Rămâi conectat

Actualitate

Peste 34 de milioane de doze al vaccinului anti-Covid au fost exportate de către UE. Mai puțin de 10% din populația Uniunii Europene a fost vaccinată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Peste 34 de milioane de doze de vaccin anti-Covid au fost exportate de către Uniunea Europeană, spre alte zeci de state care nu fac parte din spațiul comunitar, in ciuda ritmului lent al vaccinării înregistrat la momentul actual în țările UE. În prezent, mai puțin de 10% din populația blocului comunitar a fost vaccinată împotriva COVID-19.

Conform Comisiei Europene, Bruxellesul a autorizat în ultimele șase săptămâni 249 de cereri de export venite din partea a 31 de țări non-UE.

Dintre aceste exporturi, unul singur a fost blocat: este vorba despre împiedicarea transferului a 250.000 de doze de ser AstraZeneca din Italia spre Australia, când UE s-a folosit pentru prima dată de interdicţia de export de vaccinuri împotriva COVID-19.

UE a creat în ianuarie un mecanism de monitorizare a exporturilor de vaccinuri, în contextul unei dispute cu producătorul britanico-suedez, acuzat că nu îşi respectă obligaţiile contractuale. Mecanismul permite autorităţilor naţionale, în consultare cu Comisia Europeană, să blocheze exporturi spre ţări din afara UE, dacă blocul comunitar consideră că o companie nu şi-a onorat mai întâi angajamentele către UE.

Recent, acest mecanism de control al exporturilor vaccinurilor anti-coronavirus a fost prelungit de UE.

Dintre țările non-UE care au primit vaccinuri din partea Uniunii Europene, cele mai multe doze le-a primit Marea Britanie: aproximativ 9,1 milioane. Urmează apoi Canda (3,9 milioane de doze), Mexic (3,1 milioane), Japonia (2,7 milioane), Arabia Saudită (1,4 milioane), Hong Kong (1,3 milioane) și Singapore (1 milion).

„Faptul că UE exportă vaccinuri anti-COVID în cantități semnificative este o dovadă a angajării noastre în acest efort de solidaritate globală”, a declarat comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

„Cu toate acestea, nu toate companiile farmaceutice își onorează contractele cu UE, în ciuda faptului că au primit un avans care să le permită să aibă o producție suficientă de doze”, a adăugat Kyriakides.

Uniunea Europeană a fost criticată pentru ritmul lent de vaccinare a cetățenilor din cele 27 de state membre, în condițiile în care Bruxellesul, Londra și Washingtonul se acuză reciproc de „naționalism” și de „protecționism” în ceea ce privește păstrarea stocurilor de vaccin pentru propriii cetățeni și blocarea exportării de doze către alte țări.

„Marea Britanie și SUA au impus o interdicție de export în cazul vaccinurilor produse pe teritoriul lor”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.

Acuzația a fost respinsă de guvernul britanic.

Ulterior, acuzațiile de „protecționism” la adresa UE s-au intensificat după blocarea de Italia a lotului AstraZeneca destinat Australiei.

Conform OurWorldinData, mai puțin de 10% din populația de 450 de milioane de cetățeni ai UE s-a vaccinat până în prezent cu cel puțin o doză. Comparativ, procentul este de 35% în Marea Britanie și 29% în SUA.

Campania de vaccinare în UE a debutat la finalul lui decembrie 2020. Până în prezent, trei vaccinuri – Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/Oxford University și Moderna — au fost aprobate de către Agenția Europeană a Medicamentului.

La mijlocul lunii ianuarie, atât Pfizer cât și AstraZeneca au anunțat reducerea livrărilor de vaccinuri anti-COVID. Pfizer a redus la jumătate volumul de vaccinuri livrate în unele țări UE, inclusiv România.

În cele din urmă, Pfizer a anunțat că își va onora obligațiile contractuale către UE și va crește producția pentru a face față comenzilor. Un anunț similar a fost făcut și de către compania Moderna.

În schimb, AstraZeneca nu a livrat încă toate dozele promise Uniunii Europene. Compania a redus livrările promise de vaccin pentru primul trimestru de la 80 de milioane la 40 de milioane de doze, invocând dificultăţi de producţie.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus lămuriri importante despre noua Lege a Pensiilor și a explicat faptul că tinerii vor fi avantajați dacă au studii superioare, aceștia urmând să încaseze sume în plus la pensie. De asemenea, românii care au peste 36 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea