Rămâi conectat

Curier Județean

”Oscar, şarpele hoinar” îi încurajează pe micuții din Alba Iulia să se deplaseze cu bicicleta sau pe jos, în Săptămâna Europeană a Mobilităţii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

oscar sarpele hoinarInformarea și campaniile de stimulare a utilizării mijloacelor de transport alternativ (altele decât mașina proprie) trebuie să înceapă de la vârste fragede astfel încât mai târziu copiii, să devină niște tineri responsabili și să contribuie activ la îmbunătăţirea permanentă a calităţii vieţii și a mediului înconjurător.

De aceea, odată cu începerea anului şcolar, 3 școli din Alba Iulia (Școala Vasile Goldiș, Ion Agârbiceanu și Școala Mihai Eminescu) cu un număr total de aproximativ 150 de copii din clasele I – IV, vor lua parte la Traffic Snake Game, o campanie creată pentru încurajarea elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice să adopte mersul pe jos, cu bicicleta, cu mijloacele de transport public sau să folosească în comun a aceleiaşi maşini atunci când se deplasează la şcoală. Este pentru prima oară când se organizează această campanie la nivel naţional în România, iar în paralel, se vor organiza campanii similare în alte 17 ţări europene.
În România, campania Traffic Snake Game va purta denumirea „OSCAR, ŞARPELE HOINAR” şi va debuta în cadrul Săptămânii Europene a Mobilităţii. Jocul se va desfăşura în perioada 22 septembrie – 3 octombrie 2014, în 13 oraşe din România.

Mergând pe jos sau cu bicicleta, copiii devin conştienţi de mediul înconjurător şi îşi dezvoltă aptitudini privind siguranţa în deplasare şi capacitatea de a anticipa acţiunile celorlalţi participanţi la trafic. În plus, mersul pe jos sau cu bicicleta contribuie la atingerea necesarului de exerciţiu fizic recomandat zilnic copiilor. Pe termen lung însă, campania ţinteşte spre generarea unei percepţii uşor de înţeles la nivelul copiilor, cu privire la ce înseamnă o comunitate sănătoasă, guvernată de libertatea de mişcare, de calitatea vieţii şi de independenţa faţă de mijloacele de transport motorizat.

Reţeaua Traffic Snake Game a fost creată pentru a răspândi şi replica acest exemplu în Europa, 18 ţări fiind implicate în momentul de faţă în această iniţiativă. Principalul scop al reţelei este de a implementa campania TSG, de a extinde impactul acesteia şi de a disemina rezultatele şi experienţele participanţilor. Proiectul european Traffic Snake Game Network, implementat în România de Asociaţia OER, este co-finanţat în perioada 2014-2016, prin programul programul Intelligent Europe Energy, susținut în Alba Iulia de Primăria Municipiului, prin colaborarea directă și constantă cu OER și se desfășoară în școli cu acordul Inspectoratului Școlar Județean Alba.

Pentru a afla cum se pot alătura campaniilor viitoare, din anul școlar 2015-2016 şi pentru informaţii detaliate despre „OSCAR, ŞARPELE HOINAR”, școlile şi organizaţiile interesate pot contacta Asociaţia OER. Sau pot accesa site-urile: www.trafficsnakegame.eu/romania https://www.facebook.com/TrafficSnakeRomania

Municipalitatea Alba Iulia a făcut multe eforturi în ceea ce privește susținerea și promovarea permanentă a practicilor prietenoase cu mediul înconjurator, organizând campanii de conștientizare a populației municipiului asupra importanței respectării și protejării mediului înconjurător. În ultimii ani Primăria Municipiului Alba Iulia a făcut parte din echipa de implementare a mai multor proiecte finanțate de Comisia Europeană prin programul Intelligent Europe Energy. Proiecte precum: Conurbant, Cyclelogistics, Enclose. Aceste proiecte au urmărit să reducă energia folosită în transportul urban, să încurajeze renunţarea la autovehiculele motorizate şi folosirea mai multor biciclete în scopul deplasării dar și transportării de bunuri în centrele oraşelor.

Totodată Sala Unirii din Alba Iulia a găzduit, în zilele de 8 și 9 aprilie 2014, cea de-a patra ediţie a “Forumului pentru Mobilitate Durabilă şi Dezvoltare Metropolitană”, organizată de Club Metropolitan – Asociaţia pentru Mobilitate Metropolitană (AMM), cu sprijinul Uniunii Internaţionale de Transport Public (UITP), Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia (AIDA), Primăria Alba Iulia, STP Alba şi Zona Metropolitană Oradea.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Un cartier din Alba Iulia, printre zonele din România în care găsești cel mai ușor loc de parcare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un cartier din Alba Iulia, printre zonele din România în care găsești cel mai ușor loc de parcare Alexandria, Râmnicu Vâlcea și Drobeta-Turnu Severin sunt orașele din România în care rezidenții au votat că găsesc cu ușurință locuri de parcare. La polul opus, București, Cluj-Napoca și Constanța sunt orașele în care se găsesc mai greu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea