Rămâi conectat

Actualitate

Noile reguli ANPC privind meniurile din restaurante. Patornii din HoReCa spun că e o lovitură sub centură

Ioana Oprean

Publicat

în

Noile reguli ANPC privind meniurile din restaurante. Patornii din HoReCa spun că e o lovitură sub centură

Noile reguli impuse de ANPC stipulează că meniurile din restaurante vor trebui actualizate și, sub denumirea fiecărui preparat în parte, să existe cantitățile ingredientelor, valorile nutriționale, dar și nivelul de zahăr, aditivi și grăsimi.

Reprezentanții din HoReCa spun că noile reguli ANPC sunt o lovitură sub centură şi se aşteaptă ca nutriţioniştii să speculeze, iar tarifele să fie unele imense. Iar toate acestea se vor transfera în preţul produselor pe care le comandăm.

Noua decizie dată de ANPC înseamnă costuri uriașe, care vin din schimbarea și actualizarea meniurilor sau din estimarea valorilor nutriționale.

„Cu siguranță că ne vom conforma acestei decizii și acestui normativ care va intră în vigoare pe 20. O să implice niște costuri suplimentare, calcule și analize dar nu avem ce face. Ne vom conforma.”, spune Ionuț Ceban, manager de restaurant.

„Din punctul meu de vedere nu cred că este greu să apelăm la laboratoarele de analize pentru produsele alimentare și să determinama aceste caracteristici ale produsului. Eu, chiar dacă va fi costisitor pentru noi în timp, îl văd ca pe un lucru bun pentru că oferim încredere mult mai mare consumatorului și noi ne disciplinăm.”, a spus, la Antena 3 CNN, Olei Marinela, proprietar de restaurant.

„Este o lungă serie de decizii care lovesc foarte mult în zona asta HoReCa. Este foarte afectată HoReCa de toate deciziile care se iau în ultima vreme, începând cu pandemia și după aceea cu nivelul de taxare. Este foarte greu să reușești să ridici o afacere pe parcursul anului, când apar de la lună la lună costuri noi.” spune Matei Ionescu, proprietar de restaurant.

Decizia se aplică și pentru livrările la domiciliu, unde toate informațiile trebuie afișate pe site-ul de unde clientul comandă.

Ce spun nutriționiștii despre noile reguli ANPC privind meniul restaurantelor

„Dacă vorbim despre lipie, trebuie adăugate fibrele, dacă există, dacă este o pâine integrală sau nu, caloriile și aportul de carhohidrati, glucidele, zaharurile. Carnea ar trebui să fie descrisă prin aportul de proteine, caloric depinde foarte mult cu ce a fost marinată. În mod normal, tradițional, ea este aromată în plante aromate. La noi se adaugă tot felul de glutamat de sodiu, sare și o încarcă și caloric și cu aditivi suplimentari.” a precizat nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Ordinul dat de Autoritatea pentru Protecția Consumatorului intră în vigoare de pe 20 decembrie. Cei care nu respectă aceste reguli s-ar putea trezi cu activitatea suspendată.

Sursa: antena3.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

CFR SA și CFR Călători au ajuns la un acord, după ce zeci de trenuri, unele care tranzitează și județul Alba, au fost suspendate. De când se reia circulația

Bogdan Ilea

Publicat

în

CFR SA și CFR Călători au ajuns la un acord, după ce zeci de trenuri, unele care tranzitează și județul Alba, au fost suspendate. De când urmează să se reia circulația ,,CFR SA” și CFR Călători au anunțat că cele aproximativ 40 de trenuri care au fost suspendate din cauza neachitării la termen a sumelor […]

Citește mai mult

Actualitate

Un elev lovit de o profesoară cu pumnul în timpul orelor ar urma să primească despăgubiri. Ce a decis instanța

Bogdan Ilea

Publicat

în

Un elev lovit de o profesoară cu pumnul în timpul orelor ar urma să primească despăgubiri peste 3.000 de lei După ce l-ar fi lovit în timpul unei ore de curs, o profesoară de biologie, din județul Iași, a fost obligată de instanță să plătească despăgubiri morale elevului agresat. O sumă de 3.600 de lei […]

Citește mai mult

Actualitate

Pentru a trece peste iarnă, România apelează la resurse tradiționale: „Trebuie să folosim toate resursele” – prețul energiei, cel mai ridicat din UE raportat la venituri

Rebecca Buzdugan

Publicat

în

Pentru a trece peste iarnă, România apelează la resurse tradiționale: „Trebuie să folosim toate resursele” Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, avertizează luni, 21 octombrie 2025, că România trebuie să folosească toate resursele disponibile pentru a evita problemele din această iarnă. Potrivit ministrului, este „imperios necesar să avem aceste centrale pe cărbune”, pentru a putea trece cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea