Nu există dovezi științifice potrivit cărora alimentele de origine animală sau nonanimală sunt o sursă sau cale de transmitere a COVID-19
Nu există dovezi științifice potrivit cărora alimentele de origine animală sau nonanimală sunt o sursă sau cale de transmitere a COVID-19
Precizări importante venite de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) chiar în ziua în care România a raportat 1.000 de noi îmbolnăviri de coronavirus. ANSVSA dă asigurări că nu există dovezi științifice potrivit cărora alimentele de origine animală sau nonanimală sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului SARS-CoV-2, conform Mediafax.
ANSVSA transmite că nu există informații disponibile privind prezența pe alimente a virusului responsabil de COVID-19 și supraviețuirea acestuia în alimente, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor.
De asemenea, până în prezent nu există nicio dovadă a faptului că produsele alimentare au fost sursa sau vectorul care au contribuit la răspândirea virusului.
Alimentele de origine animală sunt carne, lapte, pește, produse din carne, iar cele de origine nonanimală sunt legume, fructe, pâine, produse de patiserie.
„Reglementările legislative europene și naționale în domeniul siguranței alimentelor se aplică la fel ca și până în prezent, iar implementarea adecvată a procedurilor și bunelor practici de fabricație și igienă de către operatorii economici în toate etapele de producție, manipulare, transport și comercializare a alimentelor către consumatorul final, garantează punerea pe piață a unor alimente sigure”, au spus reprezentanții autorității.
Aceștia susțin că atât personalul angajat care manipulează alimente, de exemplu tranșarea cărnii, curățarea peștelui, ambalarea fructelor și legumelor, cât și comercianții cu amănuntul sunt la curent cu cerințele de igienă pe care trebuie să le respecte când desfășoară astfel de activități.
„Ca o practică generală de igienă, clienții din magazine nu trebuie să atingă alimentele, altele decât cele pe care intenționează să le cumpere, pentru a evita contaminarea acestora cu diferiți agenți patogeni, care ar putea fi prezenți pe mâinile lor”, au mai arătat reprezentanții ANSVSA.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Călin Georgescu rămâne sub control judiciar: Ce interdicții are fostul candidat la prezidențiale
Călin Georgescu rămâne sub control judiciar: Ce interdicții are Călin Georgescu rămâne sub control judiciar în dosarul în care este judecat pentru declaraţiile sale în care a promovat idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, a decis definitiv, joi, 11 septembrie 2025 Tribunalul Bucureşti. Potrivit Agerpres, Tribunalul București a respins ca nefondată o […]
Rabla 2025 | Programul demarează cu etapa validării producătorilor auto: Când începe această procedură
Rabla 2025 | Programul demarează cu etapa validării producătorilor auto În ședința de Guvern din 11 septembrie 2025 a fost adoptată Hotărârea Guvernului privind Lista sumelor alocate categoriilor de proiecte prioritare finanțate din Fondul pentru mediu, inclusiv a bugetului noului Program Rabla Auto 2025. Noul ghid de finanțare al Programului Rabla Auto 2025 a fost […]
Cum va fi VREMEA în România până în 13 octombrie 2025: Ploi multe și temperaturi în limitele specifice perioadei. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
Cum va fi VREMEA în România până în 13 octombrie 2025 Administrația Națională de Meteorologie a prezentat prognoza meteo până în 13 octombrie 2025. Vor fi ploi multe și temperaturi în limitele specifice perioadei. *Săptămâna 15 – 22 septembrie 2025 Valorile termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare […]