Rămâi conectat

Ştirea zilei

O delicatesă după o rețetă veche ciobănească, inspirație pentru bucătarii cu diplomă

Ioana Oprean

Publicat

în

 Festival de Romania 2025

Ingredientele puține pe care ciobanii le au la dispoziţie în vârf de munte pot face minuni în bucătărie și tradiţiile culinare ciobăneşti au devenit o inspiraţie şi pentru bucătarii cu diplomă. Sloiul de oaie este un exemplu.

Alimentul de vreme rea al păstorilor, făcut după o reţetă care se pierde în negura vremurilor, a fost recreat în bucătărie de Marius Bogin, fost concurent la Chefi la cuţite.

Cât vremea este încă frumoasă, ciobanii din Alba se grăbesc să facă provizii pentru iarnă. După ce au coborât oile de la munte, păstorii încep să le separe.

ILIE HULEA – CIOBAN: ÎNAINTE DE A SE PUNE BERBECII LA MONTĂ, SE ALEG REFORMELE. CARE SUNT MAI VECHI, CARE NU I-A MERS BINE, DE EXEMPLU, PE VARĂ.

Originea sloiului de oaie se pierde în negura timpului. Unii spun că mâncarea a fost inventată de daci. Alţii că a fost adusă de invadatorii

Ilie Hulea – cioban: Aia e mâncarea ciobanului, sloiul, pastrama. Astea-s mai bune.

Mai nou, însă, reţeta a fost furată şi de bucătarii cu diplomă. Printre ei şi fostul concurent de la Chefi la cuţite, Marius Bogin.

Bucăţile de oaie se lasă la fiert cel puţin patru ore. Pentru gust se adaugă sare, piper, ardei şi ţelină. Când carnea se desprinde uşor de pe os, este pusă la fript în unt.

Pe vremuri, sloiul era înfăşurat în pânză şi lăsat la răcit în apă rece de izvor.

Marius Bogin, bucătar: Se păstrează mult şi bine. De-acolo merg şi îşi tot taie câte o bucată. Nu apucă ursul, nici ursul nu-l ia, că nu-i vine mirosul.

Acum, însă, sloiul gata făcut se scoate de la frigider şi devine vedeta platoului ciobănesc. Alături se pune brânză, neapărat de oaie, pastramă şi ceapă. Invitaţii au doar cuvinte de laudă.

Practic o delicateţe. Nu-i un produs normal. E exact, exact ce trebuie care toate lumea trebuie să aprecieze.

Sursa: observator.tv


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Curtea de Apel Alba Iulia își ia rămas bun de la vicepreședintele Lucian Ioan Gherman. Acesta va activa la Secția de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curți

Rebecca Buzdugan

Publicat

în

Judecătorul Lucian Ioan Gherman părăsește Curtea de Apel Alba Iulia și va activa la Înalta Curte de Casație și Justiție Curtea de Apel Alba Iulia a transmis un mesaj de apreciere pentru vicepreședintele său, judecătorul Lucian Ioan Gherman, care a fost promovat începând cu 1 decembrie 2025 la Secția de contencios administrativ și fiscal a […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO | Într-un sat din Alba, un cuplu de tineri întorși din străinătate a investit într-o fabrică de sucuri naturale. Pasiunea lor a transformat ideea într-o afacere de succes

Rebecca Buzdugan

Publicat

în

Într-un sat din Alba, un cuplu de tineri întorși din străinătate a investit într-o fabrică de sucuri naturale. Pasiunea lor a transformat ideea într-o afacere de succes Într-un sat liniștit din Alba, visurile unui cuplu tânăr au prins viață sub forma unei afaceri locale cu sucuri naturale. După ani petrecuți în Germania și Franța, Crăciun […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

Alba Iulia, în SOS suveranist: Diana Șoșoacă își face conferință națională de 1 Decembrie în orașul Marii Uniri

Ioana Oprean

Publicat

în

Alba Iulia, în SOS suveranist: Diana Șoșoacă își face conferință națională de 1 Decembrie în orașul Marii Uniri Europarlamentarul Diana Șoșoacă și președinta SOS România vine de 1 Decembrie 2025 Ziua Națională a României, la Alba Iulia. Aceasta va organiza o conferință națională în orașul Marii Unirii, făcând concurență celorlalți doi suveraniști care și-au anunțat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea