Rămâi conectat

Actualitate

Noile reguli ANPC privind meniurile din restaurante. Patornii din HoReCa spun că e o lovitură sub centură

Ioana Oprean

Publicat

în

Noile reguli ANPC privind meniurile din restaurante. Patornii din HoReCa spun că e o lovitură sub centură

Noile reguli impuse de ANPC stipulează că meniurile din restaurante vor trebui actualizate și, sub denumirea fiecărui preparat în parte, să existe cantitățile ingredientelor, valorile nutriționale, dar și nivelul de zahăr, aditivi și grăsimi.

Reprezentanții din HoReCa spun că noile reguli ANPC sunt o lovitură sub centură şi se aşteaptă ca nutriţioniştii să speculeze, iar tarifele să fie unele imense. Iar toate acestea se vor transfera în preţul produselor pe care le comandăm.

Noua decizie dată de ANPC înseamnă costuri uriașe, care vin din schimbarea și actualizarea meniurilor sau din estimarea valorilor nutriționale.

„Cu siguranță că ne vom conforma acestei decizii și acestui normativ care va intră în vigoare pe 20. O să implice niște costuri suplimentare, calcule și analize dar nu avem ce face. Ne vom conforma.”, spune Ionuț Ceban, manager de restaurant.

„Din punctul meu de vedere nu cred că este greu să apelăm la laboratoarele de analize pentru produsele alimentare și să determinama aceste caracteristici ale produsului. Eu, chiar dacă va fi costisitor pentru noi în timp, îl văd ca pe un lucru bun pentru că oferim încredere mult mai mare consumatorului și noi ne disciplinăm.”, a spus, la Antena 3 CNN, Olei Marinela, proprietar de restaurant.

„Este o lungă serie de decizii care lovesc foarte mult în zona asta HoReCa. Este foarte afectată HoReCa de toate deciziile care se iau în ultima vreme, începând cu pandemia și după aceea cu nivelul de taxare. Este foarte greu să reușești să ridici o afacere pe parcursul anului, când apar de la lună la lună costuri noi.” spune Matei Ionescu, proprietar de restaurant.

Decizia se aplică și pentru livrările la domiciliu, unde toate informațiile trebuie afișate pe site-ul de unde clientul comandă.

Ce spun nutriționiștii despre noile reguli ANPC privind meniul restaurantelor

„Dacă vorbim despre lipie, trebuie adăugate fibrele, dacă există, dacă este o pâine integrală sau nu, caloriile și aportul de carhohidrati, glucidele, zaharurile. Carnea ar trebui să fie descrisă prin aportul de proteine, caloric depinde foarte mult cu ce a fost marinată. În mod normal, tradițional, ea este aromată în plante aromate. La noi se adaugă tot felul de glutamat de sodiu, sare și o încarcă și caloric și cu aditivi suplimentari.” a precizat nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Ordinul dat de Autoritatea pentru Protecția Consumatorului intră în vigoare de pe 20 decembrie. Cei care nu respectă aceste reguli s-ar putea trezi cu activitatea suspendată.

Sursa: antena3.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Val de praf saharian deasupra României, de vineri până duminică. Care sunt zonele afectate

Rebecca Buzdugan

Publicat

în

Val de praf saharian deasupra României, de vineri până duminică. Care sunt zonele vizate Un nor de praf saharian va afecta România în perioada 21 – 23 noiembrie, potrivit unui comunicat emis joi de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Meteorologii au explicat că circulația aerului din sector sud-vestic va favoriza avansul masei de aer încărcate […]

Citește mai mult

Actualitate

Familia Iohannis scapă temporar de sechestru. Tribunalul Sibiu a respins cererea

Rebecca Buzdugan

Publicat

în

Tribunalul Sibiu respinge cererea ANAF de instituire a sechestrului asupra bunurilor familiei Iohannis Joi, 20 noiembrie 2025, Tribunalul Sibiu a respins cererea formulată de ANAF, prin Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov, privind instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor familiei fostului președinte Klaus Iohannis. Instanța a decis că măsura propusă de stat nu poate fi […]

Citește mai mult

Actualitate

30% din cheltuielile din sănătate sunt asiguraţi de către pacient. Şeful CNAS: ,,Nu este normal, nu se întâmplă niciunde în lumea civilizată”

Ioana Oprean

Publicat

în

30% din cheltuielile din sănătate sunt asiguraţi de către pacient. Şeful CNAS: ,,Nu este normal, nu se întâmplă niciunde în lumea civilizată” Persoanele asigurate din România suportă din propriul buzunar 30% din cheltuielile necesare serviciilor de sănătate de care beneficiază, procent mult mai mare decât în alte ţări europene, a declarat șeful Casei Naţionale de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea