Rămâi conectat

Ştirea zilei

Pandemia COVID un pericol ȘI pentru cei neinfectați: „E un atentat la viața pacienților”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pandemia COVID un pericol ȘI pentru cei neinfectați: „E un atentat la viața pacienților”

Decizia autorităților de a suspenda intervențiile chirurgicale și de a suspenda internările pentru 30 de zile nu este văzută cu ochi buni de cei din sistem.

România ajunge, astfel, în același scenariu de anul trecut, în care spitalele și-au închis porțile pacienților care nu aveau COVID și care nu erau considerați urgențe de către medici. Consecințele vor fi majore, iar costurile vor fi în primul rând omenești, avertizează experții.

„Această decizie ridică încă o dată problema persoanelor care își asumă asemenea măsuri, care nu au un fundament. Dacă secretarul de stat Raed Arafat ar fi spus că vizează transferarea medicilor de terapie intensivă și a personalului medical din terapie intensivă către spitale COVID ar fi fost o jumătate de explicație. Intervențiile chirurgicale nu sunt numai cele care sunt asistate de anesteziști, plus că nu toate intervențiile chirurgicale ajung în secțiile de terapie intensivă”, a explicat pentru Ziare.com Sorin Paveliu, medic primar boli interne și expert în politici de sănătate publică.

Elit - Gustul Desăvârșit

„În astfel de condiții e lipsit de fundament logic să vii și să spui că la nivelul întregii țări suspenzi toată activitatea acestor secții chirurgicale. În al doilea rând, e greu de explicat cum plătești personalul din secții câtă vreme spitalele sunt plătite pe ceea ce facturează, pe serviciile făcute. Este o chestiune păguboasă”, a completat medicul Sorin Paveliu.

Circularele au ajuns azi în spitale

Specialiștii sunt de părere că măsura de suspendare a activității din spitale trebuia discutată din timp și cu managerii de spitale. Mai mult, ea ar fi trebuit comunicată de către ministrul Sănătății și președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care ar fi trebuit în același timp să detalieze și pașii următori pentru pacienți.

„Este clar că pericolul cel mai mare spre care ne îndreptăm este acela de a ajunge în situația de anul trecut, din perioada stării de urgență, când pacienții nu erau primiți în spital dacă nu aveau un test PCR făcut pe banii lor”, a mai spus Sorin Paveliu.

Unele intervenții nu pot fi amânate

La unitățile sanitare au ajuns circulare prin care se solicită aplicarea măsurilor comunicate de autorități pe 4 octombrie. Specialiștii sunt însă de părere că ceea ce se întâmplă în București nu trebuia extrapolat la întreaga țară, dat fiind faptul că nu peste tot incidența COVID este de 10 la mia de locuitori.

Citește și: Guvernul interimar NU poate introduce noi restricții: „Luăm în calcul transferul bolnavilor în străinătate”

„Sunt într-adevăr niște intervenții chirurgicale elective care pot fi amânate, cum sunt operațiile de hernie sau de varice, din două motive. Unul la mână, că pacienții vin în spital și s-ar putea să se îmbolnăvească, neavând 100% nevoie de operație. În al doilea rând, ocupă un pat de terapie care în momentul acesta e absolut necesar”, a explicat pentru Ziare.com chirurgul Bogdan Tănase, șeful Institutului Oncologic București (IOB).

Potrivit acestuia, alte tipuri de intervenții sunt absolut esențiale, în special la pacienții oncologici.

„Aici punem la socoteală și intervențiile pentru bolnavii oncologici care trebuie făcute într-un anumit interval. Dacă fereastra aceasta nu e respectată rezultatul e suboptimal pe termen lung pentru pacienții respectivi. Am primit o circulară la spital prin care ni se comunică decizia autorităților”, a punctat medicul chirurg.

Fiecare spital trebuie să vină cu circuit COVID

Presiunea pusă pe spitalele de primă linie în contextul în care numărul pacienților nou confirmați a depășit 15.000 înseamnă că toate unitățile sanitare trebuie să își aducă aportul și contribuția la salvarea pacienților infectați cu această patologie.

„Este o presiune extremă și atunci toate spitalele trebuie să contribuie cumva. Nu spune nimeni că spitalele se vor transforma toate în circuit COVID dar fiecare trebuie să vină cu un circuit. Altfel nu ne descurcăm. Pacienții cu coronavirus, cei care sunt cu forme medii, au nevoie de internare imediată și atunci e clar că e nevoie de locuri. Legat de amânări ale operațiilor, vorbim doar de situațiile în care discutând fiecare caz în parte poate fi amânată acea intervenție fără să interfereze în vreun fel cu starea de sănătate”, a declarat pentru Ziare.com medicul Adrian Marinescu, infecționist la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală.

Pacienții vor plăti chiar cu viața

Excepții de la măsurile luate de autorități sunt urgențele, femeile însărcinate care necesită controale obligatorii, pacienții cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă.

”Mi se pare o lipsă de responsabilitate din partea autorităților să închidem din nou spitalele pentru pacienții cronici. Pandemia nu va pleca așa ușor, iar pacienții cronici vor plăti, unii chiar cu viața. În plus și statul va plăti de 2-3 ori mai mult pentru a le trata ulterior complicațiile. La aproape doi ani de la începerea pandemiei, noi găsim aceeași soluție ca la început să închidem spitalele, în condițiile în care acum este demonstrat ce decizie nocivă a fost”, a punctat și Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).

COPAC solicită factorilor de decizie să revină asupra deciziei de aseară, să găsească alte soluții pentru bolnavii de COVID și să nu pună în pericol viața pacienților cronici.

sursa: ziare.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO UPDATE| BILANȚUL vijeliilor de sâmbătă din Alba: Inundații la Câmpeni și Hăpria, aluviuni pe DN1, arbori căzuți și drumuri colmatate

Ziarul Unirea

Publicat

în

BILANȚUL vijeliilor de sâmbătă din Alba: Inundații la Câmpeni și Hăpria, aluviuni pe DN1, arbori căzuți și drumuri colmatate

În cursul zilei de sâmbătă, 3 iunie, pe fondul mai multor avertizări Cod Portocaliu (Meteorologic și Hidrologic), în județul Alba s-au înregistrat precipitații abundente care au produs efecte în mai multe zone, astfel:

Pe fondul avertizărilor Cod Portocaliu meteo și hidro, la nivelul județului Alba, până la momentul actual, bilanțul evenimentelor este următorul:

Elit - Gustul Desăvârșit

– evacuare apă din subsol pe raza localității Sebeșel, comuna Săsciori (a intervenit SVSU Săsciori);

– degajare aluviuni de pe DN1, raza localității Răhău, municipiul Sebeș (a intervenit SVSU Sebeș în cooperare cu SDN Alba);

– evacuare apă din 2 curți și 1 subsol pe raza localității Răhău, municipiul Sebeș (a intervenit SVSU Sebeș );

– arbore căzut pe carosabil, pe DJ 107C în localitatea Drâmbar, comuna Ciugud (a intervenit SVSU Ciugud);

– evacuare apă din garaj în localitatea Hăpria, comuna Ciugud (a intervenit SVSU Ciugud);

– Oraș Câmpeni – strada Valea Brătinesei sunt 20 de curți inundate și un podeț colmatat, intervine Stația de pompieri Câmpeni în cooperare cu SVSU Câmpeni.

UPDATE: Stația de pompieri Câmpeni în cooperare cu SVSU Bistra intervin pentru degajarea unor arbori cazuți în vale, și decolmatarea drumuri de acces în loc. Bistra, zona Valea Lipăii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Județul Alba sub asediul avertizărilor meteo: Încă un cod portocaliu de viituri în bazinele Geoagiu și Mureș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Județul Alba sub asediul avertizărilor meteo: Încă un cod portocaliu de viituri în bazinele Geoagiu și Mureș

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis încă o avertizare de cod portocaliu pentru fenomene imediate de inundații valabilă pentru județul Alba, până la ora 03:00.

La această oră a intrat în vigoare o avertizare hidrologică de cod portocaliu valabilă în perioada 03.06.2023 ora 21:00 – 04.06.2023 ora 03:00.

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE pe râurile mici din bazinele hidrografice: Geoagiu – pe sectorul aferent S.H. Teiuș, Mureș – afluenţii aferenţi sectorului aval confluență cu râul Târnava – amonte S.H. Acmariu, județele Alba, Sibiu.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Județul Alba lovit de VIJELII și viituri: INUNDAȚII la Câmpeni după o rupere de nori

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO| Județul Alba lovit de VIJELII și viituri: INUNDAȚII la Câmpeni după o rupere de nori

Județul Alba se află sâmbătă seara sub asediul femomenelor meteo extreme, mai multe avertizări de inundații fiind emise de autorități.

CITEȘTE ȘI: INUNDAȚII în satul Hăpria din Ciugud: Viitura a luat cu asalt străzile și gospodăriile oamenilor

În orașul Câmpeni, strada Brătinesei se află sub ape, după o rupere de nori petrecută în această seară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Inundații au mai fost astăzi și între Sebeș și Cut și în satul Hăpria din comuna Ciugud.

CITEȘTE ȘI: Avertizare RO-ALERT de INUNDAȚII în Alba: „Îndreptați-vă spre locurile de refugiu cele mai apropiate”

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Alba a emis o avertizare de extremă urgență RO-ALERT de inundații pentru mai multe zone din județul Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare