Rămâi conectat

Curier Județean

Numărul infracțiunilor sesizate în județul Alba e în scădere. Evaluarea activității Poliției în primele nouă luni

Ziarul Unirea

Publicat

în

În primele 9 luni ale anului 2016, în judeţul Alba au fost sesizate cu aproape 6 %  mai puţine infracţiuni, comparativ cu perioada similară a anului 2015. A scăzut numărul infracțiunilor judiciare şi a scăzut criminalitatea stradală. Totodată, a crescut gradul de siguranţă rutieră, fiind înregistrate scăderi la toţi indicatorii ce vizează circulaţia pe drumurile publice.

ipj-albaAzi, 07 noiembrie 2016, sub coordonarea domnului comisar şef de poliţie Dunca Ioan Cristian, împuternicit şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, a avut loc evaluarea activităţii şi rezultatelor obţinute în primele 9 luni ale anului 2016, de poliţiştii din judeţul Alba.

Din analiza datelor statistice rezultă că în primele 9 luni ale anului 2016, la nivelul structurilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au fost înregistrate 6.931 sesizări de infracţiuni, cu 5,9% mai puţine decât în perioada similară a anului 2015.

După mediul în care au fost comise infracţiunile, se constată scăderi cu 5,9% a infracţionalităţii sesizate în mediul urban şi cu 5,6% în mediul rural.

În primele 9 luni 2016 au fost sesizate 3 infracțiuni de omor, 7 tentative de omor şi două fapte de lovituri cauzatoare de moarte.

Numărul infracţiunilor de lovire sesizate a crescut cu 5,96 %, iar numărul infracţiunilor de ameninţare sesizate au scăzut cu 0,6 %.

Infracţiunile contra patrimoniului reprezintă 71.14% din totalul infracțiunilor judiciar, iar acestea au scăzut cu 9.50 % faţă de primele 9 luni 2015. Furturile, cel mai important segment infracţional al acestei categorii (57.46%) au scăzut cu 14.70% faţă de anul 2015.

Pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, prevenirea şi combaterea furturilor de obiecte de cult, protejarea siturilor arheologice şi monumentelor istorice, în primele 9 luni 2016 au fost înregistrate 10 dosare penale. Cu ocazia investigaţiilor efectuate în cadrul dosarelor penale au fost recuperate 5 monede stater din aur de tip Lysimach din SUA, Spania, peste 1800 monede din aur, argint si bronz, două loturi de unelte si arme dacice din fier , 23 vase ceramice preistorice si dacice, peste 30 de artefacte arheologice şi au fost indisponibilizate 27.

În ceea ce priveşte infracţiunile de natură economico – financiare,  în primele 9 luni 2016 au fost constatate 950 astfel de infracţiuni, pentru care au fost sau sunt în curs de cercetare, 436 de persoane.

În aceeaşi perioadă, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au organizat acţiuni pentru combaterea evaziunii fiscale, dintre care 3 de amploare.

Prevenirea şi combaterea criminalităţii stradale a constituit un obiectiv prioritar pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, continuându-se aceeaşi manieră de abordare, axată pe apropierea de comunitate, pregătirea antivictimală a cetăţenilor şi perfecţionarea sistemului de ordine publică.

În primele 9 luni ale anului 2016 numărul infracţiunilor stradale a scăzut cu 2% , majoritatea infracţiunilor stradale fiind înregistrate în mediul urban (95.67%).

Cele mai multe sesizări de infracțiuni stradale privesc furturi din auto, din societăţi comerciale şi furturile din buzunare.

În mediul rural au fost sesizate 2.339 de infracţiuni, indicator care a scăzut faţă de primele 9 luni ale anului 2015 cu 5,94 %.

Pe linia armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase au fost constatate 176 infracţiuni din care 95 de braconaj cinegetic, fapte prevăzute de Legea 407/2006.

Au fost ridicate în vederea confiscării 56 de arme, 381 bucăţi de muniţie, 276 kg carne vânat şi a fost indisponibilizate 2 autoturisme folosit la braconaj cinegetic precum şi  un dispozitiv de ochire pe timp de noapte interzis la deținere.

Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgență în primele 9 luni 2016 au fost înregistrate 14.397 de apeluri. Dintre acestea, 9.121 au fost din mediul urban, iar restul în mediul rural. Intervenţia de urgenţă a poliţiştilor s-a impus în 58,50% din cazuri, iar în 49,39% din cazuri au fost semnalate evenimente nonurgente.

Pe linie de poliţie rutieră, în primele 9 luni 2016, prioritatea Serviciului Rutier a fost reducerea accidentelor de circulaţie şi a consecinţelor acestora.

Au fost înregistrate 94 de accidente rutiere grave soldate cu 19 morţi,  98 de răniţi grav şi 27 de răniţi uşor.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015 se constată o scădere cu 4 a numărului de accidente rutiere grave, cu 1 a persoanelor decedate, cu 6 a persoanelor rănite grav şi cu 19 a persoanelor rănite uşor.

Principalele 4 cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, neacordarea de prioritate vehiculelor, depăşirea neregulamentară, neacordarea de prioritate pietonilor.

În mediul urban s-au comis 45 de accidente grave de circulație, soldate cu 8 morți, 43 răniți grav și 12 răniți ușor, în mediul rural s-au comis 36 de accidente grave de circulație, soldate cu 6  morți, 44 răniți grav și 6 răniți ușor, iar pe Drumul Național 1  și Drumul Național 7, s-au comis 13 accidente, soldate cu 5 morti ,  11 răniți grav  și 9 răniți ușor.

Au fost constatate 287 de infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere şi au fost aplicate 33.769 sancţiuni contravenţionale.

Au fost reţinute în vederea suspendării sau anulării 1.808 permise de conducere şi au fost retrase 979 certificate de înmatriculare.

Prioritatea de acţiune a poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba rămâne creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor, iar activităţile de prevenire şi combatere a infracțiunilor comise cu violenţă, contra patrimoniului şi a celor stradale vor fi intensificate.

În intervenţia avută, domnul comisar şef de poliţie Dunca Ioan Cristian, împuternicit şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba le-a cerut poliţiştilor să prioritizeze  activităţile de cercetare penală, astfel încât infracţiunile sesizate să fie soluţionate cu celeritate şi a subliniat importanţa activităţii de pregătire profesională continuă a poliţiştilor şi integrarea celor încadraţi din sursă externă în noile colective.

În contextul campaniei electorale şi a alegerilor pentru Parlamentul României, domnia sa a atras atenţia asupra importanţei misiunii conferită de lege structurilor Ministerului Afacerilor Interne, le-a cerut poliţiştilor să ia toate măsurile pentru asigurarea climatului de siguranţă publică corespunzător şi să acţioneze cu fermitate pentru prevenirea şi sancţionarea oricărei încălcări a legislaţiei din domeniu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea