O delicatesă după o rețetă veche ciobănească, inspirație pentru bucătarii cu diplomă
Ingredientele puține pe care ciobanii le au la dispoziţie în vârf de munte pot face minuni în bucătărie și tradiţiile culinare ciobăneşti au devenit o inspiraţie şi pentru bucătarii cu diplomă. Sloiul de oaie este un exemplu.
Alimentul de vreme rea al păstorilor, făcut după o reţetă care se pierde în negura vremurilor, a fost recreat în bucătărie de Marius Bogin, fost concurent la Chefi la cuţite.
Cât vremea este încă frumoasă, ciobanii din Alba se grăbesc să facă provizii pentru iarnă. După ce au coborât oile de la munte, păstorii încep să le separe.
ILIE HULEA – CIOBAN: ÎNAINTE DE A SE PUNE BERBECII LA MONTĂ, SE ALEG REFORMELE. CARE SUNT MAI VECHI, CARE NU I-A MERS BINE, DE EXEMPLU, PE VARĂ.
Originea sloiului de oaie se pierde în negura timpului. Unii spun că mâncarea a fost inventată de daci. Alţii că a fost adusă de invadatorii
Ilie Hulea – cioban: Aia e mâncarea ciobanului, sloiul, pastrama. Astea-s mai bune.
Mai nou, însă, reţeta a fost furată şi de bucătarii cu diplomă. Printre ei şi fostul concurent de la Chefi la cuţite, Marius Bogin.
Bucăţile de oaie se lasă la fiert cel puţin patru ore. Pentru gust se adaugă sare, piper, ardei şi ţelină. Când carnea se desprinde uşor de pe os, este pusă la fript în unt.
Pe vremuri, sloiul era înfăşurat în pânză şi lăsat la răcit în apă rece de izvor.
Marius Bogin, bucătar: Se păstrează mult şi bine. De-acolo merg şi îşi tot taie câte o bucată. Nu apucă ursul, nici ursul nu-l ia, că nu-i vine mirosul.
Acum, însă, sloiul gata făcut se scoate de la frigider şi devine vedeta platoului ciobănesc. Alături se pune brânză, neapărat de oaie, pastramă şi ceapă. Invitaţii au doar cuvinte de laudă.
Practic o delicateţe. Nu-i un produs normal. E exact, exact ce trebuie care toate lumea trebuie să aprecieze.
Sursa: observator.tv
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Excelență în învățământ: Directorul unui liceu din Alba a obținut titlul de Directorul anului pentru inovație. Marius Pintea a modernizat școala cu tehnologie de ultimă generație
Excelență în învățământ: Directorul unui liceu din Alba a obținut titlul de Directorul anului pentru inovație. Marius Pintea a modernizat școala cu tehnologie de ultimă generație Marius Pintea, directorul liceului din Teiuș, a primit în 2025 titlul de „Directorul anului pentru inovare”, după ce a reușit să transforme școala pe care o conduce într-un centru […]
FOTO | APEL UMANITAR pentru o familie din Pâclișa care a rămas fără locuință în urma unui incendiu. Cinci persoane locuiesc într-o rulotă
APEL UMANITAR pentru o familie din Pâclișa care a rămas fără locuință în urma unui incendiu. Cinci persoane locuiesc într-o rulotă O tânără din Alba Iulia a inițiat un apel umanitar pentru o familie de 5 persoane care și-a pierdut locuința în urma unui incendiu. Oamenii trăiesc în cartierul albaiulian Pâclișa, iar de când au […]
VIDEO | Tanti Ana, bătrânica care trăiește singură în Apuseni cu 64 de lei pe lună, are casă nouă de Crăciun. Locuința, sfințită de Sfântul Andrei, în prezența voluntarilor care au renovat-o
Tanti Ana, bătrânica care trăiește singură cu 64 de lei pe lună, are casă nouă de Crăciun. Locuința, sfințită de Sfântul Andrei, în prezența voluntarilor care au renovat-o Tanti Ana, bătrânica de 85 de ani din satul Galați, județul Alba, care trăiește singură dintr-o indemnizație de 64 de lei, va avea parte de o bătrânețe […]
