Rămâi conectat

Politică Administrație

Pod rutier de acces la proprietăți și drumuri laterale, construit într-o comună din Alba. Investiție de peste 10 milioane de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primăria comunei Săliștea a solicitat emiterea acordului de mediu pentru realizarea unor poduri mici de acces pe Valea Drejman (Freman) și Valea Archiș, din Comuna Săliștea.

Comuna Salistea are localitățile aparținătoare Săliștea, Mărgineni, Săliștea-Deal și Tărtăria.

Obiectivul studiat în acest proiect este râul Drejman (Freman) de pe raza teritoriului comunei Săliștea, județul Alba. Din punct de vedere tehnic al amenajării hidrotehnice a cursului de apă, acesta se clasifică la curs de apa neamenajat.

În ultimii ani s-a produs o intensificare a efectelor schimbărilor climatice, prin producerea de inundații cauzate de precipitațiile masive căzute în bazinul hidrografic al Văii Drejman (Freman) și Archiș (Cioara).

Ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice înregistrate, a verificărilor și constatărilor efectuate de SGA Alba, s-au identificat zone critice care necesită intervenții urgente.

Pentru rezolvarea problemelor de inundabilitate și eroziune pe alocuri, precum și pentru asigurarea unei albii suficient de mare pentru captarea în siguranță a viiturilor și apelor mari care se produc cu probabilitatea de 1%, se propun lucrări de amenajare în zonele cheie stabilite de către proiectant, cu ziduri de greutate din beton.

În funcţie de fenomenele cu caracter distructiv care s-au înregistrat anterior pe râul Drejman (Freman), fenomene care au afectat populația și construcțiile din localitățile riverane, se propun lucrări de construcție a consolidărilor de mal pentru zonele afectate în timpul viiturilor recente.

Se propune astfel realizarea unui pod rutier cu infrastructuri din beton armat și suprastructură din grinzi prefabricate din beton precomprimat pentru accesul la 19 proprietăți sau drumuri laterale peste Valea Drejman. Racordarea cu malurile este prevăzută a fi realizată cu ajutorul zidurilor de sprijin.

Pe timpul execuţiei lucrărilor, traficul rutier se va devia pe rute ocolitoare. Lucrările provizorii se vor semnaliza corespunzător normelor în vigoare pe timpul execuţiei.

Traversarea podului va fi semnalizată orizontal și vertical conform normativelor în vigoare. Drum tehnologic – se va utiliza drumul adiacent malului drept, drum care va fi afectat si de execuția lucrărilor la zidurile de sprijin, respectiv culeile podurilor și pasarelei pietonale și va fi readus la starea inițială în urma executării podurilor și zidurilor de sprijin.

Realizarea proiectului este necesară deoarece conduce la îmbunătățirea situației actuale a infrastructurii de apărare împotriva inundațiilor din cadrul spațiului rural al comunei Săliștea pentru că se ameliorează calitatea mediului și se diminuează sursele de poluare și oferă posibilități sporite de dezvoltare a activității economice redusă în acest moment, una din cauze fiind și lipsa unei infrastructuri de apărare împotriva inundațiilor corespunzătoare.

La vizita în teren s-a constat însă ca râul studiat în studiul de fezabilitate nu este protejat cu apărări de mal și diguri împotriva inundațiilor, astfel că debitele mai mari chiar și până la probabiltatea de 5% prezintă un risc crescut de a ieși din albia râului și de a inunda proprietățile din zonă, creând pagube însemnate.

Demararea investiției pe termen scurt va avea un impact asupra locuitorilor comunei și satelor aferente acesteia prin creerea unui confort asupra traficului pe strada din localitate ce merge adiacent cu râul Drejman (Freman), aceasta fiind de curând modernizată și îmbunătățirea condițiilor de mediu.

La nivel național și județean există preocupări pentru dezvoltarea infrastructurii rurale care să permită accesul populației la o calitate a vietii din punct de vedere al amenajării râurilor împotriva inundațiilor și reconstrucției și menținerea biodiversității zonei.

Perioada de referință considerată pentru realizarea obiectivului de investiție este de maxim 24 luni, respectiv 2023-2025, valoarea investiției fiind de 10.600.758,161 fără TVA.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea