Peste 30 de persoane din Aiud, Blaj şi Vinerea s-au îmbolnăvit de trichineloză. Ancheta este în desfăşurare
Peste 30 de persoane din judeţul Alba s-au îmbolnăvit de trichineloză după ce au consumat carne infestată de porc. Directorul DSP Alba Horea Timiş a declarat că numărul persoanelor afectate creşte de la o oră la alta, ancheta este în curs de desfăşurare, iar numărul exact al îmbolnăviţilor îl vom afla abia săptămâna viitoare.
Cele mai multe persoane sunt din Aiud (21 de cazuri) dar şi din Blaj şi din localitatea Vinerea de lângă oraşul Cugir.
Trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume fiind determinată de un vierme nematod Trichinella spiralis, care ajunge in organismul uman in urma consumului de carne infestata. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile.
La om majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boala cu evoluţie severa care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului.
Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestata, febră, edeme palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivita, dureri musculare şi adinamie. Boala nu se transmite interuman.
Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de:
1. Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic
2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termică “în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, cârna’ uscat sau afumat, şunca.
3. Achiziţionarea de către popula’ie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate .
4. Tăierea clandestină a animalelor
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
TVA rămâne la nivelul de 11% pentru HORECA: Guvernul a decis să păstreze cota redusă (surse)
TVA rămâne la nivelul de 11% pentru HORECA: Guvernul a decis să păstreze cota redusă (surse) Sectorul HoReCa primește o gură de aer, după ce Guvernul ar fi decis să păstreze TVA-ul la nivelul de 11%. Potrivit unor surse guvernamentale, cota redusă de TVA aplicată hotelurilor, restaurantelor și serviciilor de catering va fi menținută la […]
CFR Călători suplimentează cu vagoane trenurile, în perioada sărbătorilor de iarnă: ,,Traficul de pasageri va fi monitorizat permanent”
CFR Călători suplimentează cu vagoane trenurile, în perioada sărbătorilor de iarnă: ,,Traficul de pasageri va fi monitorizat permanent” CFR Călători își mărește capacitatea de transport în perioada sărbătorilor de iarnă pentru a face față traficului intens de pasageri. Trenurile de pe rutele cele mai solicitate vor fi suplimentate cu vagoane. CFR Călători anunță că, în […]
Vremea de Crăciun 2025 și Anul Nou 2026: Prognoza METEO pentru lunile decembrie și ianuarie
Cum va fi vremea de Crăciun 2025 și Anul Nou 2026: Prognoza METEO pentru luna decembrie 2025 și ianuarie 2026 Vremea în săptămâna care include Crăciunul 22.12.2025 – 29.12.2025 Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, posibil uşor mai ridicate în regiunile vestice, dar şi mai […]