Rămâi conectat

Ştirea zilei

Pensii 2022: Salariile mici generează pensii mici. Vor crește pensiile din România la nivelul celor din Vestul Europei?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Noutăți PENSII 2022: Salariile mici generează pensii mici. Vor crește pensiile din România la nivelul celor din Vestul Europei?

Salariile mici generează pensii mici şi nu împiedică oamenii să fie în risc de sărăcie, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, Nicolas Schmit, comisarul european pentru Muncă şi Drepturi Sociale, sugerând corectarea acestei situaţii, după o analiză în context mai larg.

„În mod normal, sistemul de pensii reflectă şi situaţia economică, nivelul salariilor. Atunci când ai salarii mici, ai şi pensii mici. Cred că acest lucru trebuie analizat în contextul mai larg al economiei şi în contextul mai larg al salariilor. Din ce ştiu eu, sunt pensii în România care sunt foarte mici şi care nu împiedică oamenii să fie în risc de sărăcie”, a spus comisarul UE Nicolas Smith.

Citește și: Pensii 2022 | Cumulul PENSIEI cu salariul sau alte venituri. În ce condiții pensionarii pot cumula pensia cu alte venituri

Întrebat de reporterul Agerpres dacă i se pare normal ca un pensionar să nu-şi poată plăti facturile sau să nu-şi poată cumpăra suficientă mâncare ori să se îmbrace gros noaptea pentru că nu-şi permite să lase căldura pornită din cauza preţurilor, Nicolas Smith a spus: „Cu siguranţă nu este normal”. „Cred că unul din obiectivele politicilor noastre la nivel european şi una din ţintele noastre este să reducem sărăcia, pentru că situaţia pe care aţi descris-o nu este doar sărăcie energetică, pe care am discuta-o acum, dar şi sărăcie într-un sens mai larg. Iar eradicarea sărăciei înseamnă că oamenii pot avea o viaţă decentă şi asta include şi persoanele în vârstă, care au lucrat din greu, deseori pentru salarii mici, pe perioada vieţii lor profesionale şi au ieşit la pensie în sărăcie. Şi asta este o problemă reală. Cred că trebuie reflectat asupra acestui aspect şi, pe cât este posibil, corectat”, a adăugat el.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Pensia de urmaș 2022: Valoarea pensiei de urmaș, cine o poate solicita și în ce condiții se acordă

Cât priveşte faptul că România ar fi o ţară săracă, Nicolas Smith a afirmat că nu este, „este o ţară cu o anumită istorie, cu un potenţial enorm, dar acest potenţial trebuie acum pus în valoare”. „Trebuie făcute investiţii mari, în special în competenţe. Am discutat foarte mult despre milioanele de cetăţeni români care au plecat din ţară, în foarte multe cazuri fiind vorba de oameni foarte bine pregătiţi. Deci asta arată că este vorba de o ţară cu o populaţie bine pregătită şi dinamică. Deci există acest potenţial care trebuie pus în valoare în dezvoltarea ţării sau mai bine pus în valoare în dezvoltarea ţării.

Cred că există un potenţial enorm în această ţară şi cred că acum există posibilităţi din partea Europei de a susţine acest potenţial. Fondul de Redresare şi Rezilienţă pune la dispoziţia României miliarde de euro pentru a fi investite în diferite domenii tocmai pentru a moderniza economia, pentru a îmbunătăţi diferite infrastructuri, dar şi pentru a îmbunătăţi infrastructura socială, fie că este vorba de educaţie, sănătate, îngrijirea copilului, este foarte important să investim în copii. Deci cred că aceasta este o oportunitate unică, cu sprijinul Europei, pentru a promova progresul economic şi social în anii care vor veni”.

Citește și: Pensia neîncasată în caz de deces: Cum se obține plata, beneficiari și acte necesare

Întrebat dacă există posibilitatea introducerii unui sistem unic de pensii în UE, Nicolas Schmit a răspuns: „În 200 de ani, vreţi să spuneţi? Nu. Nu cred în astfel de lucruri. Sistemele de pensii sunt foarte mult legate de contextele naţionale. Uniformizarea sistemelor de pensii, chiar şi pe termen lung, nu este realistă. Trebuie să ne asigurăm că sistemele de pensii au două elemente principale: garantează sustenabilitatea sistemului de pensii, pentru că, dacă nu este sustenabil, nu poate fi finanţat şi există riscul că vor exista generaţii care nu primesc pensia adecvată.

Al doilea element este exact acesta, ca pensia să fie la nivelul la care oamenii să aibă o viaţă decentă, iar acesta este un lucru care nu este uşor de creat, pentru că, aşa cum am spus, salariile mici nu duc la pensii mari. Salariile mici, cu contribuţii mici, produc pensii şi mai mici. Şi aici este echilibrul la care trebuie să lucrezi, să găseşti echilibrul pentru ca oamenii, la pensie, să aibă o pensie la un nivel adecvat care să le permită să aibă o viaţă decentă”, a adăugat comisarul UE.

Citește și: Cum poți verifica online vechimea în muncă și contribuția pentru pensie

Legat de procentul de 9,4% din PIB (nivel asumat de România prin PNRR), Smith a spus că a avut mai multe discuţii privind flexibilizarea procentului. „Cred că ceea ce este important acum este să ne uităm mai puţin la ceea ce ar putea să se întâmple în următorii 10-20 de ani.

Important acum este să implementăm Planul de Redresare şi Rezilienţă, pentru mine asta este extrem de important, pentru că asta permite economiei româneşti să fie întărită, să investească în diferite domenii, inclusiv în domenii sociale. Pe termen mediu şi lung, desigur, trebuie să dai dovadă de o anumită flexibilitate, deci cred că asta este ceva cu care ne confruntăm tot timpul, flexibilitatea, în special dacă ai în vedere o perspectivă pe termen lung asupra situaţiei”, a afirmat comisarul UE.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

UPDATE FOTO | ALERTĂ în Alba: Fata de 13 ani care a plecat de acasă, fără a comunica familiei sale locul unde pleacă, GĂSITĂ

Ziarul Unirea

Publicat

în

ALERTĂ în Alba: Fata de 13 ani care a plecat de acasă, fără a comunica familiei sale locul unde pleacă, GĂSITĂ

Polițiștii din Alba caută o minoră care a dispărut din Alba Iulia. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea sa, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

La data de 21 septembrie 2023, în jurul orei 21,27, polițiștii din Alba Iulia au fost sesizați de către un bărbat din Alba Iulia, cu privire la faptul că fiica sa minoră a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că SPIRIDON ELENA BRIGITTE, în vârstă de 13 ani, a plecat de la domiciliu, în seara zilei de 21 septembrie, în jurul orei 19,30, fără a comunica familiei sale locul unde pleacă.
Minora are următoarele semnalmente:
• 155-160 cm înălțime;
• Constituție atletică;
• Ochi căprui;
• Păr lung, șaten;
• Fața ovală;

La momentul dispaiției, purta hanorac de culoare neagră, pantaloni de blugi de culoare închisă, pantofi sport de culoare albă și avea asupra sa un rucsac de culoare roz.

Minora a fost dată în urmărire, iar polițiștii au demarat, imediat după sesizare, activități de căutare, dar, până în prezent, nu a fost găsită.

UPDATE, ora 16.45: Minora a fost identificata pe raza municipiului Alba Iulia. Din primele date, rezultă că în perioada în care a lipsit de la domiciliu nu ar fi fost victima vreunei infracțiuni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Bărbatul care a sechestrat o tânără într-un apartament din Alba Iulia, TRIMIS ÎN JUDECATĂ: Este acuzat de proxenetism, lovire, lipsire de libertate și amenințare

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Bărbatul care a sechestrat o tânără într-un apartament din Alba Iulia, TRIMIS ÎN JUDECATĂ: Este acuzat de proxenetism, lovire, lipsire de libertate și amenințare

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a dispus, în data de 19.09.2023, punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva unui inculpat de sex masculin, aflat în stare de reținere din aceeași dată, pentru săvârșirea infracțiunilor de proxenetism, lovire sau alte violențe, lipsire de libertate în mod ilegal și amenințare.

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a reieşit următoarea stare de fapt:
Începând cu luna mai, anul 2022, persoana vătămată F. și inculpatul B. se află într-o relație de concubinaj.
De aproximativ 1 an de zile, (perioada 09.2022 – 09.2023) persoana vătămată a practicat prostituția pe raza mai multor localități din țară, cum ar fi Satu Mare, Bistrița Năsăud, Deva și Alba Iulia, aceasta activitate fiind înlesnită de către inculpat prin aceea că asigura transportul între locații și asigura protecția, stând în altă cameră în timp ce persoana vătămată întreținea relații sexuale contra cost cu diferite persoane. De asemenea, în perioada de timp în care persoana vătămată a practicat prostituția, inculpatul a obținut foloase de natură patrimonială de pe urma acestei activități, în sensul că o parte din sumele de bani încasate rămâneau la acesta.

Elit - Gustul Desăvârșit

Împreună cu persoana vătămată F., mai practica prostituția și persoana vătămată M., iar ultima locație în care cele 3 persoane au fost înainte de Alba Iulia a fost mun. Deva. Din mun. Deva în mun. Alba Iulia, transportul a fost asigurat de către inculpatul B., cu autoturismul ce îi aparține. În mun. Alba Iulia cele 2 persoane au practicat prostituția timp de aproximativ 9 zile într-un apartament situat pe bld. Transilvaniei.

La data de 19.09.2023, în jurul orei 02:00, pe fondul pierderii unei sume importante de bani la jocurile de noroc, inculpatul B. s-a întors din oraș în apartamentul în care persoana vătămată F. practica prostituția, moment în care a început să o lovească cu pumnii și picioare în zona feței și a corpului. De asemenea, acesta a lovit-o pe persoana vătămată cu capul de perete. În urma actelor de agresiune persoana vătămată a suferit leziuni a căror gravitate a fost evaluată printr-un număr de 20 – 25 de zile îngrijiri medicale.

Ulterior, inculpatul și-a îndreptat atenția către persoana vătămată M. și soțul acesteia, A., și le-a cerut acestora să iasă afară din apartament. În momentul în care cele 2 persoane părăseau apartamentul, inculpatul le-a lovit, respectiv pe persoana vătămată M. a lovit-o cu pumnul în zona feței (cauzându-i leziuni a căror gravitate a fost evaluată printr-un număr de 2-3 zile îngrijiri medicale), iar pe persoana vătămată A. cu pumnul în zona coastelor.

După ce i-a scos afară pe soții A. și M., inculpatul a închis ușa cu cheia și a continuat să exercite acte de agresiune asupra persoanei vătămate F., aceasta fiind auzită cum țipă de durere din interiorul apartamentului.

Astfel cum rezultă din declarația persoanei vătămate F., inculpatul i-a cerut să nu părăsească apartamentul, iar aceasta, de frică, s-a conformat și nu a încercat să iasă afară. De asemenea, din aceeași declarație mai rezultă faptul că persoana vătămată a rămas în apartament pentru o perioadă de aproximativ 30 de minute, până la sosirea organelor de poliție.

După sosirea organelor de poliție la fața locului acestea i-au solicitat inculpatului să deschidă ușa și, întrucât acesta nu s-a conformat, s-a procedat la chemarea unui echipaj de pompieri în sprijin, cu ajutorul cărora s-a reușit forțarea ușii de acces.
De asemenea, în perioada de timp situată între momentul în care i-a scos afară din apartament și forțarea ușii de acces, prin intermediul unui mesaj, inculpatul i-a amenințat cu moartea pe soții A. și M. .

În data de 19.09.2023, inculpatul a fost reținut de către organele de cercetare penală pentru o durată de 24 ore.

La data de 19.09.2023, ca urmare a propunerii procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Alba Iulia a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o durată de 30 de zile.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale și formularea propunerii de luare a măsurii arestării preventive sunt etape procesuale reglementate în codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual necesar pentru administrarea probatoriului şi prevenirea săvârşii unor alte infracţiuni, iar aceste acte şi măsuri de urmărire penală nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO VIDEO | Accident rutier la Câmpeni: Două persoane rănite, după coliziunea între două autoturisme

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

UPDATE FOTO VIDEO | Accident rutier la Câmpeni: Două persoane rănite, după coliziunea între două autoturisme

Secția de pompieri Câmpeni intervine pentru acordarea primului ajutor medical și descarcerare la un accident rutier produs pe raza localității Câmpeni.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un accident rutier produs între două autoturisme.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul intervenției au fost alocate o autospecială pentru stingere cu apă și spumă și un echipaj pentru prim ajutor.

Reprezentanții IPJ Alba au declarat faptul că „traficul rutier este îngreunat pe centura ocolitoare a orașului Câmpeni din cauza unui accident rutier in care au fost implicate două autovehicule și în urma căruia 2 persoane ar fi fost rănite. Cercetarea la fata locului este in desfășurare.”

UPDATE: Forțele de intervenție au ajuns la locul producerii accidentului. Este vorba despre 2 auto implicate, 3 persoane aflate in cele 2 auto. Fără persoane încarcerate. 2 persoane necesită îngrijiri medicale, acestea prezentând leziuni ușoare.

UPDATE, IPJ Alba: În după amiaza zilei de 21 septembrie 2023, în jurul orei 20,00, polițiștii din Câmpeni au intervenit pe centura ocolitoare a orașului unde a fost sesizat faptul că s-a produs un accident.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că un tânăr de 23 de ani, din comuna Bistra, în timp ce conducea un autoturism, pe DN 75, la kilometrul 77 + 850 de metri, a intrat în coliziune cu un autoturism condus de un tânăr de 23 de ani, din Câmpeni.

În urma accidentului, a rezultat rănirea ușoară a conducătorului primului autoturism și a unui tânăr de 16 ani, pasager în cel de-al doilea autoturism.

Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare