Rămâi conectat

Actualitate

Noile reguli ANPC privind meniurile din restaurante. Patornii din HoReCa spun că e o lovitură sub centură

Ioana Oprean

Publicat

în

Noile reguli ANPC privind meniurile din restaurante. Patornii din HoReCa spun că e o lovitură sub centură

Noile reguli impuse de ANPC stipulează că meniurile din restaurante vor trebui actualizate și, sub denumirea fiecărui preparat în parte, să existe cantitățile ingredientelor, valorile nutriționale, dar și nivelul de zahăr, aditivi și grăsimi.

Reprezentanții din HoReCa spun că noile reguli ANPC sunt o lovitură sub centură şi se aşteaptă ca nutriţioniştii să speculeze, iar tarifele să fie unele imense. Iar toate acestea se vor transfera în preţul produselor pe care le comandăm.

Noua decizie dată de ANPC înseamnă costuri uriașe, care vin din schimbarea și actualizarea meniurilor sau din estimarea valorilor nutriționale.

„Cu siguranță că ne vom conforma acestei decizii și acestui normativ care va intră în vigoare pe 20. O să implice niște costuri suplimentare, calcule și analize dar nu avem ce face. Ne vom conforma.”, spune Ionuț Ceban, manager de restaurant.

„Din punctul meu de vedere nu cred că este greu să apelăm la laboratoarele de analize pentru produsele alimentare și să determinama aceste caracteristici ale produsului. Eu, chiar dacă va fi costisitor pentru noi în timp, îl văd ca pe un lucru bun pentru că oferim încredere mult mai mare consumatorului și noi ne disciplinăm.”, a spus, la Antena 3 CNN, Olei Marinela, proprietar de restaurant.

„Este o lungă serie de decizii care lovesc foarte mult în zona asta HoReCa. Este foarte afectată HoReCa de toate deciziile care se iau în ultima vreme, începând cu pandemia și după aceea cu nivelul de taxare. Este foarte greu să reușești să ridici o afacere pe parcursul anului, când apar de la lună la lună costuri noi.” spune Matei Ionescu, proprietar de restaurant.

Decizia se aplică și pentru livrările la domiciliu, unde toate informațiile trebuie afișate pe site-ul de unde clientul comandă.

Ce spun nutriționiștii despre noile reguli ANPC privind meniul restaurantelor

„Dacă vorbim despre lipie, trebuie adăugate fibrele, dacă există, dacă este o pâine integrală sau nu, caloriile și aportul de carhohidrati, glucidele, zaharurile. Carnea ar trebui să fie descrisă prin aportul de proteine, caloric depinde foarte mult cu ce a fost marinată. În mod normal, tradițional, ea este aromată în plante aromate. La noi se adaugă tot felul de glutamat de sodiu, sare și o încarcă și caloric și cu aditivi suplimentari.” a precizat nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Ordinul dat de Autoritatea pentru Protecția Consumatorului intră în vigoare de pe 20 decembrie. Cei care nu respectă aceste reguli s-ar putea trezi cu activitatea suspendată.

Sursa: antena3.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ANAF, amenzi de 3,1 milioane lei la firmele de ride-sharing. Peste 12.000 de autoturisme suspendate și confiscări de 82,6 milioane lei

Bogdan Ilea

Publicat

în

ANAF: Amenzi de 3,1 milioane lei, peste 12.000 de autoturisme suspendate și confiscări de 82,6 milioane lei, în perioada septembrie – noiembrie 2025 Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF anunțǎ intensificarea, începând cu luna septembrie a.c., a acțiunilor de control la nivel național în domeniul transportului alternativ de persoane, vizând operatorii economici identificați […]

Citește mai mult

Actualitate

400 de camere video cu radar, instalate de CNAIR pe drumurile naționale și autostrăzile din România: Avantajele noului sistem integrat de management al traficului

Ioana Oprean

Publicat

în

400 de camere video cu radar, instalate de CNAIR pe drumurile naționale și autostrăzile din România: Avantajele noului sistem integrat de management al traficului Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat joi, 11 decembrie 2025, că vor fi instalate 400 de sisteme de monitorizare pe drumurile naționale și autostrăzile din România. Directorul […]

Citește mai mult

Actualitate

Energia electrică a fost mai scumpă cu 62,36% față de anul trecut. Datele Institutului de Statistică

Bogdan Ilea

Publicat

în

Energia electrică a fost mai scumpă cu 62,36% față de anul trecut. Datele Institutului de Statistică Prețul energiei electrice s-a scumpit cel mai mul în noiembrie, mai exact, 62,36% în ritm anual, dar cu un preţ în scădere cu 2,52% faţă de luna precedentă. Energia electrică s-a scumpit cel mai mult în noiembrie, cu 62,36% […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea