba, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba, Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu şi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba.

Prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer a dispus această amplă acţiune de control, urmare pagubelor materiale importante produse în judeţ, în urma inundaţiilor înregistrate în anii anteriori.

 „Am solicitat autorităţilor administraţiei publice locale dispunerea măsurilor privind asigurarea salubrizării cursurilor de apă de pe raza unităţilor teritorial administrative, consiliile locale, precum şi primarii având obligaţia să asigure, în condiţiile legii, curăţenia şi salubrizarea digurilor şi a malurilor, a cursurilor de apă, asanarea terenurilor insalubre şi prevenirea poluării apelor. Prin această acţiune, am verificat astfel, dacă primarii sunt adevăraţi gospodari şi au întreprins măsurile care se impun în acest sens” a declarat prefectul Gheorghe Feneşer.

În cadrul acţiunii de control s-a urmărit respectarea regulamentului privind: desfiinţarea depozitelor neorganizate de deşeuri amplasate pe albiile şi malurile cursurilor de ape, precum şi în secţiunile de scurgere a podurilor şi podeţelor ; interzicerea lucrărilor de barare sau traversare a cursurilor de apă care pot constitui obstacol în curgerea naturală a apelor; obligativitatea proprietarilor/administratorilor podurilor pentru asigurarea secţiunii optime de scurgere a apelor; interzicerea depozitării în albii sau pe malurile cursurilor de apă a materialelor de orice fel; modul în care s-au realizat/întreţinut şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale în localităţi.

În urma verificărilor efectuate în teritoriu, s-a constatat că autorităţile publice locale au  început acţiunea de igienizare şi salubrizare a cursurilor de apă, existând hotărâri ale consiliilor locale cu privire la aprobarea programelor de salubrizare şi igienizare a localităţilor, iar în zonele în care s-au excutat lucrări de regularizare a cursurilor de apă nu există depozite de deşeuri. Totodată nu s-au depistat  spălări ale utilajelor şi agregatelor mecanice în cursurile de apă sau exploatări de agregate minerale în zonele interzise prin lege.

S-au constatat deficiențe cum ar fi: existenţa unor depozite sporadice de deşeuri amplasate pe albiile şi malurile cursurilor de ape şi existenţa de material lemnos căzut accidental în albia râurilor din zonele de munte. Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, unele autorităţi ale administraţiei publice locale au început igienizarea cursurilor de apă ce tranzitează unităţile administrativ teritoriale (R. Arieş. R. Ampoi, R. Târnava Mare,  R. Târnava Mică, R. Mureş, R. Sebeş, R. Cugir şi afluenţii acestora) mai târziu, respectiv la începutul lunii aprilie a.c.

Finalizarea acestei acţiuni s-a materializat prin încheierea notelor de constatare a situaţiei existente pe teren, fiind dispuse măsuri şi termene scurte de realizare, în vederea remedierii deficienţelor. În cazul în care, reprezentanţii Comisariatului judeţean Alba al Gărzii Naţionale de Mediu şi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba vor constata nerespectarea măsurilor dispuse în actele încheiate la data desfăşurării acţiunii, vor aplica sancţiuni  în conformitate cu prevederile legale în vigoare” a precizat prefectul judeţului Alba, domnul Gheorghe Feneşer.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

24-25 aprilie 2024: Evenimentul „Bucuria Florilor” la Sebeș și Cugir. Pachețele cu trei flori de primăvară din specii diferite pentru publicul interesat

Bogdan Ilea

Publicat

în

24-25 aprilie 2024: Evenimentul „Bucuria Florilor” la Sebeș și Cugir. Pachețele cu trei flori de primăvară din specii diferite pentru publicul interesat În data de 24, la Sebeș și 25 aprilie, la Cugir, ascoiația „La Pas”, alături de companiile Star Transmission & Star Assembly, organizează evenimentul „Bucuria Florilor.” Pentru a celebra ziua biodiversității oamenii care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea