Rămâi conectat

Ştirea zilei

O delicatesă după o rețetă veche ciobănească, inspirație pentru bucătarii cu diplomă

Ioana Oprean

Publicat

în

Ingredientele puține pe care ciobanii le au la dispoziţie în vârf de munte pot face minuni în bucătărie și tradiţiile culinare ciobăneşti au devenit o inspiraţie şi pentru bucătarii cu diplomă. Sloiul de oaie este un exemplu.

Alimentul de vreme rea al păstorilor, făcut după o reţetă care se pierde în negura vremurilor, a fost recreat în bucătărie de Marius Bogin, fost concurent la Chefi la cuţite.

Cât vremea este încă frumoasă, ciobanii din Alba se grăbesc să facă provizii pentru iarnă. După ce au coborât oile de la munte, păstorii încep să le separe.

ILIE HULEA – CIOBAN: ÎNAINTE DE A SE PUNE BERBECII LA MONTĂ, SE ALEG REFORMELE. CARE SUNT MAI VECHI, CARE NU I-A MERS BINE, DE EXEMPLU, PE VARĂ.

Originea sloiului de oaie se pierde în negura timpului. Unii spun că mâncarea a fost inventată de daci. Alţii că a fost adusă de invadatorii

Ilie Hulea – cioban: Aia e mâncarea ciobanului, sloiul, pastrama. Astea-s mai bune.

Mai nou, însă, reţeta a fost furată şi de bucătarii cu diplomă. Printre ei şi fostul concurent de la Chefi la cuţite, Marius Bogin.

Bucăţile de oaie se lasă la fiert cel puţin patru ore. Pentru gust se adaugă sare, piper, ardei şi ţelină. Când carnea se desprinde uşor de pe os, este pusă la fript în unt.

Pe vremuri, sloiul era înfăşurat în pânză şi lăsat la răcit în apă rece de izvor.

Marius Bogin, bucătar: Se păstrează mult şi bine. De-acolo merg şi îşi tot taie câte o bucată. Nu apucă ursul, nici ursul nu-l ia, că nu-i vine mirosul.

Acum, însă, sloiul gata făcut se scoate de la frigider şi devine vedeta platoului ciobănesc. Alături se pune brânză, neapărat de oaie, pastramă şi ceapă. Invitaţii au doar cuvinte de laudă.

Practic o delicateţe. Nu-i un produs normal. E exact, exact ce trebuie care toate lumea trebuie să aprecieze.

Sursa: observator.tv


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

SURSE: Ilie Bolojan vine la Alba Iulia de 1 Decembrie 2025, Ziua Națională a României. Au mai fost invitați Nicușor Dan, Maia Sandu, Sorin Grindeanu, Mircea Abrudean și Cseke Attila

Bogdan Ilea

Publicat

în

SURSE: Ilie Bolojan vine la Alba Iulia de 1 Decembrie 2025, Ziua Națională a României. Au mai fost invitați Nicușor Dan, Maia Sandu, Sorin Grindeanu, Mircea Abrudean și Cseke Attila Prim-ministru României, Ilie Bolojan, ar urma să fie prezent de 1 decembrie 2025, la Alba Iulia, de Ziua Națională a României, potrivit unor surse ziarulunirea.ro. […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

Tinerii din Alba, care au spart o biserică în Copșa Mică, ARESTAȚI preventiv pentru 30 de zile. Ar fi furat 3 boxe, 2 laptopuri și 2 stații audio

Ioana Oprean

Publicat

în

Tinerii din județul Alba, care au spart o biserică în Copșa Mică, ARESTAȚI preventiv pentru 30 de zile. Ar fi furat 3 boxe, 2 laptopuri și 2 stații audio Tinerii din Alba, care au spart o biserică în Copșa Mică, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile. Ar fi furat 3 boxe, 2 laptopuri […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 18 noiembrie 2025: 562 de posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș

Ioana Oprean

Publicat

în

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 18 noiembrie 2025: 562 de posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea