Rămâi conectat

Ştirea zilei

Predica arhiepiscopului Jakubinyi György de Sărbătoarea Învierii Domnului: Lăudat să fie Iisus Cristos!

Publicat

în

Dragi frați întru Cristos, iubiți credincioși!

Învierea lui Cristos este adevărul fundamental al credinței noastre creștine, certitudinea vieții cotidiene și speranța fericirii noastre veșnice. Sfântul Paul, învățătorul neamurilor, ne spune clar: „Căci dacă morții nu învie, nici Cristos nu a înviat, iar dacă Cristos nu a înviat, credința voastră este zadarnică și voi sunteți încă în păcatele voastre, iar cei care au adormit în Cristos au pierit…

Dar acum, Cristos a înviat din morți, fiind începutul [învierii] celor adormiți” (1 Cor. 15,16-20). Și îi enumeră pe martorii învierii, pe el lăsându-se la urmă, pentru că l-a văzut pe Domnul, cu toate că la început i-a prigonit Biserica.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: MESAJE de PASTE fericit • Texte cu URARI, FELICITARI, SMS -uri frumoase, haiose şi amuzante de Sfintele Pasti • Felicitări de Paşte pentru persoanele dragi, prieteni, părinți, profesori, bunici, colegi, iubit(ă), sefi. Felicitare de Paște. Mesaje de Paște prin SMS

Noi vom sărbători această mare sărbătoare a creștinătății în acest an sub deviza Anului Tineretului, anunțat și în Arhidieceza noastră. Sfântul părinte Papa Francisc a făcut public deja mesajul său pentru cea de-a XXXIII-a Zi Mondială a Tineretului, care a fost sărbătorită pe plan local de fiecare comunitate, în Duminica de Florii. Sfântul părinte aşează în fața tinerilor pe tânăra mamă, Sfânta Fecioară, care primește salutul arhanghelului Gabriel. Mesajul sfântului părinte are ca motto îndemnul arhanghelului Gabriel către Maria: “Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu” (Luca 1, 30).

Aș dori să vă arăt, pe scurt, în ce a văzut tânăra Fecioară Maria sensul vieții ei, dând-o astfel ca exemplu celor tineri.

La îndemnul îngerului, își acceptă chemarea: să fie mama lui Dumnezeu. Atunci spune prima ei rugăciune consemnată: “Iată slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău” (Luca 1,38). Aceasta a fost lumina care a strălucit de-a lungul întregii sale vieți: Înfăptuirea voinței lui DUMNEZEU.

Sfânta Fecioară i-a învățat această rugăciune și pruncului Iisus. Dar oare a trebuit să-l învețe să se roage pe Fiul lui Dumnezeu?! Să nu uităm: Iisus Cristos este „Dumnezeu adevărat și om adevărat”. Ca om adevărat și el a trebuit să crească. Deci primul zâmbet de copil – ca al oricărui copil – a fost adresat Mamei lui. Iar Mama și-a învățat Copilul să se roage.

Amintesc două cazuri: Domnul Isus a așezat în rugăciunea Tatăl nostru, ca a treia cerere: „Facă-se voia Ta, precum în cer așa și pe pământ” (Matei 6,10). Pentru mine acesta este un ecou al rugăciunii Sfintei Fecioare: „Fie mie după cuvântul Tău!”. În Joia mare, Domnul Iisus asudă sânge în Grădina Ghetsimani, văzând înaintea ochilor suferințele ce vor urma, moartea pe cruce, dar și învierea. Se roagă așa: “Tată! Dacă este posibil, să treacă de la mine potirul acesta. Dar nu cum vreau eu, ci cum vrei tu” (Matei 26,39). Și în aceasta aud ecoul rugăciunii învățate de la Sfânta Fecioară.

Sfânta Fecioară a fost luată cu trupul și sufletul la Cer. Este acolo, lângă Domnul Iisus, Fiul ei cel Sfânt. A anticipat ceea ce vor dobândi toți cei mântuiți, la înviere, trupul glorificat. Trebuie să o urmăm pe tânăra Fecioară Maria prin a spune în orice împrejurare a vieții noastre: în bucurie sau tristețe, sănătate sau boală, la muncă sau în șomaj, lângă leagăn sau lângă sicriu, să putem spune împreună cu Sfânta Fecioară: Iată, slujitorul, slujitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău! Sau, cu Tatăl Nostru: „Facă-se voia Ta!”. Așa vom fi martori ai Celui Înviat în fața fraților noștri și vom avea parte de bucuria Pascală.

Doresc tuturor credincioșilor mei, fraților mei în credință și oamenilor de bunăvoință sărbători pascale pline de har și de pace în suflet. Cristos a înviat!

Alba Iulia, la data de 1 aprilie 2018, în Sărbătoarea Învierii Domnului
† Jakubinyi György
arhiepiscop


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM

Publicat

în

28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM

Centrul de Cultură “Augustin Bena”, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba, organizează în zilele de 28 și 29 mai 2022, la Catedrala Romano Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, proiectul cultural-artistic: Zilele Muzicale Carl Filtsch, un eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş, considerat o personalitate importantă a muzicii romantice din secolul al XIX-lea, elevul preferat al lui Frederic Chopin.

„Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeş – 11 mai 1845, Veneţia) este considerat o personalitate a muzicii romantice a veacului al XIX-lea. A început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeşul săsesc. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curţii Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educaţie muzicală şi tovarăş de joacă al viitorului împărat Franz Joseph.

Elit - Gustul Desăvârșit

De la cea mai fragedă vârstă, Carl Filtsch a dovedit o predispoziţie genială pentru muzică ajungând să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, care s-a preocupat cu o atenţie aparte de evoluţia lui pianistică.

În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, la Paris. Pentru o vreme, Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Carl Filtsch. De la el ne-a rămas următoarea frază: “Dacă micuţul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”.

La vârsta de numai 12 ani a ajuns să susţină concerte la Viena, Paris şi Londra unde a fost aclamat şi sărbătorit cu entuziasm.

Cele 25 de compoziţii ale lui Carl Filtsch nu au fost descoperite decât în anul 1960, iar acum, parte dintre ele, sunt readuse la viaţă în cadrul evenimentelor organizate. Povestea tânărului pianist este tragică deoarece se îmbolnăveşte de tuberculoză şi medicii i-au prescris băi de mare în Veneţia. După o scurtă îmbunătăţire a stării sănătăţii sale, Carl Filtsch a fost răpus de acea boală incurabilă, în plină tinereţe, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte la cimitirul San Michele din Veneţia”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț

Publicat

în

Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț

Un incident macabru a avut loc astăzi, 19 mai, în zona Vinț din judetul Alba. Un bărbat a fost găsit decedat într-un autoturism.

Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții IPJ Alba, un bărbat a fost găsit decedat într-o masina. De asemenea, potrivit sursei citate, este foarte probabil ca și decesul să fi survenit din cauze medicale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vom reveni cu detalii suplimentare pe măsură ce autoritățile vor identifica împrejurările ce au condus la moartea bărbatului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan

Publicat

în

FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan

Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate, anunță vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan.

„Legătura strânsă și eficientă dintre Consiliul Județean și primăriile din Alba continuă să funcționeze în beneficiul cetățenilor plătitori de taxe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mă bucur să anunț că podul de la Valea Galbenă, „măturat”, la propriu, de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate.

Noua construcție vine în sprijinul oamenilor din zonă, a celor care tranzitează acest drum și, categoric, fără rabat la standardele de siguranță și calitate.

Cu toții am fost martori, de-a lungul timpului, la distrugerile uriașe provocate de dezastrele naturale. Însă, ca să folosesc o vorbă din popor, Dumnezeu nu ne dă mai mult decât putem duce. Și, zic eu, mai mult decât ne dorim să ajutăm oamenii aflați în impas.

Vreau să felicit autoritățile locale din Arieșeni pentru felul în care colaborează cu noi, cei din cadrul CJ, și dau asigurări locuitorilor din Alba că fiecare comunitate din județ ne este la fel de dragă și importantă. Fiindcă, cetățenii sunt angajatorii noștri, ai celor din instituții. Niciodată, invers!”, a transmis Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare