Rămâi conectat

Ştirea zilei

Povestea eroului din Alba Iulia, care și-a dat viața în Afganistan. Vasile Claudiu Popa, ostașul pe care orașul nu l-a uitat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Povestea eroului din Alba Iulia, care și-a dat viața în Afganistan. Vasile Claudiu Popa, ostașul pe care orașul nu l-a uitat

Astăzi, 11 noiembrie, cu ocazia zilei Veteranilor din teatrele de operații, Cercul Militar Alba Iulia a dorit să transmită un mesaj de comemorare a militarului Vasile Claudiu Popa.

„Astăzi, vom onora memoria sublocotenentului (pm) Vasile Claudiu Popa, singurul erou din județul Alba, căzut la datorie pe 22 septembrie 2013, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, pe timpul executării unei misiuni de luptă în Afganistan.

Sublocotentul (pm) Vasile Claudiu Popa a absolvit Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, în anul 2004, iar în 2006, Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale ,,Amiral Ion Murgescu”, obținând, atunci, gradul de maistru militar clasa a V-a, în arma artilerie antiaeriană şi navală.

Trei ani mai târziu, în 2009, și-a urmat visul, devenind scafandru militar. Foștii colegi spun despre el că a fost un adevărat camarad, cu excelente calități fizice, psihice și morale, foarte bun profesionist, cu o fire dârză și luptătoare, toate acestea contribuind la selecția acestuia ca scafandru de luptă de elită al Grupului Naval de Forțe pentru Operații Speciale.

În vara anului 2011, a participat pentru prima dată la misiune, în teatrul de operații Afganistan. Profesionalismul, în special, dar și dorința de a-și consolida cariera militară, l-au îndemnat să aleagă a doua misiune, tot în Afganistan, unde a îndeplinit atribuţii de instructor militar pentru grupul format din români, americani și afgani. Din păcate, această misiune, a fost ultima.

La data de 22 septembrie 2013, în timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare, şi-a pierdut viaţa alături de alţi colegi români şi americani. Tânărul militar a fost ucis de o bombă, detonată de rebelii afgani.

Pe parcursul carierei sale militare, a fost decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO non-article five şi cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale, iar pentru faptele lui de eroism a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.

Sublocotenentul (pm) Vasile Claudiu Popa este înmormântat în Cimitirul Veteranilor de Război din Alba Iulia, iar în fiecare an, la 11 noiembrie, cu ocazia Zilei Veteranilor de Război din teatrele de operații, este comemorat în cadrul unei ceremonii militare, organizată de Garnizoana Alba Iulia și la care participă familia eroului, cadre militare, elevi militari, etc.

Cinste și Onoare Eroului VASILE CLAUDIU POPA!”, au transmis reprezentanții Cercului Militar Alba Iulia, prin intermediul paginii de socializare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea