Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

O familie cu suflet mare şi credinţă în Dumnezeu

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La începutul anului 1997, am avut ocazia să mă întâlnesc cu un om care era, din primele priviri, un om ce se consuma psihic pentru ceva ce nu putea să-şi vadă împlinit: una din cele zece porunci biblice – „Să-ţi ajuţi aproapele”.

În discuţiile mele cu el, tot timpul mă întreba cu ce trăiesc romii de pe Târnave, oamenii săraci, cu mulţi copii, cu ce se ocupă şi ce fac ca să-şi întreţină familia. Răspunsul meu a fost că lucrează cu ziua pe unde pot, dar nu fură şi nici nu se ocupă cu alte prostii, sunt săraci, dar cinstiţi. Iar el mi-a răspuns cu mare curaj că “eu doresc cu orice preţ să fac ca aceşti oameni să aibă de lucru constant, să-şi primească lunar drepturile pentru munca lor, ca să-şi poată întreţine familiile”.

Aici pot preciza că, pe timpul comunismului, lucrau la IAS Jidvei doar 23 de angajaţi romi, pentru că ţiganii nu aveau niciun sprijin şi nu erau băgaţi în seamă de conducerea de atunci. Mai bine aduceau olteni, maramureşeni şi din alte colţuri ale ţării la lucru, decât să angajeze localnicii din zonă şi în mod deosebit ţiganii.

În anul 1999, iată că a răsărit şi pentru noi, romii din zonă, o rază de soare. După privatizarea IAS-ului, o familie de oameni cu suflet mare şi credinţă în Dumnezeu a cumpărat IAS-ul şi a conceput un alt mod de organizare, prin care a stopat venirea altor oameni din ţară la lucru şi a angajat masiv localnicii şi în special ţiganii din zonă şi din localităţile limitrofe Jidveiului.

În total, azi la SC Jidvei SRL lucrează 700 de angajaţi şi peste 400 de zilieri, toţi romi, fapt ce a contribuit la îmbunătăţirea situaţiei acestora. Încet-încet, familia Liviu şi Claudiu Necşulescu, patronii acestui mare fost IAS, au integrat în societate romii, dându-le de lucru şi sprijinindu-i în rezolvarea problemelor şi greutăţilor familiale.

Nea Liviu, cum îi spun romii, domnului Liviu Necşulescu, a luat satele la rând, mergând prin comunităţile de romi şi întrebându-i cu ce se confruntă, ce-şi doresc pentru ei şi pentru copiii lor, iar ei au cerut următoarele: locuri de muncă, dispensare, şcoli, grădiniţe şi o viaţă mai bună.

După discuţiile cu domnul inginer Claudiu Necşulescu, patronii de la Jidvei au trecut la fapte şi anume: au renovat toate grădiniţele din satele Târnavelor şi le-au sponsorizat cu masă şi program prelungit, până vin părinţii de la lucru. Toate şcolile au fost modernizate, au fost amenajate bisericile, indiferent de cult, ortodoxe, catolice sau penticostale. De asemenea, aceşti oameni pe care Dumnezeu i-a trimis spre noi, ne ajută cu tot necesarul la anumite evenimente de familie (nunţi, botezuri, înmormântări), la sponsorizarea unor medicamente sau spitalizarea pentru cazurile ce nu le putem rezolva. În plus, toţi angajaţii primesc vin şi fructe pentru sărbători, iar ceea ce ne este necesar zilnic, pâinea cea de toate zilele, o primim pentru fiecare angajat, dar şi pentru cei necăjiţi, bătrâni, pensionari sau familii cu mulţi copii. Toţi primesc zilnic, gratuit, câte o pâine.

Mulţumim lui Dumnezeu că ne-a trimis asemenea oameni în această zonă, pentru că au suflet mare şi inima curată, încât zi şi noapte sunt în sprijinul nostru, fapt pentru care noi, toţi romii de pe Târnave, le mulţumim în primul rând lor, precum şi lui Dumnezeu pentru că le dă putere şi dragoste pentru aproapele lor. Dacă în fiecare judeţ ar exista cel puţin doi oameni ca familia Necşulescu, suntem siguri că romii noştri nu ar mai trebui să ia calea străinătăţii şi am duce-o cu mult mai bine în ţara noastră. Dumnezeu să fie tot timpul cu ei.

Constantin Vitan, preşedintele Asociaţiei Romilor „Gypsy” Jidvei


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România Anual la data de 25 aprilie este sărbătorită Ziua Justiţiei Militare, marcând, astfel, data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea