Rămâi conectat

Ştirea zilei

Posibilii candidați la Primăria Alba Iulia în 2016. Ce oameni ar putea avea PNL, PSD, PMP sau PLR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un an și câteva luni ne desparte de alegerile locale din 2016, fotoliul de primar al municipiului Alba Iulia fiind un loc râvnit de mulți și câștigat de unul, în ultimii 20 de ani. Partidele gândesc de pe acum strategiile politice și oamenii cu care vor ieși la ”locale”, 2015 este, se știe, un an preelectoral foarte important.

În tabăra PNL lucrurile sunt destul de clare deși unele voci susțin că o parte din foștii liberali nu sunt prea încântați, însă nu prea au cuvinte în fața lui Mircea Hava mai ales acum când șeful Atanasiu a plecat la București. Nu credem că Adrian Teban, copreședintele PNL, ar emite pretenții de impunere a unui candidat la Primăria Alba Iulia. Înainte de fuziune pe când era cu pretenții de europarlamentar, Florin Roman, ar fi arătat că dacă nu ajunge la Bruxelles vrea Primăria în 2016. Lucrurile s-au schimbat, iar Florin Roman pare-se că se mulțumește să candideze, tot în 2016, la parlamentare. Un alt nume, mai puțin vehiculat, este Nicolae Moldovan dar credem că acesta ar putea fi candidat doar în 2020 când Hava ar renunța la Primărie. Nicolae Moldovan este City managerul municipiului Alba Iulia și unul dintre apropiații lui Hava.

La PSD drumurile sunt puțin mai întortocheate. După ce s-au îmbătat cu apă rece în mai 2014, câștigând Alba Iulia la europarlamentare, au pierdut lamentabil la prezidențiale și boss-ul organizației municipale, Ovidiu Jidveian a revenit cu picioarele pe pământ. Nu vrea să candideze pentru a nu pierde și acest rând de alegeri, deși o parte din organizație l-ar prefera. Ovidiu Jidveian, probabil, va încerca în 2016 tot la parlamentare. De lupta cu Hava le e frică și celor doi deputați, Ioan Dîrzu și Călin Potor, dar o variantă de sacrificiu ar putea fi cel din urmă, dacă nu va candida Horațiu Clepan, el fiind propus de tinerii din PSD și cunoscut ca un băiat de casă, cu business și familie și care nu s-ar implica în afaceri murdare. Clepan este, de altfel, unul dintre puținii tineri din PSD căruia nu-i place viața de noapte, pesediștii fiind amatori senzații tari și activități nocturne. Clepan ar putea fi, spun unii, buturuga mică care să răstoarne carul mare.

PMP-ul lui Negruț nu are prea multe opțiuni, iar dacă Băsescu nu va renunța la partid și nu se va desființa până în 2016, una dintre singurele variante ar fi Clement Negruț care ar fi spus că are încredere în forțele sale și în cel mai rău caz va pune câțiva consilieri. Acesta a arătat că nu exclude nici varianta Consiliului județean. Negruț spunea, într-o vreme, că la locale își încălzește motoarele pentru parlamentare, însă s-a arătat dezamăgit de necazurile (n.r. probabil arestarea Elenei Udrea și zidul făcut de senatori în jurul lui Vosganian) din Parlament și ar putea renunța la un eventual viitor mandat. Nu-l credem și spunem că va participa din nou la parlamentare, după ce va obține, probabil, până în 5 procente la locale. PMP-ul nu are oameni și este în căutare de candidați cu șanse. O variantă surpriză ar putea fi secretarul general al organizației, Gabriela Munteanu, ea fiind mai tot timpul prezentă, alături de deputat, la conferințele de presă.

Deși are mici șanse să câștige funcții importante, nu credem că PLR va merge la braț cu PSD, prin așa-zisa formulă USL 2, deși Coaliția, spun ei, a respectat promisiunile în programul de guvernământ. O variantă la PLR ar   putea fi lectorul universitar, Radu Todoran; liderul Ioan Lazăr a spus că nu este interesat de funcții nici la nivel local și nici la București și are intenția de a promova tinerii în politică. Dacă nu se va găsi o persoană competentă și agreată, un tânăr capabil să atragă simpatia albaiulienilor, cel mai probabil va candida Todoran, un fost PSD-ist cu puține șanse, care se mândrește cu rezultatele obținute de Tăriceanu la prezidențiale în Alba Iulia.

Credem că celelalte organizații sunt prea mici să aibă un candidat. PPDD a pierdut mult teren și va viza probabil o alianță sau fuziune. Oamenii lui Macovei cică se întâlnesc și discută strategii politice în cafenelele din Alba Iulia. Se spune că Geoană și Vanghelie au ceva oameni în Alba care au început cu telefoane pentru racolarea de membri PSD. Nu excludem nici varianta unei candidaturi independente, dar despre șansele unei victorii sunt prea mici pentru a ne obosi să vorbim despre ele.

La Primăria Alba Iulia, mulți au candidat, puțini au câștigat.

(D.S.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea