Rămâi conectat

Actualitate

Plafonarea prețurilor la alimentele de bază, în România: Ce efecte ar avea asupra magazinelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Plafonarea prețurilor la alimentele de bază, în România: Ce efecte ar avea asupra magazinelor

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că reducerea TVA-ului la alimente nu este o măsură care „să ajute”, în condițiile în care acesta a fost deja redus. Liderul PSD propune, în schimb, plafonarea prețurilor la alimentele de bază. O măsură similară a luat Orban în Ungaria.

„Am văzut că alte țări europene au luat altfel de măsuri. Au plafonat prețul la alimentele de bază. Se pare că este mult mai bine”, a transmis Ciolacu.

Virgil Popescu, ministrul Energiei, afirma recent că ministerul de Finanțe este cel care ar trebui să comunice din partea Uniunii Europene dacă se poate adopta TVA zero la nivelul blocului comunitar și, implicit, la nivelul țării.

„Știu că se discută o directivă la nivelul miniștrilor de Finanțe ai Uniunii Europene prin care ar putea exista un viitor TVA zero pentru alimente. Ministrul de Finanțe, care este mult mai updatat la nivelul miniștrilor de Finanțe ai statelor membre ale Uniunii Europene, ar trebui să ne spună dacă se poate acest lucru sa nu se poate acest lucru. Eu sunt de acord cu orice schemă care ajută oamenii, din punctul nostru, al ministerului Energiei”, afirma Popescu.

Liberalii spun că nu s-a discutat în Coaliție. E dorința lui Ciolacu

Robert Sighiartău, fost secretar general al PNL, spune că marți, 1 februarie, vor fi discutate măsurile de oprire a creșterii prețurilor la alimente în cadrul Biroului Executiv al partidului.

„Vor fi dezbătute, vor fi analizate, trebuie să avem în vedere cum funcționează piața și să nu ajungem la raționalizarea unor alimente din această plafonare”, a punctat acesta.

Ionuț Stroe, purtător de cuvânt PNL, susține că afirmația lui Ciolacu nu reflectă decât o dorință personală a acestuia.

„Cred că toți ne dorim să ne fie mai bine, cu toții ne dorim prețuri mai mici, dar în același timp trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ. Adică o astfel de idee, din punctul nostru de vedere, ține de anumite teorii politice și economice care nu sunt aplicabile într-o țară a Uniunii Europene, unde funcționează piața liberă, unde există o economie concurențială. Prin astfel de măsuri aplicate în mod abrupt am putea avea consecințe nefericite. Putem, de exemplu, afecta în mod imediat industria alimentară și, implicit, economia. Putem genera o penurie de alimente, putem avea magazine goale. Deciziile acestea pot afecta grav economia. Am avea, din păcate, efectul contrar intenției inițiale”, a explicat acesta.

Din punct de vedere ideologic, plafonarea prețurilor la alimente este incompatibilă cu politica PNL.

„PNL, știți foarte bine, este definit ca un partid al competenței economice, care ține foarte mult la principiul pieței libere, a unei economii concurențiale. Deci orice fel de sistem intervenționist în zona economică, din punctul nostru de vedere, nu își are loc”, a continuat Stroe.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații

Ziarul Unirea

Publicat

în

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații În perioada 23-30 aprilie sunt instituite restricții de circulație pe banda 2 a Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, între kilometrii 45+500 și 45+800 de metri, calea 2 (sens Turda-Sebeș). Citește și: FOTO Drumul național DN 74A, surpat în urma ploilor, la Cărpiniș: Trafic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea