O delicatesă după o rețetă veche ciobănească, inspirație pentru bucătarii cu diplomă
Ingredientele puține pe care ciobanii le au la dispoziţie în vârf de munte pot face minuni în bucătărie și tradiţiile culinare ciobăneşti au devenit o inspiraţie şi pentru bucătarii cu diplomă. Sloiul de oaie este un exemplu.
Alimentul de vreme rea al păstorilor, făcut după o reţetă care se pierde în negura vremurilor, a fost recreat în bucătărie de Marius Bogin, fost concurent la Chefi la cuţite.
Cât vremea este încă frumoasă, ciobanii din Alba se grăbesc să facă provizii pentru iarnă. După ce au coborât oile de la munte, păstorii încep să le separe.
ILIE HULEA – CIOBAN: ÎNAINTE DE A SE PUNE BERBECII LA MONTĂ, SE ALEG REFORMELE. CARE SUNT MAI VECHI, CARE NU I-A MERS BINE, DE EXEMPLU, PE VARĂ.
Originea sloiului de oaie se pierde în negura timpului. Unii spun că mâncarea a fost inventată de daci. Alţii că a fost adusă de invadatorii
Ilie Hulea – cioban: Aia e mâncarea ciobanului, sloiul, pastrama. Astea-s mai bune.
Mai nou, însă, reţeta a fost furată şi de bucătarii cu diplomă. Printre ei şi fostul concurent de la Chefi la cuţite, Marius Bogin.
Bucăţile de oaie se lasă la fiert cel puţin patru ore. Pentru gust se adaugă sare, piper, ardei şi ţelină. Când carnea se desprinde uşor de pe os, este pusă la fript în unt.
Pe vremuri, sloiul era înfăşurat în pânză şi lăsat la răcit în apă rece de izvor.
Marius Bogin, bucătar: Se păstrează mult şi bine. De-acolo merg şi îşi tot taie câte o bucată. Nu apucă ursul, nici ursul nu-l ia, că nu-i vine mirosul.
Acum, însă, sloiul gata făcut se scoate de la frigider şi devine vedeta platoului ciobănesc. Alături se pune brânză, neapărat de oaie, pastramă şi ceapă. Invitaţii au doar cuvinte de laudă.
Practic o delicateţe. Nu-i un produs normal. E exact, exact ce trebuie care toate lumea trebuie să aprecieze.
Sursa: observator.tv
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
DOLIU în comunitatea sibiană: Viorel Ovidiu Hoarja a murit la 45 de ani. Era antreprenor și manager, originar din Ocna Mureș, Alba
DOLIU în comunitatea sibiană: Viorel Ovidiu Hoarja a murit la 45 de ani. Era antreprenor și manager, originar din Ocna Mureș, Alba Viorel Ovidiu Hoarja, originar din Ocna Mureș, județul Alba, a murit în cursul nopții de 19 noiembrie, la vârsta de 45 de ani. Antreprenor și manager general al Euro Imob International, Viorel Hoarja […]
VIDEO | Brad de Crăciun de peste 15 metri, montat în șanțurile Cetății Alba Carolina: A fost adus din Parcul Dendrologic și va fi împodobit pentru târgul de Crăciun
Brad de Crăciun de peste 15 metri, montat în șanțurile Cetății Alba Carolina: A fost adus din Parcul Dendrologic și va fi împodobit pentru târgul de Crăciun Un brad de Crăciun de peste 15 metri va fi montat în șanțurile Cetății Alba Carolina. A fost adus din Parcul Dendrologic și va fi împodobit pentru târgul […]
PROGRAMUL de 1 Decembrie 2025 la Alba Iulia: Paradă militară, concerte Voltaj, Damian Brothers și foc de artificii de Ziua Națională
PROGRAMUL de 1 Decembrie 2025 la Alba Iulia: Paradă militară, concerte Voltaj, Damian Brothers și foc de artificii de Ziua Națională Programul zilei de 1 decembrie 2025 la Alba Iulia cuprinde evenimente menite să marcheze Ziua Națională a României, prin momente solemne odată cu primirea soliilor din Cetățile de Scaun, paradă militară, dar și concerte […]