Rămâi conectat

Ştirea zilei

O delicatesă după o rețetă veche ciobănească, inspirație pentru bucătarii cu diplomă

Ioana Oprean

Publicat

în

Ingredientele puține pe care ciobanii le au la dispoziţie în vârf de munte pot face minuni în bucătărie și tradiţiile culinare ciobăneşti au devenit o inspiraţie şi pentru bucătarii cu diplomă. Sloiul de oaie este un exemplu.

Alimentul de vreme rea al păstorilor, făcut după o reţetă care se pierde în negura vremurilor, a fost recreat în bucătărie de Marius Bogin, fost concurent la Chefi la cuţite.

Cât vremea este încă frumoasă, ciobanii din Alba se grăbesc să facă provizii pentru iarnă. După ce au coborât oile de la munte, păstorii încep să le separe.

ILIE HULEA – CIOBAN: ÎNAINTE DE A SE PUNE BERBECII LA MONTĂ, SE ALEG REFORMELE. CARE SUNT MAI VECHI, CARE NU I-A MERS BINE, DE EXEMPLU, PE VARĂ.

Originea sloiului de oaie se pierde în negura timpului. Unii spun că mâncarea a fost inventată de daci. Alţii că a fost adusă de invadatorii

Ilie Hulea – cioban: Aia e mâncarea ciobanului, sloiul, pastrama. Astea-s mai bune.

Mai nou, însă, reţeta a fost furată şi de bucătarii cu diplomă. Printre ei şi fostul concurent de la Chefi la cuţite, Marius Bogin.

Bucăţile de oaie se lasă la fiert cel puţin patru ore. Pentru gust se adaugă sare, piper, ardei şi ţelină. Când carnea se desprinde uşor de pe os, este pusă la fript în unt.

Pe vremuri, sloiul era înfăşurat în pânză şi lăsat la răcit în apă rece de izvor.

Marius Bogin, bucătar: Se păstrează mult şi bine. De-acolo merg şi îşi tot taie câte o bucată. Nu apucă ursul, nici ursul nu-l ia, că nu-i vine mirosul.

Acum, însă, sloiul gata făcut se scoate de la frigider şi devine vedeta platoului ciobănesc. Alături se pune brânză, neapărat de oaie, pastramă şi ceapă. Invitaţii au doar cuvinte de laudă.

Practic o delicateţe. Nu-i un produs normal. E exact, exact ce trebuie care toate lumea trebuie să aprecieze.

Sursa: observator.tv


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Tarifele la gunoi în Alba Iulia, majorate din nou: Prețuri mai mari începând cu 2026

Bogdan Ilea

Publicat

în

Tarifele la gunoi în Alba Iulia, urmează să fie majorate: Prețuri mai mari începând cu 2026 Municipiul Alba Iulia în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Salubris Alba”, ar urma să voteze favorabil, ajustarea tarifelor de operare prestate de Asocierea RER VEST SA / RETIM ECOLOGIC SERVICE SA în cadrul Contractului de delegare prin […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

SONDAJ | Târgul de Crăciun de la Alba Iulia: Care e locația preferată de albaiulieni – Piața sau șanțurile Cetății?

Rebecca Buzdugan

Publicat

în

Târgul de Crăciun de la Alba Iulia: Care e locația preferată de albaiulieni – Piața sau șanțurile Cetății? Și anul acesta, târgul de Crăciun din Alba Iulia va fi amplasat în șanțurile Cetății, pe Latura de Vest. Evenimentul se desfășoară între 21 noiembrie și 11 ianuarie, cu intrare liberă și program zilnic, oferind vizitatorilor posibilitatea […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO | ACCIDENT rutier în zona Kaufland, Calea Moților, în Alba Iulia: Un minor pe trotinetă s-a ciocnit cu un autoturism

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO | ACCIDENT rutier în zona Kaufland, Calea Moților, în Alba Iulia: Un minor pe trotinetă a intrat în coliziune cu un autoturism Un accident rutier a avut loc în zona Kaufland, Calea Moților, astăzi, 19 noiembrie, în jurul orei 17:30. Din primele informații, un minor care se deplasa pe o trotinetă și un autoturism […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea