Rămâi conectat

Ştirea zilei

Omul de afaceri Gelu Iancu, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă din fonduri europene

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Afaceristul ar fi folosit documente false pentru a câștiga un proiect de modernizare a producției de carne la firma Lider Prodcarn *Tribunalul Alba a dispus recuperarea de la inculpat a sumei de aproape 2,7 milioane de lei

Omul de afaceri Gelu Iancu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente false, incomplete sau inexacte care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de sume de bani din bugetul general al Uniunii Europene.

Decizia a fost pronunțată la Tribunalul Alba, vineri, 5 ianuarie 2018. Instanța de judecată a dispus suspendarea executării pedepsei, sub supraveghere, pe o perioadă de 4 ani, timp în care inculpatul ar urma să îndeplinească o serie de obligații. Hotărârea nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel. Gelu Iancu a fost trimis în judecată de procurori DNA Alba Iulia în luna mai 2016.

Prin actul de sesizare a fost acuzat că a solicitat şi primit în mod ilegal o sumă importantă din fonduri europene, folosită pentru modernizarea activităţii unei fabrici de prelucrare a cărnii. Instanța de fond de la Tribunal l-a obligat pe afacerist să plătească 2.672.616,91 lei către partea civilă reprezentată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Potrivit DNA, la data de 26 aprilie 2004, între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi societatea administrată de inculpatul Iancu Aurel Gelu s-a încheiat un contract având ca obiect acordarea unui ajutor financiar nerambursabil pentru realizarea proiectului intitulat ”Modernizarea activităţii de prelucrarea a cărnii”.

”În acest context, inculpatul Iancu Aurel Gelu, în calitate şi de responsabil legal de proiect, cu rea-credinţă, a folosit două oferte de preţ întocmite în fals şi trei cereri de ofertă cu conţinut inexact, având ca urmare obţinerea pe nedrept a sumei de 2.672.616,91 lei, reprezentând finanţare nerambursabilă”, se susține în rechizitoriu.

Procurorii susțin că aceste documente au fost folosite de inculpatul Iancu Aurel Gelu în derularea procedurii de achiziţie pentru a da o aparenţă de legalitate procedurii de evaluare a ofertelor, în sensul respectării condiţiilor de transmitere a cererilor de ofertă, primire, înregistrare şi evaluare, cu scopul creării artificiale a condiţiilor de declarare a eligibilităţii unor achiziţii de utilaje. Firma în cauză este Lider Prodcarn SRL, aflată în procedură de faliment.

Societatea a fost vândută, ulterior, de Gelu Iancu unui alt afacerist controversat: Dorel Tamaş, urmărit internaţional pentru o condamnare definitivă la 4 ani de închisoare cu executare. Gelu Iancu a mai fost judecat la Tribunalul Alba într-un alt dosar de corupţie în care a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu. În această cauză afaceristul a fost achitat ca urmare a deciziei Curții Constituționale potrivit căreia abuzul în serviciu mai poate fi pedepsit penal doar dacă prin comiterea infracțiunii se încalcă legislația primară: legi, ordonanțe și ordonanțe de urgență. De asemenea, acesta a mai fost judecat pentru înşelăciune şi delapidare în dosarul ”Algeroco”.

Gelu Iancu a scăpat de faptele penale pentru că a intervenit termenul de prescripţie, dar a fost obligat, în 2014, să achite statului echivalentul în lei al sumei de circa 2,8 milioane de euro, bani care nu au fost recuperați niciodată. Facem precizarea că până la pronunţarea unei soluţii definitive, persoana în cauză beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Bordean Alex-Andrei, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, performanță remarcabilă la olimpiada de tehnologia informației: Locul I la etapa județeană și calificare la națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bordean Alex-Andrei, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, performanță remarcabilă la olimpiada de tehnologia informației: Locul I la etapa județeană și calificare la națională Citește și: Performanță deosebită pentru un elev de clasa a VI-a din Alba Iulia: Stănilă Răzvan, locul I la Olimpiada Micilor Istorici – Faza Județeană și calificare la națională Bordean […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea