Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Pensii 2023: Când vor primi pensionarii banii în iulie. Cine va primi 480 de lei în plus

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pensii 2023: Când vor primi pensionarii banii în iulie. Cine va primi 480 de lei în plus

Pensionarii români vor primi bani în iulie în funcție de modul în care aceştia au ales să le fie livrată pensia.

Astfel, cei care își vor primi venitul prin intermediul Poștei Române, la domiciliu, ar trebui să știe că perioada de distribuire este 1-15 iulie. Pe card, seniorii României vor primi pensia până cel târziu pe data de 13 iulie.

CITEȘTE ȘI: Pensii 2023: Din ce se contituie stagiul de cotizare și care sunt perioadele asimilate necontributive

Poșta Română va aduce pensia la domiciliu în perioada 1 iulie- 15 iulie. Totuși, cei care nu vor fi găsiți acasă, își pot ridica pensia de la ghișeele poștale în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii în curs.

Cei care primesc pensia pe card sunt mai norocoși deoarece vor primi pensia până pe data de 13 iulie.

Trebuie menționat faptul că bunicii care au grijă de copii ai căror părinți sunt plecați peste hotare să muncească, vor primi din partea statului 480 de lei. Această măsura face parte din pachetul legislativ ce este menit pentru creșterea natalității și susținerea familiei. Acest autor financiar din partea Guvernului este acordat lunar persoanelor ce au în îngrijire un copil, printr-o hotărâre judecătorească.

În România, există aproximativ 69.000 de copii care au părinții plecați în străinătate să lucreze. Aceștia stau, de cele mai multe ori în îngrijirea rudelor, conform romaniatv.net.

CITEȘTE ȘI: Pensii 2023: Când se va finaliza recalcularea celor 5 milioane de dosare

Ajutor pentru cei care îngrijesc copiii ce au părinți în străinătate

Dintre aceștia, 11.500 de copii au ambii părinți plecați peste hotare, iar 7.800 au părintele unic susținător al familiei plecat în străinătate.

A fost implementată în anul precedent, 2022, o lege prin care părinții ce merg la muncă în străinătate trebuie să anunțe primăria din orașul din care provin de faptul că micuțul lor va sta în grija cuiva. Aceste lucru trebuie făcut cu 40 de zile înainte de plecare. Cei mai mulți dintre copii României, ai căror părinți sunt plecați departe se află în grija bunicilor sau mătușilor, însă există și situații în care aceștia sunt îngrijiți de vecini sau prieteni.

În România, pensia se acordă persoanelor ce au îndeplinit anumite criterii și care au contribuit a sistemul de asigurări sociale. Vârsta și perioada de contribuție variază din cauza mai multor factori.

În momentul actual, în România, există două sisteme de pensii principale: sistemul public de pensii și cel de pensii private facultative, cunoscute sub denumirea de Pensii Pilonul II.

Cei care vor să beneficieze de pensie publică trebuie să aibă vârsta de pensionare, perioada minimă de contribuție și contribuții la sistemul de pensii.

În ceea ce privește perioada minimă de contribuție, pentru a fi eligibil, un român trebuie să aibă o contribuție minimă. Aceasta diferă de la o persoană la asta în funcție de anul nașterii, dar și de gen. Astfel, un bărbat trebuie să aibă 15 ani și 8 luni de contribuție, în timp ce femeile trebuie să aibă doar 12 ani și 8 luni. Trebuie menționat faptul că această perioada se va mări treptat până în anul 2030.

Pentru contribuțiile la sistemul de pensii, românii, pentru a primi o pensie în viitor trebuie să fie angajați și să contribuie la sistemul de asigurări sociale. Aceste contribuții sunt reținute automat din salariu și sunt plătite de angajat și angajator.

Sursa: infofinanciar.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc Românii care dețin două mașini sau două apartamente, trebuie să știe că vânzarea celei de-a doua mașini sau a celei de-a doua locuințe în decursul aceluiași an calendaristic poate implica costuri suplimentare. Conform unei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea