Rămâi conectat

Ştirea zilei

PENSII 2022: Când ar putea fi pensiile majorate cu 40%? Anunțul așteptat de toți pensionarii din România

Ziarul Unirea

Publicat

în

PENSII 2022: Când ar putea fi pensiile majorate cu 40%? Anunțul așteptat de toți pensionarii din România

Majorarea pensiilor cu 40% în anul 2022 reprezintă un subiect de mare interes și chiar vital pentru toți pensionarii din România. Majorarea pensiilor din România este condiționată și de plafonarea cheltuielilor sociale la 9,4% din PIB pe care România și-a asumat-o în fața Uniunii Europene, subiectul reprezintă o dispută aprinsă între PSD și PNL, , scrie rtv.net

Citește și: Noutăți PENSII 2022: Social-democrații doresc renegocierea plafonului de 9,4% din PIB, pentru pensii

Marius Budăi, Ministrul Municii, afirmă că premierul României, Nicolae Ciucă, a agreat renegocierea plafonului de 9,4% din Produsul Intern Brut pentru pensii convenit și asumat în fața Comisiei Europene. Reducerea sărăciei reprezintă o țintă asumată de România alături de Uniunea Europeană, ceea ce intră în contradicție cu plafonarea cheltuielilor sociale la doar 9,4 din PIB, susține Ministrul Muncii, astfel este de dorit o renegociere a plafonului.

„Trebuie să explicăm Comisei Europene că sunt foarte multe elemente de context care nu au fost luate în calcul. Una dintre ele este rezolvarea inechităților din sistem. Aceasta se poate face doar cu o nouă lege, dar și cu un impact bugetar, care nu se poate încadra în cei 9,4%..

Un alt element de context sunt discrepanțele între anumite categorii de oameni, iar modificările tebuie să țină cont și de pandemie. Sunt elemente de conetxt care nu au fost luate în calcul deloc la acest procent de 9,4%. Dacă mai adăugăm că avem o strategie prin care reducem gradul de sărăcie și excluziune, este clar că nu se pot face fără un impact bugetar. Suntem într-un nons sens.

Citește și: Pensii 2022: Majorare pensii ianuarie 2022 • punctul de pensie • ajutorul pentru pensionari • impozitarea pensiilor • pensii militare 2022

Vorbim de reduerea sărăciei, dar ne punem noi singuri un prag 9,4% creștere maximă. Vom începe discuția în coaliție pentru renegocierea PNRR. Premierul este de acord cu aceste negocieri. Trebuie menționat că respectăm jaloanele PNRR, nu vrem să pune în pericol programul, dar trebuie să spunem Uniunii Europene că nu vrem ca românii să fie săraci. Până la mărirea de 40% a pensiilor trebuie să rezolvăm inechitățile din sistem, iar asta se face doar cu impact bugetar. Există un memorandum, aprobat în decembrie, s-a creat un comitet, iar reforma pensiilor speciale va fi pusă pe masa discuțiilor. Nu vreau să dau nimănui nicio speranță că de la anul vom majora pensii. Voi vorbi doar când vom avea date concrete”, a declarat Marius Budăi.

Liderul Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, și-a redeclarat în data de 27 ianuarie 2022 dezacordul vis-a-vis de renegocierea PNRR, a plafonului de 9,4% și a intenției Partidului Social Democrat, punctând că în formarea coaliției de Guvernământ a fost stabilit deja faptul că nu se va reveni asupra Planului Național de Redresare și Reziliență, acesta declară ca o renegociere a PNRR este ca și cum România ar arunca la coș 30 de miliarde de euro: ”Nu voi permite niciodată aşa ceva”, a declarat Cîțu. Tot acesta menționează că PNL este interesat ca toate pensiile să fie trecute în sistemul pe sistemul de contributivitate şi să fie sustenabile, să existe o reformă a sistemului, astfel încât în anul 2030 să nu existe probleme în plata pensiilor :

Citește și: Pensii 2022, NOUTĂȚI de ultimă oră: Legea pensiilor ar urma să fie modificată datorită PNRR

”Ne interesează reforma salarizării, toate veniturile din sistemul bugetar să fie legate de performanţă”, a adăugat Cîţu, precizând că PNL mai doreşte şi reforma administraţiei publice. ”Avem majoritate, putem să facem aceste lucruri, care să împingă România în viitor”, a mai spus liderul Partidului Național Liberal amintind şi proiectul România Educată. El a subliniat  că deşi aceste proiecte sunt nepopulare pe termen scurt, PNL niciodată nu a dat înapoi şi nu a fugit.

sursa: romaniatv.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor Un accident rutier a avut loc vineri dimineața, în jurul orei 9.00, în Alba Iulia, pe strada Orhideelor. O mașină ar fi avariat o țeavă de gaz. Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine cu o autospecială de stingere cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea