Rămâi conectat

Politică Administrație

Pentru Cuprumin Abrud, din cei trei pețitori au mai rămas doar doi. În 25 octombrie se deschid plicurile!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Vicepreședintele Consiliului Județean, Florin Roman, a prezentat astăzi ultimele informații legate de procedura de atragere de investiții, respectiv circa 40 de milioane de euro, pentru compania minieră de stat Cuprumin Abrud.

Potrivit liberalului, din cele trei firme înscrise la licitație au doar două, Glencore International din Elveția fiind eliminată din cursă , din motive de eligibilitate: „Din cei trei pețitori, Glencore International din Elveția a fost eliminat întrucât nu a prezentat documentele care atestă îndeplinirea criteriilor de eligibilitate. Au rămas în discuție cu oferte preliminare Yildirim Holding din Turcia, Trafigura Ltd. din Singapore”.

În data de 25 octombrie a.c. este stabilită etapa de deschidere a plicurilor cu ofertele de cumpărare ale potențialilor cumpărători. În prealabil, la data 21 octombrie se va adopta forma finală a proiectului contractului de vânzare-cumpărare a concentratului de cupru, iar în 24 octombrie se vor depune ofertele pentru licitație.

Cele 40 de milioane de euro reprezintă suma pe care câștigătorul licitației, organizată de Ministerul Economiei, trebuie să o plătească în avans pentru minereul de cupru de la Abrud, în valoare de aproape o jumătate de miliard de dolari. Este vorba de exploatarea și vânzarea timp de 7 ani, a 330 mii de tone de concentrat de cupru, la o valoare minimă de 6.900 de $ pe tonă.

În primii 3 ani se vor realiza investițiile pentru retehnologizarea companiei și partea de descopertă (lucrare pregătitoare în cariere prin care se îndepărtează stratul de pământ aflat deasupra zăcământului), urmând ca recuperarea banilor plătiți în avans de investitor să se facă în următorii ani.

O tonă de concentrat conține circa 200 de kilograme de cupru, iar suma de 6.900 de $ pe tonă reprezintă pragul minim sub care investitorul îl va plăti pe perioada de exploatare de 7 ani. Suma va fi mai mare dacă prețul international al cuprului va creste.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea