Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Perle Bacalaureat 2014, la limba română. Absolvenții clasei a XII-a, hazlii și neputincioși

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Perle la limba română. Absolvenții clasei a XII-a nu au dezamăgit nici anul acesta și au făcut din nou senzație la proba scrisă de limba și literatura română. ”Dumele” au fost dublate deoarece subiectele au fost și anul acesta diferențiate în funcție de profil, uman și real

perle elevi bac 2013La proba scrisă la Limba Română, adevărații poeți n-au fost Arghezi, Eminescu sau Stănescu, ci elevii, care prin perlele lor si-au etalat “veleitățile creative”, făcând-i pe profesori să râdă în hohote. Majoritatea elevilor s-au plâns de faptul că poezia le-a dat mari bătăi de cap la română, însă niciunul n-a lăsat foaia goală. Cele mai multe perle culese din mințile celor mai “luminați” absolvenți de liceu au legătură cu opera lirică “Luceafărul”.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Fie că povestea expusă de Eminescu a fost transformată într-o veritabilă telenovelă dramatică sau într-un serial cu happy enede, cert este că majoritatea elevilor au reținut faptul că în operă este vorba despre o poveste de dragoste. De departe, cea mai interesantă tresărire de inteligenta i-a aparținut unui elev care a confundat opera marelui nostru poet cu o telenovelă sud- americană: “Cătălin a luat-o în luntre pe Cătălina si s-au iubit în mijlocul lacului sub privirile Luceafărului care era gelos”.

În concepția altui elev, Luceafărul era cel care stătea în calea fericirii celor doi pământeni deoarece, “Luceafărul nu le dădea pace celor doi si tot le baga bete în roate, dar până la urmă s-a văzut ca iubirea învinge, iar Luceafărul si-a văzut de treaba lui”. Alt elev, impresionat de agresivitatea leoaicei din poezia “Leoaică tânără, iubirea” scrisă de Nichita Stănescu, a spus că “această leoaică l-a muscat pe poet atât de tare de fată, încât i-a rămas cicatrice”. Chiar dacă la subiectul al treilea era precizată cu exactitate cerința, un elev s-a apucat de povestit, probabil opera pe care a învățat-o cel mai bine în anii de liceu. Este vorba despre romanul “Ion”, scris de Tudor Arghezi, în concepția elevului.

“În romanul <> scris de Tudor Arghezi, este vorba despre povestea unor oameni de la tara care…”. Oferindu-i-se mai multe variante, unul dintre elevi si-a ales poezia “Riga Cripton si Lapona Enigel” de Ion Barbu în vederea elaborării eseului, numai că, din punctual său de vedere “Lapona Enigel era prea frumoasă în comparație cu Riga Cripton, care era mic, alb si chel”. Dragostea pentru Lapona Enigel a ajuns atât de mare pentru unul dintre elevi încât, dupã ce a susținut examenul, si-a trecut pe Facebook că este într-o relație cu respectivul personaj. “Poezia <> a lui Eminescu are 98 de versuri”, a scris un elev bârlădean dovedind că habar nu are de diferența dintre vers si strofă a unei poezii. Altul a completat foaia de examen cu “Cătălin nu face niciun sacrificiu în schimbul iubirii, el o privește în mod normal, natural fapt ce se întâmplă numai oamenilor comuni”. O elevă a găsit sursa problemelor pe care tinerii le au în prezent “Tinerii din ziua de azi suferă de obezitate sau alte boli din cauza subnutriției deoarece ei mănâncă numai la fast-food-uri sau nu se alimentează corect”. Nici comentarea titlului nu a scăpat fără o analiză “serioasă” din partea unui elev. “Titlul operei poate fi interpretat din punct de vedere astronomic precum o stea aproape de pământ , foarte strălucitoare care poate fi văzută cu ochiul liber”. “Luceafãr blând vede-te-as mort” este una dintre imaginile vizuale din începutul poeziei, în concepția altui elev.

Sursa: RomaniaTV.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Mesaje de Paste fericit 2024. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti

Ziarul Unirea

Publicat

în

MESAJE de PASTE fericit • Texte cu URARI, FELICITARI de Paste 2024, SMS -uri frumoase, haiose şi amuzante de Sfintele Pasti • Felicitare de Paşte pentru persoanele dragi, prieteni, părinți, profesori, bunici, colegi, iubit(ă), sefi. Mesaje de Paște prin SMS,  gânduri pe care le poţi trimite prietenilor cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale. Învierea Domnului aduce […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea