Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Perle Bacalaureat 2015 la limba română. Victor Ponta, menționat în lucrările absolvenților: ”Politic, și-a luat viaţa cu operaţia în Turcia”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Absolvenții de liceu au susținut, luni, proba scrisă la limba română, prima din cadrul examenului de Bacalaureat 2015. La doar o zi după terminarea acesteia în mediul online circulă perle ale candidaților.

Absolvenţii de liceu de la profilul Real au avut la subiectul al III-lea al probei de Limba şi literatura română de caracterizat un personaj dintr-un text narativ aparţinând lui Ion Creangă, Marin Preda sau George Călinescu. Elevii trebuiau să precizeze curentul şi epoca în care se încadrează autorul repectiv, să scrie despre arta construirii personajului. Unul dintre candidaţi a „croit” o caracterizare cel puţin interesantă a Otiliei, personajul din „Enigma Otiliei”.

„Otilia era o tipă introvertită, pentru că nu avea cont de Facebook, nici Twitter, nu se bucura de avantajele lumii online. Nu avea unde se „spovedi” în faţa prietenilor din listă şi nu numai. Şi eu am crescut fără părinţi de mică, la fel ca Otilia, îi înţeleg tristeţea”, a scris un elev.

Candidatul atinge şi povestea de iubire dintre Otilia şi Felix: „Otilia era un bun psiholog, în sensul că i-a citit gândurile lui Felix. O apreciez pentru că şi-a sacrificat iubirea, pentru a nu-i sta în calea carierei. Şi eu am făcut la fel, când am aflat că iubitul meu vrea să lucreze în Olanda„.

Candidaţii au avut la subiectul al doilea al probei de redactat, după anumite cerinţe, un text argumentativ despre importanţa practicării unui sport la orice vârstă. Elevii ar fi trebuit să puncteze avantajele mişcării fizice, atât pentru sănătatea fizică, cât şi pentru psihic. Cu alte cuvinte, sportul ajută la oxigenarea creierului, dar îţi dă şi un aplomb, te ajută şi intelectual.

Unul dintre candidaţi a scris pe foaia de examen: „E important să faci sport. Mulţi suntem în pericol să uităm mersul pe jos, sărim în maşină când mergem câţiva metri până la magazin, la sala de sport, la fast-food. Ce mai, am uitat să mai fugim la stadion, în parc, jucăm fotbal pe tabletă „, scrie Adevarul.

La cerinţa a treia de la primul subiect, elevii trebuiau să construiască o locuţiune/expresie care să conţină cuvântul „viaţă”. Unul dintre candidaţi pare să se fi inspirat din viaţa politică a României: „Politic, Ponta şi-a luat viaţa cu operaţia în Turcia„.

Alte perle, preluate de pe stirileprotv.ro:

  • Sinonim pentru destepti: neprosti, netampiti
  • Sinonim pentru pomeneste: da de pomana
  • „Aici e subiectul gresit, ca scriitorii nu au roluri. Scriitorii SCRIU rolurile si le dau la actori. Cei mai prosti scriitori fac telenovele cum sunt Suleyman si altele, am uitat”
  • Un enunt cu o locutiune care contine substantivul „viata”: „Viata, viata, naspa viata/ Cand te scoli de dimineata. Asa imi venea mie sa cant inainte sa vin incoa.”
  • „Viata e de 2 parale. Viata ar fi magica fara Bac”

    •”Fara scriitori viata noastra ar fi mai pustie. Cand citim ce scriu ei oamenii mai uita de griji”

  • „Eu n-am niciun prieten scriitor, deci in viata mea scriitorii n-au niciun rol.”

    •”Relatia dintre personajele „Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi” este trista pentru ca barbatul pleca la lupta si trebuia sa traiasca o ultima partida de amor.”

    •”Dupa cum spune si titlul, Otilia avea o problema pe care nu putea sa o dezlege si nimeni nu putea sa-i dea un raspuns la ea.”

    „Aglae era cea mai rea baba din tot universul. Si isi urmarea doar interesul.”

    •”Cum nu poti sa le ai pe toate, Felix se face doar doctor si Otilia nu-l baga in seama pentru ca era un amarat.”

    •”Dupa descrierea autorului Otilia arata bine, dar era fitoasa.”

    •”Otilia reusea sa-i vrajeasca pe toti cu farmecele ei, pentru ca arata super bine.”

    •”Harap Alb este cel mai smecher fiu al imparatului.” (V.N.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea