Rămâi conectat

Actualitate

Perle la Bacalaureat 2018, la limba română: La noi în ţară, numai proştii, borfaşii, cocalarii, pesediştii, cei care au bani să se ducă, ei călătoresc, proştii care muncesc nu au noroc să vadă locuri frumoase

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Deși majoritatea au spus că proba de Limba și literatura română nu a fost grea, unii dintre absolvenți au avut interpretări stângace și au devenit autori de perle la BAC 2018 la română. I-au inspirat poeziile lui Eminescu căruia „îi plăcea să facă dragoste în natură” sau cele ale lui Ion Barbu. Așa se face că Riga Crypto şi Lapona Enigel s-au transformat uşor în „ruga krypton”.

 „Mihai Eminescu a scris poezii de dragoste şi natură pentru că îi plăcea să facă dragoste în natură”, a scris unul dintre absolvenții de liceu care a susținut luni proba de Limbă și literatură română la examenul de Bacalaureat 2018, conform digi24.ro.

Unii dintre candidați s-au bucurat pentru că analizarea unei poezii scrise de Mihai Eminescu s-a numărat printre cerințe, însă au interpretat opera într-o manieră inedită: „Eminescu stătea lângă lac ca să se scalde.”

La profilul uman, absolvenții au avut de ales între poeziile lui Lucian Blaga și Ion Barbu. Și aici au apărut perlele.

„Sunt leneș de fel și atunci am învățat înainte cu o seară, și am avut noroc. A picat prietenul meu Blaga, cu care mă înțeleg foarte bine. Am zis să mă împrietenesc cu prietenii mei Blaga, Barbu și Tudor Arghezi și mi-o ieșit combinația cu ăștia”, a spus unul dintre candidați, după ce a ieșit din sala de examen.

Alți absolvenți de liceu au stâlcit titlul poeziei lui Lucian Blaga „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”. Poemul a fost „rebotezat” „Eu nu strivesc coroana de minuni a lunii (n.r astrul ceresc)”

De asemenea, „Blaga nu voia să strivească corola de minuni a lumii pentru că era un om bun.” sau „Blaga susține că el nu ucide cu mintea sa isteață tainele lumii, căci el iubește tot ce mișcă ori stă, chiar și mormintele”.

Și poemul matematicianului Ion Barbu a fost sursă de „inspirație” pentru interpretări stângace. Astfel, Riga Crypto şi Lapona Enigel au devenit „ruga krypton”, „la mona enipel”, în timp ce un alt candidat a scris că „lapona este un animal”, potrivit Libertatea.

De asemenea, ”Adevărul” vă prezintă o parte dintre perlele descoperite de profesori după prima zi de corectare a lucrărilor la Limba Română de la Bacalaureat 2018.

Fragmentele sunt reproduse întocmai cum au apărut în lucrările candidaţilor:

– ”Două calităţi ale revistei ”Lumea turistică”: este frumoasă şi interesantă.”

– ”Revista nu are calităţi, nu are cum este imposibil aşa ceva, numai un om are aşa ceva.”

-”Poate poetul a vrut să impresioneze dar nu prea ia ieşit, asta întâlneşti numai pe scenă când actorii joacă şi spectatorii se uită la ei.”

– ”Autorul nu prea ia nicio atitudine e prea impresionat de străinez.”

– ”Şi pe vremea lui nea Holban se holbau oamenii la străinezi să le ciordească banii, ce impresii despre ţări…”

– ”În opinia mea, eu cred că este foarte, foarte, foarte important să faci multe, multe călătorii, dar trebuie să ai mulţi, mulţi bani.”

– ”Totodată, puştoaicele astea sau panaramele au acces la locuri frumoase, deoarece se târâie cu câte un hodorog şi au farmec pentru locul în care trăiesc.”

– ”Oamenii ştiu să aprecieze mâncărica, băuturica, o puştoaică bună în pat şi eventual nişte bani pe gratis, acolo e locul frumos.”

– ”Doamna de română ne relatează întâmplările din locurile fascinante pe care le vizitează. Se pare că profesorii au bani şi se plâng că nu au”

– ”Mihail Sebastian este o notaţie scenică şi nu prea impresionează.”

– ”Niţă e un coleg de al meu o fi avut vreo rudă de a scris Sebastian de el.”

– ”Nu a predat nesimţita aia de română notaţiile scenice, o să demonstrez că aparţine genului liric.”

– ”La noi în ţară, numai proştii, borfaşii, cocalarii, pesediştii, cei care au bani să se ducă, ei călătoresc, proştii care muncesc nu au noroc să vadă locuri frumoase.”

– ”Iona de Ion Barbu este un poem filosofic şi prezintă drama unui om singur pe plajă şi a unei ciuperci venită de la Polul Nord, dar nu pot fi împreună, deoarece ei gândesc diferit, unul e mai cu statut, alta e mai bogată.”

– ”Ciuperca îi cere să vină în lumea ei ca în Floare Albastră”

– ”Ciuperca nu voia fragi ea căuta ceva de la băieţaşul ăla”

– ”La Blaga sunt şase tipuri de cunoaştere care încearcă să lumineze lumea sau să o facă mai bună”

– ”O vino dorul meu/ Eu te aştept să-ţi dau fragi şi….”

– ”Cobori la mine, măi Luceafăr/Să te mai văd odată/Iar astă seară eu te am..”

– ”Lucian Blaga s-a remarcat în literatură prin estetica grotescului”

– ”Aşa cum Blaga accentuează prin hiperbola ”corola de minuni” omul e dator, fireşte să cunoască şi apoi să intre în combinaţii” – ”Eminescu a murit de multe, dar ce e trist că nu a terminat Luceafărul, l-a lăsat cu 98 de strofe”

– ”Cătălin şi Cătălina şi-o trăgeau în spaţiul rustic aşa mai dă iubire eminesciană.”

– ”Eminescu este ultimul romantic, dar a mai fost vreunul? A fost crecă singurul nebun care a reuşit să scrie o poezioară de 100 de versuri.”

– ”Iubirea se naşte din multe, dar în carul Luceafărului se naşte din propria reflecţie care o vede în oglindă”

– ”Luceafărul este un roman realist psihologic.”

– ”Închei acest eseu la Eminescu spunând şi accentuând că este cea mai marfă poezie citită până în 2018, ia face trecerea de la o perioadă agitată din viaţa noastră la linişte, la calm”.

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea