Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Nou premiu de excepție pentru un tânăr savant din județul Alba, cercetător în domeniul bolilor psihice la Universitatea Stanford din SUA

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sergiu Pașca, un tânăr savant originar din Aiud, profesor asistent de psihiatrie și științe comportamentare la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii, a obținut un nou premiu extrem de important, în urma cercetărilor sale din domeniul tratării bolilor neuropsihice.

Societatea Internaţională de Cercetare în domeniul Schizofreniei (SIRS) l-a numit pe Sergiu Paşca, cercetătorul anului 2021. Dr. Sergiu Pasca este profesor asociat în cadrul Departamentului de Psihiatrie şi Ştiinţe Comportamentale de la Universitatea Stanford. El este, de asemnea, ”Bonnie Uytengsu and Family Director” al Stanford Brain Organogenesis, dar şi cercetător al ”CZI Ben Barres” şi ”NYSCF Robertson”.

”Dr. Paşca a dezvoltat câteva dintre modelele iniţiale de boală prin derivarea neuronilor din celulele pielii luate de la pacienţii cu tulburări de neurodezvoltare genetică. Laboratorul său a aplicat modele pentru a obţine informaţii noi despre fiziologia umană, evoluţia şi mecanismele bolii şi a sprijinit cercetătorii din întreaga lume în învăţarea şi implementarea acestor tehnici”, se precizează în comunicatul transmis de SIRS.

YouTube video

”Este o persoană remarcabilă care a venit din România (mai precis din zona cunoscută sub numele de Transilvania), unde a fost student la medicină. Principala sa misiune de cercetare este de a identifica principiile unice care stau la baza maturizării creierului uman. Este interesat mai exact de modul în care apar tulburările neuropsihiatrice la nivel molecular şi celular. (…) L-am invitat să fie vorbitor în plen la conferinţa de anul acesta. Felicitări atât pentru munca depusă, cât şi pentru acest premiu”, a declarat Dame Til Wykes, preşedintele SIRS.

”Sunt fericit să fiu selectat de comitet şi să mă alătur unui asemenea grup de personalităţi care au primit acest premiu. Sunt cu adevărat norocos să am un grup talentat de stagiari şi un grup minunat de mentori şi colegi la Stanford şi nu numai. Este un moment atât de interesant pentru neuroştiinţe şi căutarea de a înţelege biologia creierului uman. Arsenalul de instrumente pe care le avem la dispoziţie acum ne pune într-o poziţie excelentă de a pune întrebări îndrăzneţe şi de a dezvolta o nouă metodă de psihiatrie care se bazează pe o înţelegere biologică a creierului uman”, a spus, la rândul său, Sergiu Paşca.

Sergiu Paşca este originar din oraşul Aiud şi a plecat din România în 2009. La doar 31 de ani a reuşit să deţină propriul laborator (Pasca Lab) la una dintre cele mai mari şi mai importante universităţi din SUA. Începând din ianuarie 2014, dr. Sergiu Paşca conduce propriul său grup de cercetare în domeniul bolilor neuropsihiatrice în calitate de membru al corpului profesoral al Universităţii Stanford în California. A primit în total aproape 20 de premii şi distincţii din partea unor organizaţii şi societăţi din domeniul medical.

Scopul laboratorului ”Paşca” este de a descifra mecanismele moleculare şi celulare ale tulburărilor neuropsihiatrice, inclusiv ale autismului. Grupul de cercetători utilizează o abordare multidisciplinară care include elemente de genetică umană şi neurobiologia dezvoltării, modele animale şi neuroni diferenţiati din celule pluripotente reprogramate obţinute de la pacienţi. Obiectivul pe termen lung al grupului condus de Dr. Sergiu Paşca la Stanford este de a identifica noi ţinte terapeutice pentru bolile neuropsihiatrice. În 2019 a obţinut un sprijin de 2,5 milioane de dolari de la proprietarul Facebook, Mark Zuckerberg, prin fundaţia ”Chan Zuckerberg Initiative”, pentru finanţarea cercetărilor sale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea