Patronii de pe litoral dau vina pe români că nu vor să le muncească, în vârf de sezon. „Dăm bani, dăm cazare, dăm masă”
În miezul sezonului, când litoralul este plin, patronii din industria ospitalității caută cu disperare angajați. Mulți lucrează cot la cot cu subalternii, dar nici așa nu reușesc să acopere lipsa.
La ultima bursă organizată de Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă cele mai multe oferte au fost din acest domeniu, însă nu au stârnit interesul.
Bărbatul din imagini administrează o terasă în Eforie Nord. Are 10 angajați, dar îi mai trebuie cel puțin cinci.
”Virgil Negru, manager terasă Eforie: Dăm bani, dăm cazare, dăm masă.
Reporter: Cât este un salariu?
Virgil Negru: Începe de la 2.500 de lei pentru un necalificat și ajunge la până la 7.000- 8.000 pentru un bucătar calificat”.
Mihai, angajat: ”Din acest salariu mă distrez, îmi strâng ceva bănuți și cu restul îmi mai fac și eu necesitățile”.
Înainte de criza sanitară, pe litoral era nevoie de aproximativ 80.000 de angajați pentru ca industria ospitalității să funcționeze. Acum, o treime din posturi nu sunt ocupate, spun patronatele.
Din cele peste 500 de oferte de la ultima bursă a locurilor de muncă din Constanța, 400 au fost de la hoteluri și restaurante.
Persoanele care își căutau de muncă, certate de AJOFM că nu vor să lucreze în turism
Dar cei care s-au prezentat, majoritatea pensionari sau persoane trecute de 50 de ani, au căutat altceva.
”- Lucrează dumneata, nu vrei! Am 55 spre 57 de ani … trebuie să mă pensionez…
– Dacă vreți să vă asigurați existența…
– Vă invit pe dumneavoastră să lucrezi ca și camerist.
– Nu se închide sezonul peste o lună?”.
Multe oferte au fost pentru posturi permanente, plătite cel puțin cu salariul mediu pe economie.
”Reporter: Văd că până acum aveți o singură înscriere pe 25 de locuri.
Manuela Cuturamanu, reprezentantul unui hotel: Sunt convinsă că vor veni și alte persoane”.
”Mărioara Manole, reprezentantul unui hotel: Așteptam șomerii să se angajeze.
Reporter: Și aveți succes?
Mărioara Manole: Nu prea, lumea nu mai vrea să mai muncească cum muncea înainte”.
Organizațiile din turism susțin că foștii angajați s-au reorientat. Unii au plecat în alte țări, unde sezonul este mai lung și salariile – chiar și de patru ori mai mari.
Raluca Turcan, ministrul Muncii: ”Mai gravă decât nivelul ratei șomajului este fluctuația forței de muncă, pentru că noi venim cu oferte de locuri de muncă, însă în același timp nu există o stabilitate a celor care își găsesc de muncă, cei care își găsesc un loc de muncă să rămână și să-și păstreze locul de muncă”.
Potrivit hotelierilor, un angajat necalificat primește, în medie, un salariu de 2.500 de lei, iar unul cu experiență, cel puțin dublu.
Sursa: stirileprotv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Aproape 12.000 de români au primit pensie de serviciu în noiembrie 2025. Datele Casei Naționale de Pensii Publice
Aproape 12.000 de români au primit pensie de serviciu în noiembrie 2025. Datele Casei Naționale de Pensii Publice În noiembrie 2025, numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost de aproape 12.000 de persoane, mai exact, 11.788, cu două persoane mai mult comparativ cu luna anterioară. Din numărul persoanelor, 7.831 sunt beneficiari cu pensie din […]
Datoria guvernamentală a urcat, în septembrie 2025, până la 1.095 miliarde lei. Datele publicate de Ministerul Finanțelor
Datoria guvernamentală a urcat, în septembrie 2025, până la 1.095 miliarde lei. Datele publicate de Ministerul Finanțelor Datoria administrației publice (datoria guvernamentală) a crescut în septembrie 2025 la 1.095 miliarde de lei, față de 1.084 miliarde de lei în luna anterioară, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor, potrivit Agerpres. Ca procent din PIB, datoria guvernamentală […]
Semnal de alarmă din vârful ANPC: ,,Lămâile și portocalele, considerate furaj animalier atunci când sunt subcalibrate. Cum ajung la raft?”
Semnal de alarmă din vârful ANPC: ,,Lămâile și portocalele, considerate furaj animalier atunci când sunt subcalibrate. Cum ajung la raft?” Semnal de alarmă tras de la vârful ANPC. Conform unei postări făcută pe Facebook de Paul Anghel, director General Direcţia Generală Control şi Supraveghere Piaţă ANPC, multe citrice din magazinele din România sunt problematice. Oficialul […]