Rămâi conectat

Ştirea zilei

O delicatesă după o rețetă veche ciobănească, inspirație pentru bucătarii cu diplomă

Ioana Oprean

Publicat

în

Ingredientele puține pe care ciobanii le au la dispoziţie în vârf de munte pot face minuni în bucătărie și tradiţiile culinare ciobăneşti au devenit o inspiraţie şi pentru bucătarii cu diplomă. Sloiul de oaie este un exemplu.

Alimentul de vreme rea al păstorilor, făcut după o reţetă care se pierde în negura vremurilor, a fost recreat în bucătărie de Marius Bogin, fost concurent la Chefi la cuţite.

Apulum Agraria 2025

Cât vremea este încă frumoasă, ciobanii din Alba se grăbesc să facă provizii pentru iarnă. După ce au coborât oile de la munte, păstorii încep să le separe.

ILIE HULEA – CIOBAN: ÎNAINTE DE A SE PUNE BERBECII LA MONTĂ, SE ALEG REFORMELE. CARE SUNT MAI VECHI, CARE NU I-A MERS BINE, DE EXEMPLU, PE VARĂ.

Originea sloiului de oaie se pierde în negura timpului. Unii spun că mâncarea a fost inventată de daci. Alţii că a fost adusă de invadatorii

Ilie Hulea – cioban: Aia e mâncarea ciobanului, sloiul, pastrama. Astea-s mai bune.

Mai nou, însă, reţeta a fost furată şi de bucătarii cu diplomă. Printre ei şi fostul concurent de la Chefi la cuţite, Marius Bogin.

Bucăţile de oaie se lasă la fiert cel puţin patru ore. Pentru gust se adaugă sare, piper, ardei şi ţelină. Când carnea se desprinde uşor de pe os, este pusă la fript în unt.

Pe vremuri, sloiul era înfăşurat în pânză şi lăsat la răcit în apă rece de izvor.

Marius Bogin, bucătar: Se păstrează mult şi bine. De-acolo merg şi îşi tot taie câte o bucată. Nu apucă ursul, nici ursul nu-l ia, că nu-i vine mirosul.

Acum, însă, sloiul gata făcut se scoate de la frigider şi devine vedeta platoului ciobănesc. Alături se pune brânză, neapărat de oaie, pastramă şi ceapă. Invitaţii au doar cuvinte de laudă.

Practic o delicateţe. Nu-i un produs normal. E exact, exact ce trebuie care toate lumea trebuie să aprecieze.

Sursa: observator.tv


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | O comună din Alba renaște: Familii din Austria și Republica Moldova s-au mutat aici după asfaltarea Transapusenei

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

VIDEO | O comună din Alba renaște: Familii din Austria și Republica Moldova s-au mutat aici după asfaltarea Transapusenei Într-un interviu acordat pentru Ziarul Unirea, primarul comunei Râmeț, Vasile Raica, a vorbit despre modul în care investițiile în infrastructură, în special asfaltarea Transapusenei, au început să schimbe viața locuitorilor și să oprească declinul demografic al comunei, […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO | Albaiulianul Ștefan Necșulescu cultivă Aronia melanocarpa, ale cărei fructe previn AVC-ul, diabetul și cancerul de colon: „Este aur curat pentru sănătate”

Lucian Daramus

Publicat

în

Albaiulianul Ștefan Necșulescu cultivă Aronia melanocarpa, ale cărei fructe previn AVC-ul, diabetul și cancerul de colon: „Este aur curat pentru sănătate” Albaiulianul Ștefan Necșulescu are o plantație de afini, rodii, smochini și Aronia melanocarpa. Citește și: VIDEO | A început Festivalul Toamnei la Apulum Agraria 2025: Aromele toamnei, într-o lecție plină de istorie… în Cetatea […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO | Vasile Balogh, student al Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a câștigat Marele Premiu la Festivalul „Strugurele de Aur” 2025

Lucian Daramus

Publicat

în

Vasile Balogh, student al Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a câștigat Marele Premiu la Festivalul „Strugurele de Aur” 2025 Vasile Balogh, student al Faculății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a fost distins cu Marele Premiu și Trofeul Festivalului Național „Strugurele de Aur” – ediția 2025. Citește și: VIDEO | A început culesul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea