Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Ovidiu Jidveian: USL nu trebuie să devină o tabără de refugiaţi

Publicat

în

   Se apropie alegerile locale şi în mod natural efectul sondajelor de opinie, dezagregarea partidului aflat la putere, pun în evidenţă partea cea mai discutată a politicii de la noi, trecerea de la un partid la altul sub diverse motivaţii, unele reale şi pertinente altele puerile şi dominate de o practică veche, aceea de a-şi găsi cuib în altă parte când populaţia nu te mai consideră reprezentativ. În această perioadă, tentaţia puterii e enormă, mai ales că toate sondajele de opinie indică USL drept câştigătoarea alegerilor din 10 iunie, dar trebuie să nu uităm că unele compromisuri pentru obţinerea unor avantaje politice imediate ne vor costa mai târziu mai mult decât suntem dispuşi să credem acum. În 2012, schimbăm România pentru că de fapt românii cer o schimbare politică majoră prin care această societate să îşi recâştige demnitatea.
Acest tip de schimbare se va face cu fiecare om în parte, nu cu fiecare achiziţie de la PDL pe care suntem tentaţi să o facem, crezând că astfel vom schimba starea de fapt actuală. USL nu trebuie în acest moment să devină un colos cu picioare de lut pentru că de fapt avem altceva de făcut. Vom câştiga apropiatele alegeri locale pentru că nu se mai poate continua aşa, cu instituţii în stare de disoluţie, cu o ţară acaparată de clientelă, cu o viaţă în care li se refuză oamenilor dreptul la un trai decent după zeci de ani de trudă. Tentaţia de a primi membri noi proveniţi din zona actualei puteri şi a le oferi acestora din urmă funcţii şi privilegii într-un mecanism pe care până nu demult aceştia îl considerau duşman este o eroare pe care, dacă o vom săvârşi, ne vom decredibiliza în faţa acelora cărora le spunem că reprezentăm altceva. Politica, aşa cum o percep eu în acest moment, nu reprezintă jucăria unora care mută oamenii precum piesele de şah pe o tablă pe care o numim întâmplător România, ci responsabilitatea administrării unei ţări care nu mai e demult a românilor. România trebuie redată cetăţenilor ei, printr-o atitudine politică nouă cu reprezentanţi care au un crez politic de bază, nu păstrată în zona jocurilor de culise, zonă din care românii au ieşit mereu pierzători.
Îmi doresc o clasă politică nouă şi o alianţă politică în care forţa cuvântului să fie dublată de forţa faptelor noastre, nu o tabără de refugiaţi în care să fie găzduiţi cei pe care românii nu îi mai vor, de dragul câtorva sute de voturi în plus şi al unui tip de influenţă pe care îl consider relevant doar pe hârtie. Avem o responsabilitate imensă faţă de oamenii cărora ne adresăm cu pretenţia schimbării acestei ţări şi nu o putem face dacă nu demonstrăm că suntem altfel decât ei. Cred acum, aşa cum am crezut mereu în colegii mei şi în forţa USL de a câştiga alegerile din iunie, dar vreau să fiu bine înţeles atunci când spun că nu serveşte nimănui încercarea unora de a trece cu arme şi muniţii la noi, dintr-un principiu simplu nu putem şti niciodată de care parte a baricadei vor lupta aceştia. Vremea politicianului de tip şarpe a apus sau e pe cale să apună, principiile trebuie să recâştige teren, altfel politica va rămâne jocul celor puţini îndreptat împotriva celor mulţi şi mult prea îngăduitori la adresa unei clase politice blocate în proiectul personal. Se poate altfel şi trebuie să demonstrăm că noi suntem aceia care putem să facem din această ţară una demnă în care actul politic serveşte cetăţeanul. Aşa să ne ajute Dumnezeu!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

20 mai, declarată Ziua Mondială a Albinelor. Misterul dispariției micilor insecte

Publicat

în

20 mai, declarată Ziua Mondială a Albinelor. Misterul dispariției micilor insecte

ONU a declarat ziua de 20 mai ca Ziua Mondială a Albinei. Este în continuare un mister de ce dispar aceste insecte – dar este o preocupare constantă a oamenilor de ştiinţă. Şi chiar şi a cancelarului german Angela Merkel, în ciuda tuturor problemelor internaţionale stringente.

În acest laborator al Universităţii din Graz, cercetătorii caută soluţii pentru stimularea albinelor. Micile piese albe pe care le vedeţi în imagine sunt de fapt un fel de roboţi, care ar trebui să influenţeze micile vieţuitoare.

„Cele trei feluri în care roboţii afectează albinele sunt temperatura – aceste plăci de metal, care în mod normal ar fi acoperite cu ceară, pot fi încălzite, iar albinele sunt atrase de căldură. Sunt apoi aceste fante, pe unde se suflă foarte delicat aer cald, care redistribuie albinele acolo când sunt într-un loc în care nu le vrem Şi vibraţia pe anumite frecvenţe, un semnal la care albinele reacţionează” – Martina Szopek – cercetător, universitatea din Graz.

Elit - Gustul Desăvârșit

Albinele sunt o problemă peste tot în lume: micile insecte nu mai polenizează – şi astfel, culturi întregi sunt compromise.

Cancelarul Angela Merkel a înfruntat fără rezerve râsetele din Bundestag şi, după referiri la Iran şi Coreea de Nord, i-a îndemnat pe politicieni să nu ignore problema albinelor

„Aş vrea să închei cu ceva pe care mulţi l-ar putea considera nesemnificativ dar care eu cred că este foarte important: Pe 20 mai, săptămâna viitoare, vom marca pentru prima oară Ziua Mondială a Albinelor” – Angela Merkel – cancelarul Germaniei

Germania este printre suporterii cei mai activi în interzicerea neonicotinoidelor, pesticide care fac rău albinelor. România se opune acestor restricţii totale, pentru că ne-ar afecta grav productivitatea anumitor culturi agricole expuse dăunătorilor, mai ales cele de porumb.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”

Publicat

în

19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”

Salvați copiii este o organizație neguvernamentală internațională a cărei scop este de a acorda sprijin copiilor care au nevoie de ajutor din întreaga lume. A fost înființată în anul 1919 în Marea Britanie.

Scopul principal al asociației este dezvoltarea proiectelor care aduc îmbunătățiri substanțiale și de lungă durată în folosul copiilor. Face parte din International Save the Children Alliance care este compusă din alte 27 de organizații naționale. International Save the Children Alliance este un ONG cu statut consultativ pe lângă consiliul Economic și Social al ONU.

“Salvaţi Copiii România” este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Programele Organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de Organizaţie.

Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări Misiunea Organizației Salvați Copiii România este de a obține progrese marcante privind modul în care copiii sunt tratați și de a produce schimbări imediate și de durată în viața acestora. Viziunea Salvați Copiii România este o lume în care fiecărui copil îi este respectat dreptul la viață, protecție, dezvoltare și participare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare