Rămâi conectat

Actualitate

Olimpiada judeţeană de limbi romanice: liceenii calificaţi la naţională

Publicat

în

    La Colegiul Tehnic „Apulum” s-a desfăşurat etapa judeţeană a olimpiadei de limbi romanice – franceză şi italiană, la finalul căreia s-au stabilit loturile judeţene pentru faza naţională. În unele cazuri nu s-au acordat toate premiile şi menţiunile, din cauza neîndeplinirii baremului minim.
Dar iată laureaţii: FRANCEZĂ: lclasa a VII-a: 1. Daniela Goia – Şcoala Câmpeni, 2. Ionela Gog – Grupul Şcolar „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieş, 3. Lorena Opriţa – Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia, menţiuni: Andreea Romoşan – Şcoala „ion Mihu” Vinerea, Iustin Jurcan – Colegiul Tehnic „Apulum”, Mălina Dig – Şcoala „Avram Iancu” Abrud, lclasa a VIII-a: 3. Roxana Marcu – Colegiul Naţional „Lucian Blaga” Sebeş, menţiuni: Mădălina Paşca, Mădălina Cioara – ambele Şcoala Câmpeni, lclasa a IX-a: 2. Adelina Voiculeanu, 3. Cristian Manciu – Colegiul Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, menţiuni: Elena Lazăr – Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, Alexandra Dobre – Colegiul Naţional „Avram Iancu” Câmpeni, lclasa a IX-a, intensiv bilingv: 3. Raluca Macavei – Colegiul Naţional „HCC”, lclasa a X-a: 2. Mirel Stancu,3. Mădălina Cambrea – ambii Colegiul Militar „Mihai Viteazul”, menţiuni: Ana-Maria Trif, Maria Bica – ambele Colegiul Naţional „HCC”, lclasa a X-a, intensiv bilingv:  2. Elisaveta Ciochină – Colegiul Naţional „Avram Iancu” Câmpeni, lclasa a XI-a: 1. Marian Fundeanu – Colegiul Militar „Mihai Viteazul”, 2. Gabriela Deoancă – Colegiul Naţional „Avram Iancu”, 3. Roxana Şerban – Colegiul Militar „Mihai Viteazul”, menţiune: Marcela Drăguţă – Colegiul Naţional „Avram Iancu”, lclasa a XI-a, intensiv bilingv: nu s-au acordat premii şi menţiuni, lclasa a XII-a: 3. Andreea Sărmaşiu – Liceul Teoretic „Petru Maior” Ocna Mureş, lclasa a XII-a, intensiv bilingv: 2. Petronela Vână, 3. Georgiana Moiseş, menţiune: Ramona Muntean – toate Colegiul Naţional „HCC”; ITALIANĂ (premiile au fost câştigate exclusiv de elevii Colegiului Naţional „HCC”): lclasa a IX-a: nu s-au acordat premii, lclasa a X-a: 1. Laura Sabău-Tătar, 3. Irina Mihu, lclasa a XI-a: 1. Georgia Paştiu, 2. Viorela Negru.
La faza naţională, programată între 2 – 6 aprilie, la Timişoara, se va califica primul elev de la fiecare nivel de clasă liceală, dacă a obţinut cel puţin 85 de puncte, ne-a informat prof. Georgeta Bădău, inspector şcolar pentru limbi moderne la IŞJ Alba. Astfel, din loturile judeţului vor face parte următorii elevi: franceză (1 – 3 ore/săptămână) Adelina Voiculeanu, Mirel Stancu, Marian Fundeanu, intensiv bilingv (4 – 6 ore/săptămână): Elisaveta Ciochină, Petronela Vână, italiană: Laura Sabău-Tătar, Georgia Paştiu.
Robert GHERGU

Publicitate

Actualitate

OMS: Pandemia va continua și în 2022, deoarece ţările defavorizate nu primesc vaccinurile de care au nevoie

Publicat

în

OMS: Pandemia va continua și în 2022, deoarece ţările defavorizate nu primesc vaccinurile de care au nevoie

Pandemia de Covid va continua şi în 2022, deoarece ţările defavorizate nu primesc vaccinurile de care au nevoie, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Specialiştii au estimat extinderea cu încă un an a pandemiei deoarece nu toate ţările au ajuns la un număr suficient de mare al persoanelor vaccinate pentru a putea ţine sub control virusul. Mai puţin de 5% din populaţia Africii a fost vaccinată, comparativ cu 40% pe majoritatea celorlalte continente, relatează BBC.

Au fost livrate peste 10 milioane de vaccinuri în ţările africane care au făcut solicitări, din totalul promis de o sută. Marea majoritate a vaccinurilor anti Covid au fost distribuite şi utilizate în ţările cu venituri mari sau medii. Africa reprezintă doar 2,6% din dozele administrate la nivel global. Oficialii OMS fac apel către ţările dezvoltate să renunţe la locul lor pe lista de priorităţi a companiilor farmaceutice care distribuie vaccinul pentru a putea echilibra situaţia la nivel global.

Electrica Furnizare Discount

„Pot să vă spun că nu suntem pe drumul cel bun. Trebuie, într-adevăr, să grăbim ritmul vaccinări şi ştiţi de ce? Această pandemie va dura mai mult decât este necesar, din cauza lipsei posibilităţilor de imunizare a ţărilor în curs de dezvoltare şi nu numai”, a declarat Dr. Bruce Aylward, cercetător şi lider în cadrul OMS.

Citește mai mult

Actualitate

Salariul minim va fi MAJORAT, iar punctul de pensie, MĂRIT, începând cu anul 2022. Cu cât vor rămâne românii „în mână” și cât va crește pensia

Publicat

în

Salariul minim va fi MAJORAT, iar punctul de pensie, MĂRIT, începând cu anul 2022. Cu cât vor rămâne românii „în mână” și cât va crește pensia

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat luni, la Palatul Victoria, la finalul ședinței de Guvern, că s-a adoptat majorarea salariului minim.

Astfel, din 2022 „ca valoare bruta, salariul minim in plata va ajunge la 2.550 de lei pe luna in 2022”. „Este o crestere cu 10% in valoare neta”, a adăugat ministrul. Un angajat va primi în mână minim 1.524 de lei, cu peste 130 de lei mai mult decât în prezent.

„Este o majorare cu aproximatix 130 de lei net, impactul va fi asupra a 1.160.000 de oameni”, a declarat ministrul Muncii Raluca Turcan.

Electrica Furnizare Discount

În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este 2.300 lei lunar. Acest lucru înseamnă că un salariat câștiga „în mână” 1.386 de lei.

De asemenea, Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor, a anunțat, luni, 4 octombrie, într-un interviu pentru Antena 3, cu cât ar putea creșterea punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022.

Întrebat dacă punctul de pensie ar putea ajunge în acest an la 1.875 de lei, ministrul Finanțelor a precizat că ”deocamdată nu ne putem permite”:

„E complicat. Avem o traiectorie convenită cu Comisia Europeană în legătură cu deficitul bugetar. Dacă ne facem probleme din punct de vedere al deficitului bugetar, atunci problemele o să fie și mai mari pentru că, de fapt, deficitul bugetar înseamnă că împrumuți tot mai mulți bani pentru a acoperi costul pe care îl avem cu pensiile.

Din punctul meu de vedere trebuie găsit un echilibru și vă dați seama că politic discutând îți dorești să crești pensiile cât mai mult pentru că asta înseamnă inclusiv un câștig electoral, dar este și o responsabilitate să le poți plăti.

Ne dorim ca aceea lege (n.r. Legea Pensiilor) să ajungă să fie respectată cât mai repede posibil, dar asta înseamnă și să ai banii respectivi. Deocamdată nu ne putem permite o asemenea creștere.”, a declarat Dan Vîlceanu.

Ministrul Finanțelor spune care sunt variantele luate în considerare pentru creșterea punctului de pensie și cu cât s-ar putea mări:

„Indexarea cu rata inflației și cu jumătate din salariul mediu brut pe economie. Ca procent, dacă luăm în considerare inflația din 2019, poate 6-7%, de la 1 ianuarie.”

Citește mai mult

Actualitate

Instalația de oxigen a unui spital din țară, DEFECTĂ. A fost activat planul roșu de intervenție și pacienții COVID sunt ventilați manual în ambulanțe

Publicat

în

Instalația de oxigen a unui spital din țară, DEFECTĂ. A fost activat planul roșu de intervenție și pacienții COVID sunt ventilați manual în ambulanțe

Instalația de oxigen a Spitalului din Târgu Cărbunești s-a defectat, pacienții fiind, la momentul actual, ventilați manual în ambulanțe. A fost activat planul roșu de intervenție, iar prefectul județului Gorj a declarat faptul că Raed Arafat a fost informat referitor la situația gravă, afirmând, de asemenea, că celai probabil situația a fost provocată de suprasolicitarea instalației.

„Prefectul Gorj, Marcel Iacobescu, a declarat la Digi24 că în secția ATI sunt internați 15 pacienți Covid. În tot spitalul sunt 100 de bolnavi.

Electrica Furnizare Discount

„Situația a apărut acum o oră.

Firma de mentenanță a dat ca timp de intervenție două ore. În acest moment personalul medical face tot ce e posibil ca viețile oamenilor să nu fie puse în pericol

A clacat instalația, aparatul care produce oxigen, toți bolnavii sunt lipsiți de oxigen. Luăm în calcul să evacuăm o secție de la spitalul Tîrgu Jiu pentru a aduce bolnavii, avem suport de la ambulanțe din zonă.

Planul roșu a fost activat. L-am contactat pe Raed Arafat.

Nu știu acum de ce a căzut instalația de oxigen, dar probabil suprasolicitarea a dus la această situație.

Pacienții au fost trecuți pe tuburi de oxigen în ambulanță”, a declarat prefectul”.

Sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare