Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

O nouă schemă de ajutor de stat: 600 de milioane de euro alocați pentru industria alimentară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O nouă schemă de ajutor de stat: 600 de milioane de euro alocați pentru industria alimentară

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a venit cu detalii privind o schemă ajutor de la stat pentru industria alimentară.

„Am spus că vom reînvăţa să cumpărăm româneşte şi asta vom face. Practic, prin intermediul acestui act normativ, direcţionăm investiţiile pentru dezvoltarea producţiei realizate în România. Avem o capacitate uriaşă de a obţine materie primă. Avem obligaţia să ne asigurăm că ceea ce obţin fermierii noştri este procesat şi transformat în produse cu valoare adăugată mare, aici la noi, în România. Numai aşa ne putem asigura că românii au pe mese alimente bune la preţuri corecte şi suportabile”, a afirmat Barbu, după şedinţa Executivului.

Potrivit precizărilor sale, bugetul alocat Programului naţional de dezvoltare şi susţinere a industriei alimentare INVESTALIM este de 600 de milioane de euro pentru perioada 2023-2026, ceea ce înseamnă aproximativ 148-150 de milioane de euro anual.

10 domenii

„Domeniile în care, prin această schemă, vor fi constituite unităţi de procesare sunt exact cele în care România acum înregistrează deficit: prelucrarea şi conservarea cărnii, industria peştelui, industria cartofilor, domeniul sucurilor din fructe şi legume, prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor, fabricarea uleiurilor şi a grăsimilor, fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor, fabricarea produselor de morărit, fabricarea pâinii, fabricarea zahărului. Acestea sunt cele 10 domenii pentru programul INVESTALIM”, a mai spus ministrul.

Precizând că toate condiţiile de eligibilitate vor fi incluse şi în ghidurile de aplicare ce urmează să fie lansate, el a menționat, în privința numărului de beneficiari, că este vorba, în total pe cei patru ani, de 140 de procesatori din România, adică 70% din industria alimentară.

„Banii sunt de la bugetul de stat, sunt pe regulamentul Uniunii Europene, pe modelul HG 807 prin care Ministerul de Finanţe a avut cel mai de succes program privind ajutoarele de stat şi s-au dezvoltat foarte multe societăţi cu capital românesc în România”, a mai spus Barbu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

RMGC propune noi revendicări în România: se concentrează pe două inițiative cheie. Situația de la Roșia Montană.

Bogdan Ilea

Publicat

în

RMGC propune noi revendicări în România: se concentrează pe două inițiative cheie. Situația de la Roșia Montană Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), compania care administrează proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, a cerut Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) să extindă licența de exploatare a zonei auro-argintifere pentru un termen suplimentar de cinci ani. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea