O delicatesă după o rețetă veche ciobănească, inspirație pentru bucătarii cu diplomă
Ingredientele puține pe care ciobanii le au la dispoziţie în vârf de munte pot face minuni în bucătărie și tradiţiile culinare ciobăneşti au devenit o inspiraţie şi pentru bucătarii cu diplomă. Sloiul de oaie este un exemplu.
Alimentul de vreme rea al păstorilor, făcut după o reţetă care se pierde în negura vremurilor, a fost recreat în bucătărie de Marius Bogin, fost concurent la Chefi la cuţite.
Cât vremea este încă frumoasă, ciobanii din Alba se grăbesc să facă provizii pentru iarnă. După ce au coborât oile de la munte, păstorii încep să le separe.
ILIE HULEA – CIOBAN: ÎNAINTE DE A SE PUNE BERBECII LA MONTĂ, SE ALEG REFORMELE. CARE SUNT MAI VECHI, CARE NU I-A MERS BINE, DE EXEMPLU, PE VARĂ.
Originea sloiului de oaie se pierde în negura timpului. Unii spun că mâncarea a fost inventată de daci. Alţii că a fost adusă de invadatorii
Ilie Hulea – cioban: Aia e mâncarea ciobanului, sloiul, pastrama. Astea-s mai bune.
Mai nou, însă, reţeta a fost furată şi de bucătarii cu diplomă. Printre ei şi fostul concurent de la Chefi la cuţite, Marius Bogin.
Bucăţile de oaie se lasă la fiert cel puţin patru ore. Pentru gust se adaugă sare, piper, ardei şi ţelină. Când carnea se desprinde uşor de pe os, este pusă la fript în unt.
Pe vremuri, sloiul era înfăşurat în pânză şi lăsat la răcit în apă rece de izvor.
Marius Bogin, bucătar: Se păstrează mult şi bine. De-acolo merg şi îşi tot taie câte o bucată. Nu apucă ursul, nici ursul nu-l ia, că nu-i vine mirosul.
Acum, însă, sloiul gata făcut se scoate de la frigider şi devine vedeta platoului ciobănesc. Alături se pune brânză, neapărat de oaie, pastramă şi ceapă. Invitaţii au doar cuvinte de laudă.
Practic o delicateţe. Nu-i un produs normal. E exact, exact ce trebuie care toate lumea trebuie să aprecieze.
Sursa: observator.tv
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
![](https://ziarulunirea.ro/wp-content/uploads/2023/12/ziarulunirea.jpg)
Știri recente din categoria Ştirea zilei
ACCIDENT rutier pe raza localității Miraslău: Un biciclist acroșat de un autoturism. Traficul este îngreunat
ACCIDENT rutier pe raza localității Miraslău: Un biciclist acroșat de un autoturism. Traficul este îngreunat Un accident rutier a avut loc joi, 8 august, în jurul orei 13.00, pe raza localității Miraslău. Un biciclist a fost lovit de o mașină. Traficul rutier este îngreunat pe DN 1, pe raza localității Miraslău, din cauza unui accident […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Schimbarea la Față – obiceiuri, traditii și superstiții. De ce e bine să priveşti CERUL în ziua de OBREJENIE şi ce înseamnă dacă vezi BERZE
-
Sportacum 5 zile
Partidă de verificare, Retezatul Hațeg – Metalurgistul Cugir 1-6 (1-4) | Set pentru divizionara terță
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
4 august 1919, armata română intră în centrul Budapestei, pentru a înlătura regimul bolşevic a lui Bela Kun. Soldaţii români au pus opinca pe Parlamentul din Budapesta
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
8 august – Ziua Internaţională a Pisicii. Curiozități despre prietenii blănoși care ne bucură viața de peste 9.000 de ani
-
Opinii - Comentariiacum o zi
7 august – Sfânta Cuvioasă Teodora, prima româncă trecută în rândul sfinților
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea Schitului Poșaga, așezământul monahal din Munții Apuseni, singurul din Alba cu hramul ”Schimbarea la Față a Domnului”. Locul în care se află un izvor care ar avea puteri tămăduitoare