Rămâi conectat

Actualitate

Noul Cod Rutier: Șoferii cu o alcoolemie mai mare de 0,50 g/l alcool pur în sânge riscă 5 ani de închisoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Șoferii depistați în trafic cu o alcoolemie de peste 0,50 g/l alcool pur în sânge, riscă pedeapsa cu închisoarea de la unu la cinci ani, potrivit reglementărilor din proiectul de lege care modifică și completează ordonanța privind circulația pe drumurile publice.

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,50 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani”, informează Ministerul Afacerilor Interne în proiectul de lege afișat pe site-ul instituției.

Totodată, conform noului proiect de lege, șoferii nu au voie să conducă autoturisme dacă au o alcoolemie mai mare de 0,20 g/l alcool pur în sânge (peste 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat).

Se interzice conducerea unui autovehicul sau tramvai pe drumurile publice de către o persoană aflată sub influența substanțelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora sau sub influența băuturilor alcoolice cu o îmbibație alcoolică de peste 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv 0,20 g/l alcool pur în sânge„, stipulează actul normativ.

De asemenea, șoferii trebuie să se supună recoltării probelor biologice dacă, în urma verificării cu aparatul etilotest, alcoolemia depășește 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testată cu un mijloc tehnic certificat și depistată ca având o concentrație de peste 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge„, prevede proiectul de lege.

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, transmis Parlamentului în procedură de urgență.

Sursa: realitatea.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea? ANM anunță momentul în care se va încălzi vremea: prognoza detaliată de Paște și 1 Mai 2024 Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat că, începând din acest weekend vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile maxime vor ajunge în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea