Prefectul Dănuț – Emil Hălălai solicită Casei Județene de Pensii Alba urgentarea termenelor de soluționare a cererilor de pensionare și recalculare a pensiilor

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Miercuri, 21 februarie a.c., cu începere de la ora 10.00, la sala Mihai Viteazul din sediul Instituției Prefectului – județul Alba, s-a desfăşurat şedinţa Comisiei de Dialog Social a judeţului Alba, prezidată de prefectul Dănuț-Emil Hălălai.

Ordinea de zi a şedinţei a cuprins și următoarele teme: modul de soluționarea a cererilor de pensionare privind înscrierile noi de pensii, a cererilor de modificare a drepturilor de pensie și a cererilor de trecere la pensie pentru limită de vârstă în anul 2017, prezentate de către doamna Goronea Simona Mirela, director executiv adj., Casa Judeţeană de Pensii Alba.

USR - Alegeri parlamentare 2020

În perioada 01.01.2017 – 31.12.2017, situația soluționării cererilor de pensionare privind înscrierile noi de pensii, a cererilor de modificare a drepturilor de pensie și a cererilor de trecere la pensie pentru limită de vârstă se prezintă astfel:

PMP - Alegeri parlamentare 2020

1. Situația soluționării cererilor de înscriere la pensie la 31.12.2017:

Anul Nr. cereri înregistrate Nr. cereri soluționate Observații
2017 4920 3621 Au mai fost soluționate 1212 de cereri, reprezentând restanțe din 2016.

2. Situația soluționării cererilor de modificare a drepturilor de pensie și de trecere la pensie pentru limită de vârstă la 31.12.2017:

Anul Nr. cereri înregistrate Nr. cereri soluționate Observații
2017 6124 1972 Au mai fost soluționate 2200 de cereri, reprezentând restanțe din anii anteriori.

Prefectul județului Alba, domnul Dănuț- Emil Hălălai a atenționat asupra numărului important de cereri de pensionare rămase nesoluționate precum și a termenului lung de așteptare, precizând faptul că trebuie depuse eforturi susținute pentru reducerea întârzierilor în soluționarea cererilor de înscriere la pensie, precum şi a cererilor de recalculare și trecere la pensie pentru limită de vârstă.

Reprezentanții organizațiilor sindicale consideră că ar trebui să se acorde mai multă atenție consultării în ceea ce privește proiectele de acte normative, exemplificând în acest sens cu Legea pensiilor unde se preconizează modificări în viitorul apropiat.

Astfel, proiectul legii pensiilor ar trebui supus dezbaterii pentru un interval mai mare de timp, de exemplu între 3 și 6 luni, pentru a se putea aduce observații pertinente și bine argumentate, pentru ca în final actul normativ să fie unul coerent și bine realizat. De asemenea, sindicaliștii nu sunt de acord cu așa numitele ’’pensii speciale’’, considerate incorecte și nerespectându-se principiul contributivității.

Alte propuneri venite din partea Comisiei de Dialog Alba vizează următoarele aspecte : persoanele care ies la pensie să nu se mai poată angaja la stat; funcționarii publici să fie menținuți în funcție până la pronunțarea unei sentințe definitive și irevocabile, introducându-se astfel „prezumția de nevinovăție’’.

Prefectul Dănuț – Emil Hălălai a dat asigurări celor prezenți că toate propunerile expuse în cadrul ședinței, vor fi înaintate cu celeritate Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social.

Biroul de presă al Instituției Prefectului Județul Alba

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

ioani 22 februarie 2018 at 20:40

tatal meu are o cerere de recalculare de 1 an si 9 luni fara a fii solutionata.intreb cat trebuie sa mai astepte pt a binevoi angajatii a-i rezolva problema?

M I 22 februarie 2018 at 23:12

Nu trebuie sa ceara urgentarea, ci sa se respecte legea. Un dosar trebuie rezolvat in 45 de zile, dar in judetul Alba nu se actioneaza conform legii. In judetele vecine este posibil, dar in judetul nostru fac ce vor, sa nu se streseze, bietii de ei!

maria 23 februarie 2018 at 22:59

Cat poate fi de greu sa treci de la pensia anticipata la cea de limita de varsta, cand ai calculata deja pensia totala pe care trebuia platita, si, trebuie doar sa nu mai penalizezi cu cei 9%? Cati ani le mai trebuie celor de la Casa de pensii sa rezolve o situatie ca asta/? Cand deja a trecut un an, cat sa mai astept domnilor, iar cand va intreb , ridicati din umeri. Sa va fie rusine, si asa e o pensie de nimic dupa 32 de ani de munca!

Comentariile sunt oprite