Curier Județean
”Oscar, şarpele hoinar” îi încurajează pe micuții din Alba Iulia să se deplaseze cu bicicleta sau pe jos, în Săptămâna Europeană a Mobilităţii
Informarea și campaniile de stimulare a utilizării mijloacelor de transport alternativ (altele decât mașina proprie) trebuie să înceapă de la vârste fragede astfel încât mai târziu copiii, să devină niște tineri responsabili și să contribuie activ la îmbunătăţirea permanentă a calităţii vieţii și a mediului înconjurător.
De aceea, odată cu începerea anului şcolar, 3 școli din Alba Iulia (Școala Vasile Goldiș, Ion Agârbiceanu și Școala Mihai Eminescu) cu un număr total de aproximativ 150 de copii din clasele I – IV, vor lua parte la Traffic Snake Game, o campanie creată pentru încurajarea elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice să adopte mersul pe jos, cu bicicleta, cu mijloacele de transport public sau să folosească în comun a aceleiaşi maşini atunci când se deplasează la şcoală. Este pentru prima oară când se organizează această campanie la nivel naţional în România, iar în paralel, se vor organiza campanii similare în alte 17 ţări europene.
În România, campania Traffic Snake Game va purta denumirea „OSCAR, ŞARPELE HOINAR” şi va debuta în cadrul Săptămânii Europene a Mobilităţii. Jocul se va desfăşura în perioada 22 septembrie – 3 octombrie 2014, în 13 oraşe din România.
Mergând pe jos sau cu bicicleta, copiii devin conştienţi de mediul înconjurător şi îşi dezvoltă aptitudini privind siguranţa în deplasare şi capacitatea de a anticipa acţiunile celorlalţi participanţi la trafic. În plus, mersul pe jos sau cu bicicleta contribuie la atingerea necesarului de exerciţiu fizic recomandat zilnic copiilor. Pe termen lung însă, campania ţinteşte spre generarea unei percepţii uşor de înţeles la nivelul copiilor, cu privire la ce înseamnă o comunitate sănătoasă, guvernată de libertatea de mişcare, de calitatea vieţii şi de independenţa faţă de mijloacele de transport motorizat.
Reţeaua Traffic Snake Game a fost creată pentru a răspândi şi replica acest exemplu în Europa, 18 ţări fiind implicate în momentul de faţă în această iniţiativă. Principalul scop al reţelei este de a implementa campania TSG, de a extinde impactul acesteia şi de a disemina rezultatele şi experienţele participanţilor. Proiectul european Traffic Snake Game Network, implementat în România de Asociaţia OER, este co-finanţat în perioada 2014-2016, prin programul programul Intelligent Europe Energy, susținut în Alba Iulia de Primăria Municipiului, prin colaborarea directă și constantă cu OER și se desfășoară în școli cu acordul Inspectoratului Școlar Județean Alba.
Pentru a afla cum se pot alătura campaniilor viitoare, din anul școlar 2015-2016 şi pentru informaţii detaliate despre „OSCAR, ŞARPELE HOINAR”, școlile şi organizaţiile interesate pot contacta Asociaţia OER. Sau pot accesa site-urile: www.trafficsnakegame.eu/romania https://www.facebook.com/TrafficSnakeRomania
Municipalitatea Alba Iulia a făcut multe eforturi în ceea ce privește susținerea și promovarea permanentă a practicilor prietenoase cu mediul înconjurator, organizând campanii de conștientizare a populației municipiului asupra importanței respectării și protejării mediului înconjurător. În ultimii ani Primăria Municipiului Alba Iulia a făcut parte din echipa de implementare a mai multor proiecte finanțate de Comisia Europeană prin programul Intelligent Europe Energy. Proiecte precum: Conurbant, Cyclelogistics, Enclose. Aceste proiecte au urmărit să reducă energia folosită în transportul urban, să încurajeze renunţarea la autovehiculele motorizate şi folosirea mai multor biciclete în scopul deplasării dar și transportării de bunuri în centrele oraşelor.
Totodată Sala Unirii din Alba Iulia a găzduit, în zilele de 8 și 9 aprilie 2014, cea de-a patra ediţie a “Forumului pentru Mobilitate Durabilă şi Dezvoltare Metropolitană”, organizată de Club Metropolitan – Asociaţia pentru Mobilitate Metropolitană (AMM), cu sprijinul Uniunii Internaţionale de Transport Public (UITP), Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia (AIDA), Primăria Alba Iulia, STP Alba şi Zona Metropolitană Oradea.
Curier Județean
Codul PORTOCALIU de furtuni din Alba: MĂSURI luate de reprezentanții ISU
Codul PORTOCALIU de furtuni din Alba: MĂSURI luate de reprezentanții ISU
Județul Alba se confruntă adesea cu diverse fenomene meteorologice extreme, iar siguranța cetățenilor este o prioritate pentru autoritățile locale.
CITEȘTE ȘI: Codul PORTOCALIU de furtuni din Alba: Cetățenii au primit mesaj Ro-Alert. Cât timp este valabil
În acest sens, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Alba a emis o serie de recomandări și măsuri preventive în vederea protejării populației și minimizării impactului evenimentelor meteo periculoase. În cazul unui cod portocaliu meteorologic, aceste recomandări sunt puse în aplicare pentru a asigura o intervenție eficientă și coordonată.
Pentru a gestiona situația în mod corespunzător, ISU Alba activează Grupa Operativă în perioada de valabilitate a Codului Portocaliu. Această grupă este formată din specialiști în domeniul situațiilor de urgență, care monitorizează evoluția evenimentelor meteorologice și iau decizii strategice pentru a proteja comunitățile afectate.
Unul dintre primele pași în cadrul măsurilor preventive este transmiterea unui mesaj prin sistemul RO-ALERT către populația din zonele vizate de avertizarea meteo. Acest mesaj are rolul de a informa oamenii cu privire la pericolul iminent și de a-i avertiza să fie precauți și să respecte indicațiile autorităților.
De asemenea, ISU Alba ia legătura cu reprezentanții unităților administrativ-teritoriale (UAT-uri) din zona vizată pentru a le comunica avertizarea meteo și a-i îndruma să ia măsuri de prevenire și pregătire a intervenției operative în caz de necesitate. Această coordonare între ISU și UAT-uri este esențială pentru a asigura o acțiune sinergică și eficientă în fața situațiilor de urgență.
Curier Județean
FOTO| Concurs de biciclete la Alba Iulia în cadrul proiectului SCUT: Elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, cei mai buni după cele două probe ale competiției
FOTO| Concurs de biciclete la Alba Iulia în cadrul proiectului SCUT: Elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, cei mai buni după cele două probe ale competiției
Ieri, 1 Iunie, de Ziua Internațională a Copilului, în Piața Cetății din municipiul Alba Iulia a avut loc una dintre activitățile prevăzute în cadrul Proiectului SCUT, derulat de Inspectoratul de Poliție Județean Alba împreună cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Inspectoratul Școlar Județean Alba, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Alba Iulia.
La concursul aplicativ privind cunoașterea regulilor de circulație cu bicicleta au luat parte elevi din 9 școli gimnaziale din municipiul Alba Iulia, care au fost însoțiți și susținuți de profesorii coordonatori.
Competiția a presupus participarea la două probe, una de îndemânare în conducerea bicicletei pe un traseu special amenajat și una teoretică, care a constat în parcurgerea unui chestionar de verificare a cunoștințelor privind regulile de circulație rutieră aplicabile bicicliștilor și pietonilor.
Pe primul loc s-a clasat echipa Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” din Alba Iulia, locul II a fost ocupat de echipa Școlii Gimnaziale Micești, iar pe locul III s-au clasat elevii din echipa Liceului Teologic ”Sfântul Iosif” din Alba Iulia.
Proiectul SCUT se adresează elevilor din clasele V-VIII, care studiază în unitățile de învățământ din municipiul Alba Iulia și are ca obiectiv creșterea nivelului de pregătire în vederea adoptării unui comportament bazat pe respectarea regulilor, reducerea riscului de victimizare și optimizarea comunicării între școală, autorități și familie, în folosul siguranței tinerilor.
În cadrul acestuia, sunt organizate diverse competiții între echipele din unitățile de învățământ participante, urmând la finalul lunii iunie, odată cu încheierea proiectului, câștigătorii să beneficieze de premii și surprize.
Câștigătorii concursurilor care vor fi organizate în cadrul proiectului SCUT vor beneficia de premii și surprize.
Curier Județean
Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia participă la Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „Arlechino – Caravana Poveștilor”, de la Brașov cu piesa ”Regele supărat pe clovn”
Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia participă la Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „Arlechino – Caravana Poveștilor”, de la Brașov cu piesa ”Regele supărat pe clovn”
-
Ştirea zileiacum 17 ore
UPDATE| ACCIDENT rutier în Alba Iulia: Două persoane rănite după coliziunea dintre două mașini, pe Calea Moților, la Micești
-
Curier Județeanacum 17 ore
Cum a fost „țepuit” un vârstnic din Abrud cu un set de tacâmuri și oale: Cât a ajuns să plătească unui bărbat din Mureș
-
Actualitateacum 7 ore
„CAMPIONI” la inflație: România, printre ţările cu cea mai mare inflaţie din UE, în februarie 2023
-
Ştirea zileiacum 18 ore
FOTO| ACCIDENT rutier la Alba Iulia: Coliziune între două autoturisme pe Calea Moților
-
Ştirea zileiacum 17 ore
Au pus în pericol circulația rutieră: Șoferi beți sau cu permisul de conducere suspendat, prinși de polițiștii din județul ALBA
-
Actualitateacum 7 ore
Câți bugetari erau în România în luna februarie 2023? În ce domenii sunt cel mai mare număr de posturi?