Curier Județean
Povestea emoționantă a lui Napoleon Dolar, tânărul din Alba aflat la a doua facultate: De la salonul pentru copii cu handicap, abandonați, la „valuta forte” din propria poveste
Povestea emoționantă a lui Napoleon Dolar, tânărul din Alba aflat la a doua facultate: De la salonul pentru copii cu handicap, abandonați, la „valuta forte” din propria poveste
Să vii pe lume într-o Românie a prejudecăților, dintr-o familie de etnie romă, să mai ai și un handicap grav din naștere și să te cheme Napoleon Dolar nu e chiar cel mai ușor început. Unde mai pui că persoana care te-a adus pe lume uită să te mai ia și acasă și îți petreci primele două luni din viață abandonat în spital, apoi următorii 5 ani într-o casă de copii, la salonul 1, târându-te pe cimentul bătut de curentul care trecea nestingherit pe sub ușile vechi, de lemn.
Rabzi și foame, poate mai iei și bătaie, până într-o zi când te ia acasă o mamă; nu știi că va fi MAMA, știi doar că te-a ales pe tine, deși n-ai nici culoarea pielii standard, nici nu ești ușor de crescut (tetrapareză spastică nu știi tu încă să pronunți, dar o ai și îți ține orizontul la nivelul solului). Așa a început povestea lui Napoleon Dolar Muntean, tânărul albaiulian care se aflăastăzi la a doua facultate și care a devenit „valută forte” în propria-i poveste. Cititor fervent, utilizator constant al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, Napoleon face parte din generația tinerilor cool, care (#)citesc, și a fost de acord să povestim despre asta, pentru a face lobby cărții și lecturii.
„Am 23 de ani și, da, citesc, citesc de când am fost în stare, de când am învățat să o fac și recunosc astăzi că, dacă n-ar fi fost mama și fratele meu mai mare, să-i văd mai întâi pe ei citind în casă, poate m-aș fi apropiat mai târziu de carte și lectură. La Biblioteca Județeană «Lucian Blaga» Alba am ajuns cu școala, mai exact cu directorul Școlii Gimnaziale «Ion Agârbiceanu» de atunci. M-am înscris și am pendulat între biblioteca județeană și cea școlară până când am intrat la liceu, la H.C.C., când am trecut la biblioteca colegiului. Cam în același timp am trecut și de la secția de împrumut carte pentru copii la cea de împrumut carte pentru adulți de la BJA. Acum să nu vă imaginați că am stat numai cu capul în cărți, dar am petrecut mult timp citind, iar odată cu clasa a VIII-a am conștientizat cu adevărat cât de tare mă pot ajuta cărțile, nu doar pentru a avea note bune la școală, la examene, ci pentru a înțelege lumea, pentru a mă integra în societate și pentru a putea naviga ușor prin ea”, ne spune Napoleon.
În clasele primare, în urma repetatelor operații suferite la picioare, mergea la ore în ghips, mai bine zis era adus de Mama în brațe, până la etajul 2, acolo unde era clasa lui. Până a reușit să meargă singur au fost ani de luptă și multe ore în compania cărților, dar nu a lipsit nemotivat de la școală, iar un ghips nu era să-l țină acasă.
La Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” a învățat la profilul filologie, bilingv-franceză, apoi a urmat Facultatea de Istorie din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (9,50 – nota la licență), în anul 2 începând cursurile la cea de-a doua facultate, cea de Litere, profil română-engleză, la aceeași universitate. Cartea i-a fost cel mai bun și fidel prieten, iar din relația cu cartea nu a avut decât de câștigat. Mărturisește că a aflat ceva util din fiecare volum și că informațiile respective i-au folosit în diverse situații din viață.
„Cartea nu te lasă să fii manipulat! Din cărți înveți să asculți, să vorbești, să formulezi opinii și să le susții! Da, ai nevoie de un îndrumător de lectură, și aici intră în scenă bibliotecarii, dacă vorbim despre bibliotecă, dar înaintea lor ar trebui să fie părinții, familia și profesorii. Indiferent de materia predată, aceștia trebuie să recomande lectura ca modalitate de formare continuă. Citiți, citiți, citiți, nu veți avea decât de câștigat! Dincolo de bibliografii obligatorii, dincolo de referate, termene, note și examene, să ai biblioteca la purtător, în propria minte, clădită raft cu raft, de unde să iei, la nevoie, orice informație, asta e ideea. De altfel, lectura te duce înainte, vrei, nu vrei, te formează și te scoate la liman atunci când nici nu te aștepți ori poate nici nu realizezi. Ești diplomat, ești în stare să susții discuții, chiar aprinse, pe varii subiecte, ai un vocabular care nu lasă loc de niciun mișto, ba chiar impune respect? Păi înseamnă că ai citit și mai citești!”, crede Napoleon.
Voi mai știți care a fost prima carte pe care ați citit-o? „Fram, ursul polar” – își amintește astăzi tânărul nostru. Au urmat tot felul de titluri, multe impuse de căutările lui personale, altele de domeniul de studiu. În română, în engleză, în franceză, citește și va citi în continuare, de la autori clasici la contemporani, dar preferă biografiile, istoria contemporană și literatura engleză modernă. Îi vine greu să aleagă cărți de referință pentru parcursul lui de până acum, pentru că toate au avut o contribuție la cine este el astăzi. Recomandă totuși „Povestea vieții mele”, cartea Reginei Maria a României, și „Amintiri din pribegie” de Neagu Djuvara. Ce are pe noptieră? Un teanc de cărți, iar deasupra, „Sons and Lovers” de D.H. Lawrence.
Napoleon Dolar Muntean crede că în Curriculum Vitae ar trebui să existe o rubrică dedicată portofoliului de lecturi, indiferent de postul vizat: „Acolo, lângă recomandările altora, cartea care ne recomandă!”. Napoleon își dorește și cu siguranță va ajunge la catedră, va fi profesor de istorie, și nici nu-i rău să avem și noi „valută forte” în învățământul din Alba!
Curier Județean
Ziua Internațională a Copilului, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: Lansare de carte, jocuri și jucării, în Cetatea Alba Carolina
Ziua Internațională a Copilului, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: Lansare de carte, jocuri și jucării, în Cetatea Alba Carolina
Joi, 1 iunie 2023, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba sărbătoresc Ziua Internațională a Copilului, în inima Cetății Alba Carolina, pe strada Muzeului, unde instalăm caravana veseliei, cu cărți, jocuri și jucării, toate pentru copii!
Citește și: Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului. Ce SMS-uri, felicitări, urări le poţi trimite celor pe care îi consideri copii
Nu aveți cum să ne ratați, venim cu Bibliobuzul cel roșu, încărcat de povești și materiale pentru atelierele de desen și de șah pe care vi le-am pregătit. Vă reamintim că, odată ajunși în Bibliobuz, este permis și chiar încurajat schimbul de cărți și jucării. Aduci unele de acasă, alegi altele, oricare, de pe rafturi!
Citește și: MESAJE, FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii
La ora 11.00, tot aici, pe strada Muzeului, vă invităm la o lansare de carte pentru copii, „Povestea iepurașului îndrăgostit”, semnată de autoarea Lucia Conțan, cea care ne oferă și o frumoasă expoziție de desene, reprezentând ilustrațiile volumului, pline de culoare și expresivitate.
Pe parcursul programului pregătit pentru această zi de sărbătoare, toată lumea va primi și materiale informative, indicații prețioase despre ce și cum facem noi la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”, despre toate activitățile de animație culturală dedicate celor mici, și la care îi așteptăm cu drag, cât e vara de lungă și dincolo de ea.
Activitățile dedicate Zilei Internaționale a Copilului, organizate de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, se vor desfășura între orele 10.00 și 14.00. Vă așteptăm la Bibliobuz!
Curier Județean
Cifrele ȘOMAJULUI în județul Alba: Câți oameni își căutau de muncă în luna martie 2023
Cifrele ȘOMAJULUI în județul Alba: Câți oameni își căutau de muncă în luna martie 2023
Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii martie 2023 în judeţul Alba a fost de 5677 persoane, în scadere cu 118 persoane (-2%) comparativ cu luna anterioara și in crestere cu 507 persoane (+9,8%) comparativ cu luna martie 2022. Femeile reprezentau la această dată 48,4% din numărul total al şomerilor ( 2746 femei).
Structura după nivelul de instruire arată că 70,5% din şomerii înregistraţi sunt absolvenţi ai învăţământului primar, gimnazial şi profesional, 25,1% sunt persoane cu studii liceale şi postliceale şi 4,4% persoane cu studii superioare.
Din numărul total al șomerilor, 76% sunt şomeri neindemnizati (4312 persoane), în timp ce numărul şomerilor aflati in plata a fost de 1365 persoane, din care 26 persoane au primit ajutor de șomaj 50% – absolvenți.
In mediul urban, cel mai mare număr de şomeri înregistrat la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba a fost în Alba Iulia (356 persoane), urmat de Blaj (340 persoane), Aiud (220 persoane), Câmpeni (181 persoane) si Sebeș (163 persoane), iar in mediul rural , comunele cu cel mai mare număr de şomeri înregistraţi sunt: Jidvei (465 persoane), Cetatea de Balta (335 persoane), Sona (198 persoane), Rosia Montana (178 persoane), Craciunelu de Jos (167 persoane), Ighiu (161 persoane), Scărişoara (150 persoane).
Comunele cu cel mai mic numar de someri sunt: Bucerdea Granoasa, Ocolis (2 persoane), Intregalde (5 persoane), Ohaba (6 persoane), Stremt, Mogos ( 8 persoane), iar in comunele Ceru Bacainti si Cut nu se inregistreaza nici un somer.
Ponderea numărului de şomeri înregistraţi în totalul populaţiei cu vârstă de muncă (bărbați 16-65 ani și femei 16-62 ani ), în luna martie 2023 a fost de 2,5% ( 2,5% femei). Dintre oraşe, cu cele mai mari ponderi se remarcă: Câmpeni (4,1%), Blaj (2,8%) si Abrud (2%), iar cu cele mai mici ponderi orașele Teius (0,6%), Alba Iulia (0,8%) și Cugir (1%). În mediul rural cele mai mari ponderi ( peste 10%) ale numărului de şomeri înregistraţi în numărul total al populaţiei cu vârstă de muncă s-au înregistrat în comunele: Albac (20%), Scărişoara (18%), Cetatea de Balta (17,7%), Jidvei (14%), Craciunelu de Jos (12,6%), Vadu Motilor (11,5%), Garda de Sus (11,3%), Rosia Montana (10,5%), Hoparta (10,3%) si Avram Iancu (10,1%).
Valoare sub 1% s-a înregistrat în comunele: Bucerdea Granoasa (0,1%), Stremt (0,6), Galda de Jos si Ocolis (0,7%), Santimbru (0,8%), iar in comunele Ceru Bacainti si Cut nu s-a inregistrat nici un somer.
Rata şomajului a fost în luna martie 2023 de 3,8% (3,8% în februarie 2023 și 3,4% în martie 2022), peste nivelul ratei înregistrate la nivel național (3%).În rândul femeilor rata şomajului a fost de 4% (3,9% in luna anterioara si 3,4% in luna martie 2022), iar în rândul bărbaţilor de 3,6% (3,8% în februarie 2023 și 3,4% în martie 2022). În funcţie de rata şomajului, judeţul Alba se situează în luna martie 2023 pe locul 24 în ierarhia județelor ordonate crescător.
Curier Județean
Două unități de învățământ din Alba au obținut titlul „Școală Europeană”: Câte puncte au obținut
Două unități de învățământ din Alba au obținut titlul „Școală Europeană”: Câte puncte au obținut
În perioada 8-13 mai 2023, comisia națională de evaluare a candidaturilor pentru obținerea certificatului „Școală Europeană”, ediția 2023, s-a întrunit la Constanța pentru a evalua candidaturile celor 150 de unități de învățământ preuniversitar înscrise la ediția din acest an a competiției „Școală Europeană”.
Două unități de învățământ din județ au obţinut titlul „Şcoală Europeană” în cadrul competiţiei cu acelaşi nume, organizată de aproape 20 de ani de către Ministerul Educației prin Inspectoratele Școlare Județene, la care participă instituții care au fost şi sunt implicate în proiecte cu finanțare europeană din domeniul educației.
Este vorba despre Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș (157 puncte) și Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia (142 puncte).
Unitățile premiate vor primi certificatele „Școală Europeană” în cadrul unei festivități care va avea loc la București.
105 unităţi de învăţământ preuniversitar din toată țara, care au implementat proiecte finanțate cu fonduri europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale, au primit în acest an titlul „Şcoală Europeană“.
Odată obținut, certificatul „Școală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care școala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obținut.
-
Actualitateacum 23 de ore
Directorul Terapia Cluj, despre greva profesorilor: „Stimați profesori, salariile dumneavoastră sunt plătite de performanța economiei noastre”
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
„Marți vor primi răspunsul!”: Profesorii intră în a doua săptămână de grevă generală și decid mâine ce se va întâmpla cu protestul lor
-
Sportacum 6 ore
FOTO: Blăjenii Sebastian Micu și Dorin Moraru, campioni universitari la volei cu CSU UVT Timișoara, al doilea an consecutiv
-
Sportacum 10 ore
Trei medalii de argint pentru judoka CS Unirea Alba Iulia, Alexandru Sibișan și Laura Alexia Bogdan, obținute la cele mai importante competiții naționale
-
Actualitateacum 9 ore
Dacia Sandero, al doilea cel mai bine vândut autoturism din Europa. Cu ce alte autoturisme se „luptă”
-
Ştirea zileiacum 7 ore
FOTO| Elevii Colegiului Militar din Alba Iulia, pe podium la Olimpiada de creativitate științifică-echipe, etapa județeană. Pe ce locuri s-au clasat