Rămâi conectat

Actualitate

Partida Romilor „Pro Europa” Alba îi va retrage sprijinul politic consilierului local Constantin Vitan din CL Jidvei

Publicat

în

    Ieri, 2 noiembrie 2011, Consiliul Director al Sucursalei Alba a Partidei Romilor „Pro Europa” Alba a fost convocat de urgenţă de către preşedintele Ilie Petru, pentru a analiza o situaţie pe care conducerea organizaţiei judeţene a partidului o consideră extrem de gravă, la finalul şedinţei lăsându-se cu „tăieri de capete”. Şedinţa a decurs furtunos, cu ridicări de ton şi gesticulări din mâini, iar la un moment dat, preşedintele PRPE Alba, Ilie Petru, a dat chiar cu pumnul în masă, impunându-se autoritar. Totul a pornit de la proiectul „Acces pe piaţa muncii – o şansă pentru tine”, implementat de Partida Romilor „Pro Europa” Alba, al cărui manager este Iulian Paraschiv. Coordonatorul de proiect este Ilie Petru – preşedintele Partidei Romilor „Pro Europa”, având-o ca asistent de proiect pe Lidia Ursu. Prin acest proiect, s-au făcut cursuri pentru frizeri la Roşia Montană, unde 24 de tineri au absolvit cursul de frizer şi au primit diploma în 28 octombrie, la Cugir – 25 de cursanţi, la Sebeş – 22 de cursanţi şi la Alba Iulia – 28 de cursanţi.
Pe zona Târnave, la Sânmiclăuş, comuna Şona, sunt 56 de cursanţi, iar la Bălcaciu, 112 cursanţi. Deşi pentru recrutarea tinerilor şi întocmirea dosarelor, cu tot ceea ce presupune aceasta (acte, cheltuieli etc.) s-au implicat liderii Sucursalei Alba şi ai filialelor locale ale PRPE, preşedintele zonei Târnave, Constantin Vitan, împreună cu fiul său, Constantin Vitan Jr., au fost acuzaţi că, doar cu acordul managerului de proiect Iulian Paraschiv, ar fi dus dosarele cursanţilor din Bălcaciu şi Şona la Târgu Mureş, împreună cu preşedintele Partidei Romilor Târgu Mureş, Petru Zelariu şi cu fiul acestuia, fără însă să ceară aprobarea preşedintelui Sucursalei Alba a Partidei Romilor „Pro Europa”, Ilie Petru, care este practic coordonatorul proiectului. Preşedintele PRPE Alba a spus că există şi martori pentru cele întâmplate.
Liderul PRPE Alba, Ilie Petru, a discutat cu preşedintele Partidei Romilor, deputatul Nicolae Păun, care a dispus celor de la Târgu Mureş ca dosarele să fie trimise urgent la Partida Romilor Alba, iar împotriva celor vinovaţi să fie luate măsuri. După o săptămână de insistenţe, dosarele cursanţilor din zona Târnavei Mici au ajuns prin curier la sediul PRPE Alba. În aceste condiţii, Constantin Vitan a fost destituit din funcţia de preşedinte pe zona Târnava Mică, iar fiul său, Constantin Jr. (Costel), a fost demis din funcţia de preşedinte de tineret, urmând să se transmită Primăriei Jidvei şi o adresă prin care PRPE Alba va cere blocarea angajării lui Costel Vitan ca expert. De asemenea, în ciuda propunerilor unor colegi din Consiliul Director al PRPE, preşedintele Ilie Petru a insistat pentru începerea demersurilor de retragere a sprijinului politic consilierului local Constantin Vitan, din Consiliul Local Jidvei, în ciuda argumentelor pe care acesta le-a adus în apărarea sa.
În locul lui Constantin Vitan, pentru CL Jidvei va fi propus Petru Sângerean, al şaptelea pe listă la alegerile locale din 2008, întrucât Marius Ganea, Ştefan Bilea, Ioan Lupşa, Mariana Adam şi Virgil Moldovan au fost la rândul lor destituiţi „pentru neimplicarea în problematica romilor nici în comuna Jidvei, nici în satul Bălcaciu sau în cel mai puternic sat Veseuş”, satul cu cea mai mare comunitate de romi din această comună, de care depind consilierii romi.
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Rubla, mai puternică decât dolarul american: Cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani

Publicat

în

Rubla, mai puternică decât dolarul american: Cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani

Surpriză pentru țările din Occident, care au impus sancțiuni Rusiei. Rubla rusă a devenit moneda cu cea mai bună performanță din acest an, în ciuda unei crize economice, care se desfășoară la scară largă și care a fost declanșată de controalele pe care Rusia le-a impus la sfârșitul lunii februarie pentru a-și putea proteja sectorul financiar.

Astfel, rubla rusească a redus pierderile de la începutul zilei și s-a apreciat astăzi, 18 mai, față de dolar și s-a îndreptat din nou spre maximul ultimilor cinci ani în raport cu moneda euro, în condițiile în care câțiva cumpărători de gaz din Europa au încercat să satisfacă cererea Rusiei de plată în ruble.

Rubla, mai puternică decât dolarul american

La ora 10.27 GMT, rubla era cu 0,4% mai puternică față de dolar, la 63,33, nu departe de nivelul de 62,6250 atins vineri, cel mai puternic de la începutul lunii februarie 2020.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ea câștigase 0,9% pentru a se tranzacționa la 66,45 în raport cu euro, apropiindu-se din nou de cel mai puternic nivel de la jumătatea anului 2017, de 64,9425, atins săptămâna trecută.

Banca centrală a ridicat plafonul pentru tranzacțiile transfrontaliere

Raliul rublei la maximele multianuale a fost încetinit în această săptămână, deoarece banca centrală a ridicat plafonul pentru tranzacțiile transfrontaliere, permițând rezidenților ruși și nerezidenților din statele prietene să canalizeze valută străină în străinătate la o sumă echivalentă cu până la 50.000 de dolari pe lună. Limita anterioară era de 10.000 de dolari.

Companiile axate pe exporturi sunt în continuare obligate să convertească 80% din veniturile lor, deoarece banca centrală nu poate interveni după ce Occidentul a înghețat aproximativ jumătate din rezervele sale de aur și valută.

Moscova a cerut statelor europene plata în ruble pentru gazele livrate

Cumpărătorii de gaze din Europa se chinuiau să rezolve o enigmă în materie de plăți, după ce Moscova a cerut la sfârșitul lunii martie cumpărătorilor străini să înceapă să plătească gazul în ruble sau riscă să își piardă aprovizionarea, și păreau să adopte poziții diferite în privința schemei de plată.

Patru cumpărători europeni de gaze au plătit deja pentru livrări în ruble, așa cum a cerut președintele rus Vladimir Putin, potrivit unei persoane apropiate gigantului rus Gazprom, citată de Bloomberg. Până acum se știe că Ungaria și Italia ai anunțat că va plăti gazul rusesc în ruble și Austria se pregătea să o facă.

PIB-ul ar urma să scadă între 7,8% și 8,8% în 2022

Economia rusă se va contracta cu 7,8% – 8,8% în 2022, a anunțat miercuri Ministerul Dezvoltării Economice al țării, citați de AFP.

Conform unui scenariu de bază, care prevede o scădere a prețului petrolului până la sfârșitul anului la 73-74 dolari pe baril, produsul intern brut (PIB) ar trebui să scadă cu 7,8%, a precizat ministerul în prognoza macroeconomică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Polițiștii din Blaj au prins o femeie din Mureș, posesoare a unui mandat de executare pentru furt: A fost depusă în Penitenciarul Gherla

Publicat

în

Polițiștii din Blaj au prins o femeie din Mureș, posesoare a unui mandat de executare pentru furt: A fost depusă în Penitenciarul Gherla

La data de 19 mai 2022, în jurul orei 09.45, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Blaj au identificat și reținut o femeie, de 39 de ani, din municipiul Târgu Mureș, județul Mureș, care este posesoarea unui mandat de executare a pedepsei închisorii emis, la data de 11 aprilie 2022, de Judecătoria Târgu Mureș.

Femeia a fost condamnată la executarea unei pedepse privative de libertate de 4 ani și două luni închisoare, pentru  furt și se sustrăgea executării pedepsei, fiind dată în urmărire.

Condamnata a fost depusă în Penitenciarul Gherla, pentru executarea pedepsei.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ACCIDENT rutier pe DN67C: Un bărbat s-a răsturnat cu motocicleta în afara drumului și a ajuns la spital

Publicat

în

ACCIDENT rutier pe DN67C: Un bărbat s-a răsturnat cu motocicleta în afara drumului și a ajuns la spital

La data de 19 mai 2022, în jurul orei 12.50, pe DN 67 C, între Șugag și Oașa, un bărbat de 38 de ani, din municipiul Constanța, în timp ce conducea o motocicletă, a pierdut controlul asupra acestuia și s-a răsturnat în afara părții carosabile.

În urma accidentului, motociclistul a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare