Rămâi conectat

Curier Județean

Numărul cazurilor de IACRS și pneumonii este în creștere. Sfaturi pentru prevenirea îmbolnăvirii de la DSP Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Numărul cazurilor de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și de pneumonii este în creștere în județ. În acest context Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba transmite sfaturi pentru prevenirea îmbolnăvirii, dar și pentru limitarea extinderii.

De la începutul anului până în prezent au fost înregistrate, în Alba, 824 de cazuri de pneumonii și 4.647 de cazuri de IACRS, iar în ultimele săptămâni numărul acestora a fost în creștere.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, sunt mai puține îmbolnăviri, transmite DSP Alba într-un comunicat de presă.

La nivelul județului nu au fost înregistrate, de la începutul sezonului până în prezent, cazuri de gripă, însă la nivel național au fost înregistrate patru decese confirmate cu virus gripal.

Medicii informează că simptomele gripei sunt asemănătoare cu cele ale altor infecții virale respiratorii. Spre deosebire de o răceală obișnuită, gripa este produsă de virusurile gripale și prezintă un risc crescut de complicații și chiar decese, la persoane cu vârsta de peste 65 de ani, cu afecțiuni medicale cronice, precum diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii, obezitate, la copii cu vârste fragede și femei gravide. Pentru a preveni contactul cu virusul gripal se recomandă a se evita persoanele cu simptomatologie gripală, evitarea aglomerațiilor, spălarea și dezinfectarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun.

Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă şi recomandăm tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.

De asemenea, măsurile de igienă personală, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă.

Există argumente pentru continuarea vaccinării antigripale în cursul lunii ianuarie, având în vedere evoluția circulației virusurilor gripale și posibilitatea ca actualul sezon de gripă să se prelungească până la primăvară.

Județul Alba a primit peste 19.000 de vaccinuri împotriva gripei, pentru sezonul 2017 – 2018, iar până în prezent s-au vaccinat peste 18.000 de persoane. Pacienții care solicită vaccinarea se pot prezenta în continuare la medicii de familie din județ care mai au în jur de 1.500 de doze.

Dozele sunt destinate, în principal, următoarelor categorii de populație:

– Persoane cu vârste cuprinse între 6 luni – 64 ani cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm bronșic și persoane cu infecție HIV;

– Gravide;

– Personalul medico-sanitar si auxiliar din unitățile sanitare, care prin natura activității vine în contact respirator cu pacienți sau cu asistați;

– Persoane rezidente în instituții de ocrotire socială precum si persoane care acordă asistență medico-socială și îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc crescut;

– Persoane peste 65 ani.​


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea