Rămâi conectat

Ştirea zilei

Pandemia COVID un pericol ȘI pentru cei neinfectați: „E un atentat la viața pacienților”

Publicat

în

Pandemia COVID un pericol ȘI pentru cei neinfectați: „E un atentat la viața pacienților”

Decizia autorităților de a suspenda intervențiile chirurgicale și de a suspenda internările pentru 30 de zile nu este văzută cu ochi buni de cei din sistem.

România ajunge, astfel, în același scenariu de anul trecut, în care spitalele și-au închis porțile pacienților care nu aveau COVID și care nu erau considerați urgențe de către medici. Consecințele vor fi majore, iar costurile vor fi în primul rând omenești, avertizează experții.

„Această decizie ridică încă o dată problema persoanelor care își asumă asemenea măsuri, care nu au un fundament. Dacă secretarul de stat Raed Arafat ar fi spus că vizează transferarea medicilor de terapie intensivă și a personalului medical din terapie intensivă către spitale COVID ar fi fost o jumătate de explicație. Intervențiile chirurgicale nu sunt numai cele care sunt asistate de anesteziști, plus că nu toate intervențiile chirurgicale ajung în secțiile de terapie intensivă”, a explicat pentru Ziare.com Sorin Paveliu, medic primar boli interne și expert în politici de sănătate publică.

Electrica Furnizare Discount

„În astfel de condiții e lipsit de fundament logic să vii și să spui că la nivelul întregii țări suspenzi toată activitatea acestor secții chirurgicale. În al doilea rând, e greu de explicat cum plătești personalul din secții câtă vreme spitalele sunt plătite pe ceea ce facturează, pe serviciile făcute. Este o chestiune păguboasă”, a completat medicul Sorin Paveliu.

Circularele au ajuns azi în spitale

Specialiștii sunt de părere că măsura de suspendare a activității din spitale trebuia discutată din timp și cu managerii de spitale. Mai mult, ea ar fi trebuit comunicată de către ministrul Sănătății și președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care ar fi trebuit în același timp să detalieze și pașii următori pentru pacienți.

„Este clar că pericolul cel mai mare spre care ne îndreptăm este acela de a ajunge în situația de anul trecut, din perioada stării de urgență, când pacienții nu erau primiți în spital dacă nu aveau un test PCR făcut pe banii lor”, a mai spus Sorin Paveliu.

Unele intervenții nu pot fi amânate

La unitățile sanitare au ajuns circulare prin care se solicită aplicarea măsurilor comunicate de autorități pe 4 octombrie. Specialiștii sunt însă de părere că ceea ce se întâmplă în București nu trebuia extrapolat la întreaga țară, dat fiind faptul că nu peste tot incidența COVID este de 10 la mia de locuitori.

Citește și: Guvernul interimar NU poate introduce noi restricții: „Luăm în calcul transferul bolnavilor în străinătate”

„Sunt într-adevăr niște intervenții chirurgicale elective care pot fi amânate, cum sunt operațiile de hernie sau de varice, din două motive. Unul la mână, că pacienții vin în spital și s-ar putea să se îmbolnăvească, neavând 100% nevoie de operație. În al doilea rând, ocupă un pat de terapie care în momentul acesta e absolut necesar”, a explicat pentru Ziare.com chirurgul Bogdan Tănase, șeful Institutului Oncologic București (IOB).

Potrivit acestuia, alte tipuri de intervenții sunt absolut esențiale, în special la pacienții oncologici.

„Aici punem la socoteală și intervențiile pentru bolnavii oncologici care trebuie făcute într-un anumit interval. Dacă fereastra aceasta nu e respectată rezultatul e suboptimal pe termen lung pentru pacienții respectivi. Am primit o circulară la spital prin care ni se comunică decizia autorităților”, a punctat medicul chirurg.

Fiecare spital trebuie să vină cu circuit COVID

Presiunea pusă pe spitalele de primă linie în contextul în care numărul pacienților nou confirmați a depășit 15.000 înseamnă că toate unitățile sanitare trebuie să își aducă aportul și contribuția la salvarea pacienților infectați cu această patologie.

„Este o presiune extremă și atunci toate spitalele trebuie să contribuie cumva. Nu spune nimeni că spitalele se vor transforma toate în circuit COVID dar fiecare trebuie să vină cu un circuit. Altfel nu ne descurcăm. Pacienții cu coronavirus, cei care sunt cu forme medii, au nevoie de internare imediată și atunci e clar că e nevoie de locuri. Legat de amânări ale operațiilor, vorbim doar de situațiile în care discutând fiecare caz în parte poate fi amânată acea intervenție fără să interfereze în vreun fel cu starea de sănătate”, a declarat pentru Ziare.com medicul Adrian Marinescu, infecționist la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală.

Pacienții vor plăti chiar cu viața

Excepții de la măsurile luate de autorități sunt urgențele, femeile însărcinate care necesită controale obligatorii, pacienții cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă.

”Mi se pare o lipsă de responsabilitate din partea autorităților să închidem din nou spitalele pentru pacienții cronici. Pandemia nu va pleca așa ușor, iar pacienții cronici vor plăti, unii chiar cu viața. În plus și statul va plăti de 2-3 ori mai mult pentru a le trata ulterior complicațiile. La aproape doi ani de la începerea pandemiei, noi găsim aceeași soluție ca la început să închidem spitalele, în condițiile în care acum este demonstrat ce decizie nocivă a fost”, a punctat și Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).

COPAC solicită factorilor de decizie să revină asupra deciziei de aseară, să găsească alte soluții pentru bolnavii de COVID și să nu pună în pericol viața pacienților cronici.

sursa: ziare.com

Publicitate

Ştirea zilei

VIDEO| Autostrada A10, lotul 2, asfaltat aproape complet. Se va deschide circulația în acest an?

Publicat

în

Autostrada A10, lotul 2, asfaltat aproape complet. Se vadeschide circulația în acest an?

Pe lotul 2 al autostrăzii A10 Sebeș – Turda, grecii de la Aktor, în mod paradoxal, s-au mobilizat mai bine ca niciodată. În acest moment, aproape tot acest segment de autostradă este asfaltat, cel puțin în ce privește corpul autostrăzii. Potrivit informațiilor obținute de ziarulunirea.ro, în următoarele cinci zile lucrătoare, cu excepția zonei de la alunecarea de teren de la Oiejdea, vom avea asfalt pe tot lotul.

Cea mai mare problemă a acestui segment de autostradă a reprezentat-o alunecarea de teren de la Oiejdea, dar ea nu constituie un impediment, pentru deschiderea traficului, întrucât deja este asfaltat un sens de mers și se va putea circula cu restricții și limitări de viteză.

Electrica Furnizare Discount

La kilometrul 26, în zona pasajului rutier peste calea ferată de la Teiuș, s-a asfaltat deja un sens de mers și se lucrează la al doilea. Tot aici, firma Retter, lucrează la ridicarea CIM-ului, dar aceste lucrări vor putea fi finalizate după deschiderea traficului rutier.

Pe o mare parte din autostradă sunt deja efectuate maracajele rutiere, și se lucrează în continuare la acestea.

A fost montată o parte din semnalizarea rutieră și se lucrează în continuare la parapeți și la montarea gardurilor exterioare de protecție a autostrăzii.

La kilometrul 40, un alt punct cheie, lucrările au avansat considerabil, supratraversarea pe care DJ 142L o are la autostradă, fiind aproape realizată. Au fost făcute rampele, iar astăzi se montau panouri fonoabsorbante.

Lotul 2 al autostrăzii A10 Sebeș – Turda arată în acest moment incredibil de bine și există toate premisele ca în acest an să fie dat în trafic. Nu credem că cineva va dori să lase un segment de autrostradă muzeu, în conditiile în care traficul pe DN1 este infernal. Deci există toate șansele ca în acest an să circulăm pe autostradă de la Alba Iulia până la Cluj.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Pedeapsă blândă pentru un tânăr din Alba care a provocat un accident în care a decedat o femeie: Ce au decis magistrații

Publicat

în

Pedeapsă blândă pentru un tânăr din Alba care a provocat un accident în care a decedat o femeie: Ce au decis magistrații

Un tânăr de 23 de ani din municipiul Aiud, a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare, cu suspendare, după ce a provocat un accident rutier soldat cu decesul unei femei și rănirea alteia.

La data de 01 martie 2020, în jurul orei 15.30, pe DN 1, în afara localității Lopadea Veche, județul Alba, un tânăr de 21 de ani, din localitatea Rădești, în timp ce conducea un autoturism, nu a păstrat o distanță corespunzătoare în mers și a intrat în coliziune cu autoturismul din fața sa, condus de un bărbat, de 58 de ani, din Aiud.

Acesta din urmă a fost proiectat ulterior în alt autoturism, care circula regulamentar din sensul opus de mers. În urma accidentului, o femeie și-a pierdut viața iar alta a fost rănită.

Electrica Furnizare Discount

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Inculpatul a declarat în mod expres că recunoaște săvârșirea infracțiunilor pentru care a fost trimis în judecată și că înțelege să fie judecat doar în baza probelor administrate în cursul urmăririi penale, pe care le cunoaște și pe care și le însușește în integralitatea lor. Totodată, acesta și-a exprimat consimțământul în sensul că este de acord să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității în eventualitatea în care va fi găsit vinovat.

Sentința dată de Judecătoria Aiud nu este definitivă, putând fi atacată cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Zi de sărbătoare la Salvamont Alba: Cățelușa Yukan’na, împreună cu salvatorul său, au sărbătorit șapte ani de muncă în echipă

Publicat

în

Zi de sărbătoare la Salvamont Alba: Cățelușa Yukan’na, împreună cu salvatorul său, au sărbătorit șapte ani de muncă în echipă

Echipajul format din Tiberiu Krizbai de la Serviciul Salvamont Alba și cățelușa sa, Yukan’na, au sărbătorit astăzi șapte ani de muncă în echipă.

„La mulți ani, Yukan’na!!! 7 ani împreună cu Tiberiu Krizbai, cu care formează unitate canină la Salvamont Alba!

Electrica Furnizare Discount

Cu o figură poznașă, lângă Yukan’na este continuatoarea seviciul canin, peste ani, Kamura!

Kamura provine din Helios (Salvamont Argeș) primul câine Salvamont din țara noastră și din Raya, brevetată la Salvamont Bacău. Vom reveni cu amănunte, Kamura având un frate, pe Haruki, aceeași generație și tot din aceiași părinți”, au transmis reprezentanții paginii de socializare Câini de avalanșă Salvamont România.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare