Rămâi conectat

Actualitate

Prea multă vitamina D face RĂU organismului. Semne că ați făcut abuz de suplimente

Ziarul Unirea

Publicat

în

Prea multă vitamina D face RĂU organismului. Semne că ați făcut abuz de suplimente

Suplimentele cu Vitamina D și testele de screening au crescut în popularitate în timpul pandemiei, după ce a apărut faptul că nutrienții pot ajuta la protejarea împotriva Covid. Cu toate acestea, două semne ar putea avertiza că vitamina luată în exces face mai mult rău decât bine corpului tău.

Unul din cinci britanici nu au suficientă vitamină D în corpul lor, fapt care a determinat fortificarea alimentelor din Marea Britanie cu acest compus liposolubil.

Dar dacă suplimentele de vitamina D pot ajuta cu adevărat este încă un subiect fierbinte, unele cercuri științifice susținând că beneficiile sunt incerte. Un profesor de la Harvard prezintă două argumente care subliniază potențialele pericole ale supra-suplimentării cu vitamina D.

Vitamina D, esențială pentru organismul uman

„Vitamina soarelui”, așa-numita deoarece este produsă în piele prin acțiunea soarelui, este cunoscută de mult timp că ajută la întărirea oaselor prin creșterea absorbției în corp de calciu și fosfor.

Doctorul JoAnn E. Manson, profesoară de sănătate la Harvard Medical School, avertizează că aportul ridicat de vitamina D poate duce la o serie de complicații. Concluzia provine dinr-un studiu recent cu privire la vitamina D și Omega-3, care a cuprins peste 25.000 de participanți la nivel național.

Supra-suplimentarea cu vitamina D poate fi toxică

Studiul, condus de doctorița Joann Manson, a constatat că aportul mai mare de vitamina D nu a dus întotdeauna la îmbunătățirea stării de sănătate.

Ea a menționat: „Un aport mai mare de vitamina D nu este neapărat mai bun, de fapt, ar putea fi mai rău”. Studiul a relevat că supra-suplimentarea cu vitamina D poate fi toxică. Poate duce la hipercalcemie, atunci când se acumulează prea mult calciu în sânge, formând depozite în artere sau țesuturi moi.

Simptomele hipercalcemiei

Simptomele hipercalcemiei includ greață, vărsături, slăbiciune și insuficiență renală. Rapoartele au arătat că toxicitatea de la vitamina D apare aproape exclusiv la persoanele care iau suplimente pe termen lung cu doze mari.

Efectele intoxicației pot fi resimțite pe parcursul mai multor ore, deoarece vitamina este stocată în grăsimea corporală și eliberată încet în sânge.

Nivelurile de vitamina D cuprinse între 40 și 80 ng / ml – sănătoase

De regulă, nivelurile de vitamina D cuprinse între 40 și 80 mg / ml sunt considerate sănătoase. Totuși, orice peste 100 mg / ml poate fi dăunător. Intoxicația apare de obicei atunci când nivelurile de vitamina D cresc peste 150 mg / ml.

La acest nivel, femeile sunt predispuse la pietre la rinichi dureroase.

O linie separată de cercetare a arătat că aportul de doze mari de vitamina D la femeile în vârstă le-ar putea face mai sensibile la căderi și rupturi osoase. Doctorul Manson a explicat: „Deși nu există nicio îndoială că vitamina D și calciu sunt esențiale pentru sănătatea oaselor, se pare că dozele foarte mari de vitamina D nu oferă beneficii suplimentare pentru sănătatea oaselor și pot avea efect efect dăunător”, scrie Daily Express.

Nivelul vitaminei D din organism determină riscul dezvoltării unui cancer colorectal – relevă un alt studiu

Persoanele care au un nivel normal sau înalt de vitamina D în sânge, în special femeile, au un risc mai scăzut de a dezvolta un cancer colorectal, decât cele care au un nivel scăzut al acestei vitamine.

Este vorba despre un studiu internaţional, publicat de revista Critical Reviews in Food Science and Nutrition, citat de EFE, la care au colaborat mai multe institute de cercetare şi universităţi spaniole, printre care Unitatea de Nutriţie Umană de la Universitatea din Valencia şi Institutul de Investigaţie Biomedicală din Malaga (IBIMA).

Asocierea nivelului scăzut de vitamina D şi cancerul colorectal

Pentru acest studiu, autorii au utilizat cercetări epidemiologice care evaluează asocierea nivelului scăzut de vitamina D şi cancerul colorectal în rândul mai multor populaţii din întreaga lume.

Jumătate dintre pacienţii studiaţi erau din Statele Unite şi o treime erau cetăţeni europeni, iar perioada de studiere a participanţilor a oscilat „între 4 şi 20 de ani”.

Sursa: dcnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea