Rămâi conectat

Actualitate

Patriarhul Daniel, mesaj pentru tineri: Să cultivați cu bucurie iubirea față de familia creștină, care poate fi descoperită numai în Biserică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat joi seara, în deschiderea celei de a treia ediții a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din toată lumea, că aspirațiile spre bine și frumos ale tinerei generații trebuie susținute de întreaga societate, care are responsabilitatea de a-i orienta pe tineri și de a le cultiva încrederea pentru a iubi valorile spirituale, morale și culturale perene.

PF DanielÎntâistătătorul BOR a îndemnat la cultivarea de către tineri a bucuriei față de familia creștină.

„Vă încurajăm să cultivați cu bucurie iubirea față de familia creștină, care poate fi descoperită numai în Biserică, deoarece aici ea are valoare de icoană a iubirii lui Hristos față de umanitate, iar sfinții Bisericii sunt modele de viață în Hristos și rugători pentru toți tinerii din lume”, a îndemnat patriarhul.

Pe esplanada Catedralei Patriarhale a avut loc joi deschiderea oficială a evenimentului, tinerii participanți fiind întâmpinați de Patriarhul Daniel.

În cadrul festivității de deschidere a fost oficiată slujba de Te Deum. Alături de Patriarhul Daniel au slujit Teofan — mitropolit al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Laurențiu — mitropolit al Ardealului, Iosif — arhiepiscopul și mitropolitul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, PS Părinte Qais, episcop de Erzurum, episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieșteanu și Ieronim Sinaitul, Timotei Prahoveanu — episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Grupul Psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale a intonat Imnul de stat al României, iar Orchestra Metropolitană București, dirijată de maestrul Daniel Jinga, a cântat imnul întâlnirii, alături de Mihai Georgescu, solistul trupei Bere Gratis.

Momentul a fost urmat de prezentarea invitaților, rând pe rând reprezentanți ai tinerilor ortodocși din Grecia, din Egipt, din partea Patriarhiilor Ierusalimului și Alexandriei și a Întregii Africi, a Antiohiei, din celelalte patriarhii autocefale — Serbia, Bulgaria, Polonia, Georgia, Cipru, Albania, Ucraina, dar și din SUA (Arhiepiscopia Ortodoxă a celor două Americi).

La întâlnire au fost prezente delegațiile tinerilor din arhiepiscopiile din țară și reprezentanți ai românilor din Diaspora (Spania, Portugalia, Italia, Franța, Germania, Austria, Suedia, Finlanda, Basarabia, nordul Bucovinei și sudul Basarabiei), care au urcat pe scenă și și-au prezentat steagul.

Tot joi seară a fost aprinsă flacăra Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din toată lumea.

Felicitându-i pe organizatori, ministrul Educației, Mircea Dumitru, a afirmat cu acest prilej că „impresionantul eveniment” este „un excelent prilej de învățare”.

„Vă doresc să îl valorificați din toate punctele de vedere. Fie că veți cunoaște tineri ca și voi din alte zone, fie că veți dezbate și veți aprofunda puncte de vedere similare sau diferite, fie că veți afla cum puteți realiza lucruri împreună sau iniția proiecte în comunitățile voastre, toate acestea sunt rezultate pe care numai o astfel de întâlnire o poate genera”, a spus Dumitru.

Consilierul prezidențial Sergiu Nistor a transmis mesajul președintelui Klaus Iohannis adresat participanților, iar secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, le-a vorbit celor prezenți despre „identitatea comună a Europei Creștine”.

Festivitatea s-a încheiat cu prezentarea câtorva momente artistice susținute de Grupul Psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, Corul Cantus Domini și de formația Trei Parale, pe acordurile căreia tinerii prezenți pe esplanada Catedralei Patriarhale s-au prins într-o impresionantă horă românească.

Vineri, în cea de a doua zi a reuniunii, de la ora 19,00 este programată conferința cu tema „Iisus Hristos — Bucuria Vieții”, care va avea loc la Sala Palatului, urmată de Procesiunea Luminilor pe traseul Sala Palatului — Calea Victoriei — Splaiul Independenței — Catedrala Patriarhală.

2.500 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani, din toate eparhiile ortodoxe române, precum și reprezentanți ai unor Biserici Ortodoxe surori participă la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea. Manifestarea încununează evenimentele dedicate tinerilor și organizate în cuprinsul Patriarhiei Române în Anul Omagial al Educației Religioase a Tineretului Creștin Ortodox.

Sursa Agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea