Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Odiseea unui tânăr din Alba, care nu se poate deplasa singur, la Comisia de Evaluare: Un membru al comisiei i-a spus mamei sale că ar putea să muncească la un magazin

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Odiseea unui tânăr din Alba, care nu se poate deplasa singur, la Comisia de Evaluare: Un membru al comisiei i-a spus mamei sale că ar putea să muncească la un magazin

Un tânăr din Alba, cu handicap grav, și-a căutat dreptatea în instanță după ce membrii Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap au decis că se poate descurca singur, stabilind un handicap grav, fără însoţitor.

În motivarea cererii s-a arătat că, în fapt, reclamantul suferă de o boală neurologică gravă care i-a afectat partea dreaptă a corpului, neputându-şi folosi mâna dreaptă şi nu se pot deplasa singur. Din acest motiv nu poate merge singur nici măcar la baie, mama sa sau un alt membru al familiei fiind nevoiţi să-l ajute. A precizat că, pe măsura trecerii timpului boala s-a agravat, în acest moment nemaiputând să se descurce singur în nicio împrejurare.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Având în vedere afecţiunile de care suferă, reclamantul a învederat că, prin Hotărârea Comisiei pentru Protecţia Copilului Alba i s-a stabilit încadrarea în gradul de handicap grav cu asistent personal. Această hotărâre şi-a încetat efectele la momentul majoratului său, fiind nevoit să fie dus la Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap.

Ce spune tânărul

Reclamantul a precizat că, s-a prezentat în faţa Comisiei, l-au examinat (i s-a cerut doar să se ridice în picioare, fără să se deplaseze), iar un membru al comisiei i-a spus mamei sale că ar putea totuşi să muncească la un magazin să pună marfa pe raft. A apreciat reclamantul că, această aserţiune este de un cinism greu de descris, în condiţiile în care acesta nu se poate deplasa nici măcar un metru singur, dar să fie în stare să şi ridice vreun obiect. Cu toate că au văzut starea în care se află, Comisia a decis că se poate descurca singur, stabilind un handicap grav, fără însoţitor.

A susţinut că, a contestat decizia comisiei întrucât mama sa trebuie să stea în permanenţă cu el, a fost nevoită să renunţe la locul de muncă şi la posibilitatea de a realiza veniturile de care familia are nevoie, pentru a-l putea îngriji 24 de ore din 24.

În consecinţă, reclamantul a apreciat că trebuia să fie încadrat ca fiind cu handicap grav, cu asistent personal.

A menţionat că, nu şi-a dorit să ajungă în această situaţie, îşi doreşte să-şi revină şi nu să aibă problemele pe care le are. A menţionat că, nu doreşte drepturi sau beneficii care nu i se cuvin, doreşte doar să îi fie respectate drepturile pe care o persoană în situaţia sa le are conform legii şi dreptul persoanei care-l îngrijeşte de a obţine veniturile stabilit de lege.

Magistrații Tribunalului Alba au decis să admită acțiunea tânărului și au obligat Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap să elibereze reclamantului un Certificat de încadrare în grad de handicap grav cu asistent personal.

Decizia poate fi atacată cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO: Un autobuz STP, „victima” lucrărilor de mobilitate. O femeie tăiată de cioburi la mână după ce un utilaj a spart geamurile mijlocului de transport

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Un autobuz STP, „victima” lucrărilor de mobilitate. O femeie tăiată de cioburi la mână după ce un utilaj a spart geamurile mijlocului de transport Un autobuz STP a fost lovit de către un utilaj care lucra la modernizarea drumurilor din Alba Iulia, în zona liceului Militar. Acesta s-a ales cu geamurile sparte aproape în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea