Rămâi conectat

Actualitate

Petreşti: Deschiderea oficială a Zilelor Şcolii

Publicat

în

La Petreşti a avut loc deschiderea oficială a manifestărilor dedicate Zilelor Şcolii, o unitate reprezentativă pentru comunitatea locală. La eveniment au participat colectivul de cadre didactice şi elevi, în frunte cu conducerea unităţii şcolare – prof. Gheorghe Dărămuş – director şi prof. Verona Onofrei – director adjunct, părinţi şi bunici ai celor aproximativ 300 de elevi, dar şi directori ai şcolilor din Sebeş şi împrejurimi.

Din partea administraţiei publice judeţene şi locale au ţinut să fie prezenţi deputatul Clement Negruţ (ales în colegiul Sebeş – Blaj), Ion Dumitrel – preşedintele CJ Alba, instituţie care a sprijinit permanent nu doar sportul şi cultura, ci şi învăţământul judeţean, Ioan Bâscă, fiu al satului şi reprezentant al CJ Alba, Mugurel Sârbu, primarul municipiului Sebeş (de care aparţine din punct de vedere administrativ localitatea Petreşti) şi viceprimarul Adrian Bogdan (care s-au evitat reciproc), consilieri locali, candidaţi la alegerile locale şi alţi oameni politici.  De asemenea, au fost reprezentate două instituţii aflate într-o strânsă legătură cu şcoala: prof. Mioara Pop – directorul Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” şi ing. Camelia Henegariu, inspector şcolar la IŞJ Alba. Manifestarea a început creştineşte, cu o slujbă oficiată de preoţii confesiunilor religioase care convieţuiesc în Petreşti – ortodoxă, penticostală şi evanghelică (preotul a rostit la finalul serviciului religios rugăciunea „Tatăl nostru” în limba germană).

În cuvântul său, părintele Alexandru Coman a subliniat că evenimentul are loc la o zi după sărbătorirea Zilei Eroilor, de această dată celebrându-i pe eroii şcolii, preotul ortodox accentuând rolul şcolii, alături de Biserică, în formarea şi educarea tinerelor generaţii. Directorul Gheorghe Dărămuş a oferit asigurări că, prin personalităţile pe care le-a dat de-a lungul istoriei sale, prin elevii şi profesorii de azi, Şcoala Petreşti are şi viitor, subliniind la rândul său importanţa şcolii în formarea caracterelor viitorilor absolvenţi, astfel încât aceştia să fie utili societăţii. Primarul Mugurel Sârbu „i-a pişcat” pe candidaţi, adresându-li-se cu sintagma „asprianţi la statutul de oficialităţi locale”. În alocuţiunea sa, edilul s-a referit la susţinerea administraţiei locale de care s-a bucurat şi Şcoala Petreşti, afirmând că administraţia locală şi centrală trebuie nu doar să cunoască obligaţiile pe care le au faţă de învăţământ, faţă de cadre didactice şi elevi, deopotrivă, ci au obligaţia şi să le aplice, astfel încât, prin rezultatele activităţii şcolare România să beneficieze de o populaţie pregătită, educată, care să consolideze statutul naţiunii române între naţiunile europene, civilizate. Ca dovadă a aprecierii pentru oamenii şcolii din Petreşti, primarul Mugurel Sârbu a conferit unui număr de 8 foşti sau actuali dascăli titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului Sebeş unor cadre didactice sau urmaşilor acestora (subiect asupra căruia vom reveni). Inspectorul şcolar Camelia Henegariu a transmis mesajul de felicitare al Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, asigurând conducerea Şcolii Petreşti a primit de întreaga susţinere.  După ce prof. Verona Onofrei a prezentat programul celor 3 zile de manifestări dedicate Zilelor Şcolii, împreună cu directorul Gheorghe Dărămuş i-a premiat pe elevii care prin truda lor au promovat Şcoala Petreşti, obţinând rezultate deosebite al olimpiadele şi concursurile şcolare. Azi se vor mai desfăşura Cupa Peteresdorf la fotbal, clasele V-VII (Sala Hidroelectrica), expoziţii de pictură pe sticlă şi de obiecte realizate de elevi, 16.30: spectacol în aer liber susţinut de Şcoala Petreşti şi şcolile invitate, ora 19.30: lansarea CD-ului Fanfarei Petreşti şi „Balul Fanfarei”, la Căminul Cultural. Sâmbătă, vor avea loc competiţii sportive, expoziţii de fotografii şi de lucrări ale foştilor elevi, o sesiune de comunicări, evocări ale foştilor dascăli ai şcolii, iar de la ora 18.00, un concert coral la Biserica Evanghelică Petreşti, ziua încheindu-se cu un spectacol de muzică uşoară în aer liber. Duminică sunt programate parastasul pentru foşti elevi şi profesori la Biserica Ortodoxă Petreşti (ora 11.45), prezentarea operei prof. Vasile Zdrenghea la Căminul Cultural Petreşti (ora 16.00), teatru cu trupa Colegiului Naţional „Lucian Blaga” Sebeş (17.30), spectacol de muzică populară în aer liber (18.30).

Elit - Gustul Desăvârșit

Robert GHERGU

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Noi măsuri sociale pentru români: Ratele la bănci vor fi amânate, salariile bugetarilor, majorate și pensionarii vor primi bani în plus

Publicat

în

Noi măsuri sociale pentru români: Ratele la bănci vor fi amânate, salariile bugetarilor, majorate și pensionarii vor primi bani în plus

În cursul serii de luni, coaliția de guvernare a decis un nou pachet de măsuri sociale și economice de „Sprijin pentru România”.

Măsuri care se vor aplica de la 1 iulie:

Elit - Gustul Desăvârșit

1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.

2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.

3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Un nou val de praf saharian a ajuns în România: Recomandările medicilor

Publicat

în

Un nou val de praf saharian a ajuns în România: Recomandările medicilor

Un nou val de praf saharian a ajuns pe teritoriul țării noastre, specialiștii recomandând populaţiei să încerce pe cât posibil să evite deplasările, deoarece acest fenomen este periculos pentru sănătate.

În fiecare an, România se confruntă cu cel puţin două episoade de praf saharian adus de curenţii din Nordul Africii. Potrivit specialiştilor, nisipul fin din componența norului de praf saharian ce a ajuns și în România conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur.

Medicii de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara avertizează că norul de praf saharian poate afecta atât persoanele cu probleme respiratorii, cât şi pe cele sănătoase.

Elit - Gustul Desăvârșit

Odată inhalate particulele de praf, acestea ajung pe căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale și activează macrofagele, o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar, și celulele imune. Particulele de praf eliberează citokine și alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii.

De asemenea, aparatul cardiovascular poate fi și el afectat. Studiile toxicologice au demonstrat totodată că particulele de praf și nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii.

Persoanele care au diferite boli pulmonare, precum cele cu astm, pot avea parte de o exacerbare a simptomelor.

„Totodată, am constatat o creștere a numărului de infecții respiratorii ce au necesitat spitalizare. În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare. În zilele în care se anunță prezența unui nor de praf saharian, recomandăm evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecțiuni pulmonare grave și purtarea unei măști de protecție”, spune medicul Ionela Iovan, potrivit Mediafax.

Reamintim că România s-a confruntat cu un val de praf saharian şi la finalul lunii martie.

”Episodul a fost relativ scurt ca și intensitate. Aceste particule, cele care au pătruns în Iași, sunt ultrafine, micrometrice și submicrometrice. Însă, prin inspirație, pot produce afecțiuni și alergii specifice acestor tipuri de poluanți”, a precizat prof. dr. Silviu Gurlui, expert în mediu.

Medicii recomandă românilor să stea în case şi îi sfătuiesc pe cei cu probleme respiratorii să poarte mască de protecţie în această perioadă.

Sursa: romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO VIDEO| Serbarea Narciselor de la Negrileasa 2022: Mii de oameni s-au bucurat de muzică, mâncare tradițională și parfumul vestitelor flori, într-un colț de Rai din Apuseni

Publicat

în

Serbarea Narciselor de la Negrileasa 2022: Mii de oameni s-au bucurat de muzică, mâncare tradițională și parfumul vestitelor flori, într-un colț de Rai din Apuseni

La peste 1000 de metri, pe un platou din mijlocul Munților Apuseni, moții și musafirii acestora s-au distrat timp de două zile, la Sărbătorea Narciselor de pe Vârful Negrilesei.

După o pauză de doi ani cauzată de pandemia de COVID-19, o nouă ediție a tradiționalei serbări a fost organizată de către primăria comunei Bucium, al cărui primar este Cornel Napău.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acest eveniment îi reunește pe locuitorii munților Apuseni și pe turiștii care bat drumul până la locul în care această serbare se desfășoară, într-un cadru încărcat de veselie și dominat de muzică tradițională și mâncare aleasă, gătită de localnici.

Aproape 2000 de mașini și-au făcut apariția în zona în care Sărbătoarea Narciselor a avut loc iar, potrivit estimărilor primarului Cornel Napău, ar fi vorba de un număr de 7000-8000 de participanți, adică o reală „competiție” pentru un alt festival cu tradiție din Munții Apuseni, Târgul de Fete de pe Muntele Găina.

Miile de oameni care au ales să urce pe Vârful Negrilesei au fost întâmpinați cu muzică din partea artiștilor recunoscuți, cum ar fi Veta Biriș și Cristian Pomohaci și dansuri pe scenă ale diverselor ansamble populare care și-au făcut apariția, cum ar fi Ansamblul „Dor Teiușean” și Ansamblul „Țarina Cupru Min”.

Pe platoul de la Negrileasa s-au găsit, pentru călătorii înfometați, tarabe care au servit tradiţionalii mici şi bere.

La această serbare a fost organizat de asemenea și un concurs gastronomic, „Tradiții și Gastronomie în Poiana Narciselor”, care a adunat, în fața Cabanei Narciselor, cei mai buni bucătari și gospodari din diversele comune din zona munților Apuseni. Tarabele cu mâncare tradițională, portul popular și nelipsitul ceaun au fost vedetele acestei competiții, iar eforturile echipelor au fost răsplătite cu premii, după ce oamenii au gustat bucatele servite.

Premiile oferite pentru câștigători

Locul 1-1800 lei
Locul II-1500 lei
Locul III-1200lei
Menţiune-900lei

Criterii de jurizare:

-aspectul general al preparatului la ceaun, care trebuie să fie cât mai apetisant
-ceaun recomandat minim 50 l
-culoarea şi aromele
-originalitatea
-pregătirea corectă

Balmoșul preparat de către echipa comunei Ciuruleasa a câștigat inimile oamenilor prezenți la degustat, bucurându-se deci de locul I, iar comunele Mogoș și Gârbova s-au situat pe locurile 2, respectiv 3. Eforturile bucătarilor care au gătit pentru echipa comunei Bucium au fost de asemenea răsplătiți de către public cu o mențiune.

„Oamenii care au venit la serbare au fost foarte respectuoși și nu am avut parte de evenimente neplăcute”, a transmis primarul comunei Bucium, Cornel Napău, pentru ziarulunirea.ro.

Așa cum era de așteptat, narcisele, adevăratele vedete ale acestui festival, au împânzit poiana care de atâția ani le poarta numele, iar oamenii au venit în număr mare pentru a culege câteva fire pentru a le oferi cadou celor dragi, odată ajunși acasă.

Legenda spune că numele narcisei vine din mitologia greacă, de la numele tânărului Narcissus care s-a îndrăgostit de propria imagine reflectată de apele unui lac. Dorind să își îmbrățișeze frumosul chip, a alunecat în apă și a murit.

Pe malul lacului a apărut floarea de narcisă în locul unde a stat Narcissus. Denumirea populară a narcisei este ghiocel galben, trompetă sau cocoriță.

Echipa PSD Alba a fost de asemenea prezentă la locul în care acest festival s-a desfășurat, iar mesajele din partea membrilor săi au început să își facă simțită prezența în mediul online, pentru a marca o serbare care s-a încheiat cu amintiri frumoase pentru toți participanții săi.

„Îl felicit pe primarul comunei Bucium, Cornel Năpău, și pe întreaga sa echipă, pentru frumoasa manifestare pe care a reușit să o realizeze prin propriile forțe!

De asemenea, îi felicit pentru munca depusă și pe primarii de la Teiuș, Stremț, Gârbova, Ciuruleasa și Mogoș. Aceștia s-au pregătit temeinic pentru câștigarea concursului de gastronomie, dar și pentru a oferi participanților cele mai delicioase preparate!

Noi toți am avut, datorită acestei manifestări, un altfel de weekend!”, a transmis deputatul PSD Radu Tuhut, președintele interimar PSD Alba.

La rândul său, senatorul Călin Matieș și-a exprimat propriile gânduri printr-un mesaj postat în mediul online, despre experiența de care a avut parte la Sărbătoarea Narciselor.

„Îi mulțumesc frumoasei doamne a cântecului românesc, Veta Biriș, pentru prezentarea făcută. Cuvintele sale m-au onorat și emoționat, la fel ca invitația de a urca pe scenă și de a cânta, alături de domnia sa, în acompaniamentul orchestrei Albu, o strofă din cântecul Iancului, ”Sus, sus, sus, la munte, sus!”

Le mulțumesc și românilor iubitori de țară și neam care m-au invitat la acest frumos eveniment, desfășurat în inima naturii. Felicitări primarului PSD al comunei Bucium, Cornel Năpău, pentru organizare, dar și tuturor celorlalți colegi și prieteni care s-au implicat! Felicitări tuturor interpreților și celor care au ținut atmosfera vie!”

Aflat la evenimentul care a reunit câteva mii de suflete pe platoul din inima Țării Moților, subprefectul Mureșan a scris de asemenea următorul mesaj de felicitări pentru buna organizare a evenimentului, de care primarul comunei Bucium s-a ocupat personal.

„Astăzi a fost o zi în care mii de persoane din Apuseni s-au bucurat de natură, muzică, mâncare gustoasă și voie bună!

Țin sa îl felicit în mod special pe primarul PSD al comunei Bucium, Napău Cornel, pentru modul în care a organizat acest eveniment și pe întreaga sa echipă!”, a fost mesajul subprefectului județului Alba, Corneliu Mureșan.

La Sărbătoarea Narciselor de pe Vârful Negrileasa au fost de asemenea prezenți și primarii: Muntean Ioan, din comuna Gârbova, Marius Cioara, din comuna Ciuruleasa, Mirel Vasile Hălălai, primarul orașului Teius, precum și Vasile Raica, din comuna Rimetea.

Poiana Narciselor a fost declarată din anul 1995 arie protejată şi se află în custodia Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trascău Corp Zlatna. Pentru turiştii care au venit cu corturi a fost amenajat un loc special de campare. Pe platoul de la Negrileasa se găsesc, la tarabe, tradiţionalii mici şi bere, dar şi obiecte de artizanat.

Traseu de acces

De pe drumul DJ74a Câmpeni-Abrud, se intră pe drumul spre Bucium, de unde spre satul Valea Negrilesii. Din sat un drum forestier ne duce până la Cabana Narciselor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare