Rămâi conectat

Ştirea zilei

Pensii SPECIALE câștigate în instanță de trei foști parlamentari de Alba. Soluția magistraților

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensii SPECIALE câștigate în instanță de trei foști parlamentari de Alba. Soluția magistraților

Magistrații Tribunalului Alba au dat câștig de cauză celor trei foşti parlamentari de Alba care au dat în judecată secretariatele Camerei Deputaţilor şi Senatului, solicitând instanţei să le oblige la repunerea în plată a pensiilor speciale pe care le primeau înainte de luna februarie 2021.

Astfel, marți, 31 ianuarie, Tribunalul Alba a admis cererea de chemare în judecată a celor trei și a obligat cele două camere ale Parlamentului la repunerea în plată a indemnizaţiei pentru limită de vârstă.

„Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii PEREŞ ALEXANDRU, POPA NICOLAE şi PUSTAI – ALBA DUMITRU, în contradictoriu cu pârâții: PARLAMENTUL ROMÂNIEI – CAMERA DEPUTAŢILOR şi SECRETARUL GENERAL AL CAMEREI DEPUTAŢILOR, PARLAMENTUL ROMÂNIEI – SENATUL şi SECRETARUL GENERAL AL SENATULUI şi în consecinţă :

Anulează Ordinul nr. 807/10.03.2021 de încetare a plăţii indemnizaţiei pentru limită de vârstă acordată în temeiul art. 49 din Legea nr. 96/2006, privind pe dl. Popa Nicolae, emis de Secretarul General al Camerei Deputaţilor. Anulează Ordinul nr. 398/02.03.2021 de încetare a plăţii indemnizaţiei pentru limită de vârstă acordată în baza Legii nr. 96/2006, privind pe dl. Pustai Alba Dumitru, emis de Secretarul General al Senatului.

Anulează Ordinul nr. 221/02.03.2021 de încetare a plăţii indemnizaţiei pentru limită de vârstă acordată în baza Legii nr. 96/2006, privind pe dl. Pereş Alexandru, emis de Secretarul General al Senatului. Obligă Parlamentul României – Camera Deputaţilor şi Secretariatul General al Camerei Deputaţilor la repunerea în plată a indemnizaţiei pentru limită de vârstă, începând cu data de 27.02.2021, la zi, către reclamantul Popa Nicolae .

Obligă Parlamentul României – Senatul şi Secretariatul General al Senatului la repunerea în plată a indemnizaţiei pentru limită de vârstă, începând cu data de 27.02.2021, la zi, către reclamanţii Pustai Alba Dumitru şi Pereş Alexandru”, se arată în soluția pe scurt a instanței.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

În prima fază Tribunalul Alba şi-a declinat competenţa de judecată a procesului civil, dosarul ajungând la Curtea de Apel Alba Iulia de unde s-a întors din nou la Tribunal pentru soluționare.

Popa Nicolae a fost deputat în legislaturile 1996 – 2000 şi 2004 – 2008, fiind membru în mai multe partide politice, ultimele fiind ALDE şi PNL. Pereş Alexandru este cel mai longeviv parlamentar de Alba, acesta fiind ales senator din partea PD şi apoi PNL în patru legislaturi, în perioada 2004 – 2020 şi deputat în alte două, în perioada 1996 – 2004.

În total, Pereş a fost parlamentar timp de 24 de ani. Acesta a pierdut şi cel mai mult la pensie, respectiv circa 12.100 de lei lunar. Pustai Dumitru a fost senator UNPR în legislatura 1992 – 1996.

Pensiile speciale pentru foştii parlamentari au fost desfiinţate în luna februarie 2021 prin larga majoritate a actualilor deputaţi şi senatori (357 pentru, niciunul împotrivă, iar UDMR nu a votat). Conform unei situaţii de la începutul lui 2021, Statul plătea pentru 827 de parlamentari pensii de circa 12 milioane de euro pe an. Calculate în funcţie de numărul de luni de mandat/mandate, pensiile speciale ale deputaţilor variau între 2.131 de lei şi 12.168 de lei brut, iar cele ale senatorilor între 2.131 lei şi 14.930 lei brut. Acestea se adăugau celor derivate din postul ocupat în afara activităţii politice.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea