Rămâi conectat

Ştirea zilei

O delicatesă după o rețetă veche ciobănească, inspirație pentru bucătarii cu diplomă

Ioana Oprean

Publicat

în

Ingredientele puține pe care ciobanii le au la dispoziţie în vârf de munte pot face minuni în bucătărie și tradiţiile culinare ciobăneşti au devenit o inspiraţie şi pentru bucătarii cu diplomă. Sloiul de oaie este un exemplu.

Alimentul de vreme rea al păstorilor, făcut după o reţetă care se pierde în negura vremurilor, a fost recreat în bucătărie de Marius Bogin, fost concurent la Chefi la cuţite.

Cât vremea este încă frumoasă, ciobanii din Alba se grăbesc să facă provizii pentru iarnă. După ce au coborât oile de la munte, păstorii încep să le separe.

ILIE HULEA – CIOBAN: ÎNAINTE DE A SE PUNE BERBECII LA MONTĂ, SE ALEG REFORMELE. CARE SUNT MAI VECHI, CARE NU I-A MERS BINE, DE EXEMPLU, PE VARĂ.

Originea sloiului de oaie se pierde în negura timpului. Unii spun că mâncarea a fost inventată de daci. Alţii că a fost adusă de invadatorii

Ilie Hulea – cioban: Aia e mâncarea ciobanului, sloiul, pastrama. Astea-s mai bune.

Mai nou, însă, reţeta a fost furată şi de bucătarii cu diplomă. Printre ei şi fostul concurent de la Chefi la cuţite, Marius Bogin.

Bucăţile de oaie se lasă la fiert cel puţin patru ore. Pentru gust se adaugă sare, piper, ardei şi ţelină. Când carnea se desprinde uşor de pe os, este pusă la fript în unt.

Pe vremuri, sloiul era înfăşurat în pânză şi lăsat la răcit în apă rece de izvor.

Marius Bogin, bucătar: Se păstrează mult şi bine. De-acolo merg şi îşi tot taie câte o bucată. Nu apucă ursul, nici ursul nu-l ia, că nu-i vine mirosul.

Acum, însă, sloiul gata făcut se scoate de la frigider şi devine vedeta platoului ciobănesc. Alături se pune brânză, neapărat de oaie, pastramă şi ceapă. Invitaţii au doar cuvinte de laudă.

Practic o delicateţe. Nu-i un produs normal. E exact, exact ce trebuie care toate lumea trebuie să aprecieze.

Sursa: observator.tv


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Satul Boțani, comuna Râmeț, locuit de o singură familie de peste 20 de ani: „Ne-am obișnuit aici. Ne-am învățat așa, am crescut așa”

Bogdan Ilea

Publicat

în

Satul Boțani, comuna Râmeț, locuit de o singură familie de peste 20 de ani: „Ne-am obișnuit aici. Ne-am învățat așa, am crescut așa” În satul Boțani, comuna Râmeț, județul Alba, își mai duce traiul o singură familie de vârstnici. Dacă în trecut, în zonă locuiau aproximativ 15 familii, în prezent doar familia Meteșan a mai […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO | Aiudeanca Avram Andreea Daniela, vicecampioană la Campionatul Naţional pe clase de la Reșița: ,,Ea visează să își facă clubul ei de dans sportiv”

Bogdan Ilea

Publicat

în

Aiudeanca Avram Andreea Daniela, vicecampioană la Campionatul Naţional pe clase de la Reșița: ,,Ea visează să își facă clubul ei de dans sportiv” Aiudeanca Avram Andreea Daniela a obținut o performanță remarcabilă la Campionatul Național pe clase, desfășurat la Reșița, în sala Polivalentă. La doar 15 ani, Daniela a urcat pe a doua treaptă a […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

ANGAJĂRI la STAT 2025: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 14 decembrie 2025. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS

Bogdan Ilea

Publicat

în

ANGAJĂRI la STAT 2025: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 14 decembrie 2025. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 14 decembrie 2025 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea