Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Predica arhiepiscopului Jakubinyi György de Sărbătoarea Învierii Domnului: Lăudat să fie Iisus Cristos!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dragi frați întru Cristos, iubiți credincioși!

Învierea lui Cristos este adevărul fundamental al credinței noastre creștine, certitudinea vieții cotidiene și speranța fericirii noastre veșnice. Sfântul Paul, învățătorul neamurilor, ne spune clar: „Căci dacă morții nu învie, nici Cristos nu a înviat, iar dacă Cristos nu a înviat, credința voastră este zadarnică și voi sunteți încă în păcatele voastre, iar cei care au adormit în Cristos au pierit…

Dar acum, Cristos a înviat din morți, fiind începutul [învierii] celor adormiți” (1 Cor. 15,16-20). Și îi enumeră pe martorii învierii, pe el lăsându-se la urmă, pentru că l-a văzut pe Domnul, cu toate că la început i-a prigonit Biserica.

Citește și: MESAJE de PASTE fericit • Texte cu URARI, FELICITARI, SMS -uri frumoase, haiose şi amuzante de Sfintele Pasti • Felicitări de Paşte pentru persoanele dragi, prieteni, părinți, profesori, bunici, colegi, iubit(ă), sefi. Felicitare de Paște. Mesaje de Paște prin SMS

Noi vom sărbători această mare sărbătoare a creștinătății în acest an sub deviza Anului Tineretului, anunțat și în Arhidieceza noastră. Sfântul părinte Papa Francisc a făcut public deja mesajul său pentru cea de-a XXXIII-a Zi Mondială a Tineretului, care a fost sărbătorită pe plan local de fiecare comunitate, în Duminica de Florii. Sfântul părinte aşează în fața tinerilor pe tânăra mamă, Sfânta Fecioară, care primește salutul arhanghelului Gabriel. Mesajul sfântului părinte are ca motto îndemnul arhanghelului Gabriel către Maria: “Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu” (Luca 1, 30).

Aș dori să vă arăt, pe scurt, în ce a văzut tânăra Fecioară Maria sensul vieții ei, dând-o astfel ca exemplu celor tineri.

La îndemnul îngerului, își acceptă chemarea: să fie mama lui Dumnezeu. Atunci spune prima ei rugăciune consemnată: “Iată slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău” (Luca 1,38). Aceasta a fost lumina care a strălucit de-a lungul întregii sale vieți: Înfăptuirea voinței lui DUMNEZEU.

Sfânta Fecioară i-a învățat această rugăciune și pruncului Iisus. Dar oare a trebuit să-l învețe să se roage pe Fiul lui Dumnezeu?! Să nu uităm: Iisus Cristos este „Dumnezeu adevărat și om adevărat”. Ca om adevărat și el a trebuit să crească. Deci primul zâmbet de copil – ca al oricărui copil – a fost adresat Mamei lui. Iar Mama și-a învățat Copilul să se roage.

Amintesc două cazuri: Domnul Isus a așezat în rugăciunea Tatăl nostru, ca a treia cerere: „Facă-se voia Ta, precum în cer așa și pe pământ” (Matei 6,10). Pentru mine acesta este un ecou al rugăciunii Sfintei Fecioare: „Fie mie după cuvântul Tău!”. În Joia mare, Domnul Iisus asudă sânge în Grădina Ghetsimani, văzând înaintea ochilor suferințele ce vor urma, moartea pe cruce, dar și învierea. Se roagă așa: “Tată! Dacă este posibil, să treacă de la mine potirul acesta. Dar nu cum vreau eu, ci cum vrei tu” (Matei 26,39). Și în aceasta aud ecoul rugăciunii învățate de la Sfânta Fecioară.

Sfânta Fecioară a fost luată cu trupul și sufletul la Cer. Este acolo, lângă Domnul Iisus, Fiul ei cel Sfânt. A anticipat ceea ce vor dobândi toți cei mântuiți, la înviere, trupul glorificat. Trebuie să o urmăm pe tânăra Fecioară Maria prin a spune în orice împrejurare a vieții noastre: în bucurie sau tristețe, sănătate sau boală, la muncă sau în șomaj, lângă leagăn sau lângă sicriu, să putem spune împreună cu Sfânta Fecioară: Iată, slujitorul, slujitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău! Sau, cu Tatăl Nostru: „Facă-se voia Ta!”. Așa vom fi martori ai Celui Înviat în fața fraților noștri și vom avea parte de bucuria Pascală.

Doresc tuturor credincioșilor mei, fraților mei în credință și oamenilor de bunăvoință sărbători pascale pline de har și de pace în suflet. Cristos a înviat!

Alba Iulia, la data de 1 aprilie 2018, în Sărbătoarea Învierii Domnului
† Jakubinyi György
arhiepiscop


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Incident ȘOCANT la o grădiniță din Alba: O îngrijitoare a luat un pumn în față de la o mămică supărată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Incident ȘOCANT la o grădiniță din Alba: O îngrijitoare a luat un pumn în față de la o mămică supărată Un incident șocant a avut loc săptămâna trecută, mai exact miercuri 17 aprilie, la o grădiniță din orașul Cugir. Una dintre îngrijitoarele a primit un pumn în gură de la mama unei fetițe. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea