Rămâi conectat

Actualitate

Nadia Comăneci şi Nicolae Ceauşescu, puși pe aceeaşi pictură murală în Italia. Românii din peninsulă, scandalizaţi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Nadia Comăneci şi Nicolae Ceauşescu, puși pe aceeaşi pictură murală în Italia. Românii din peninsulă, scandalizaţi

Prima gimnastă din lume care a luat nota 10 la Olimpiadă, Nadia Comăneci, apare pe o pictură murală din Italia alături de Nicolae Ceauşescu.

Pictura face parte dintr-o expoziţie de la stadionul Boroli din Gravellona Toce, regiunea Piemont, inaugurată la finalul lunii iulie. Picturile reprezintă mai mulţi sportivi din toată lumea care pot constitui inspiraţie şi exemplu pentru cei tineri. Numai că artistul care a realizat pictura Nadiei Comăneci a reuşit să stârnească controverse, punând pe fundal o imagine a lui Nicolae Ceauşescu.

„Juxtapunerea dintre o figură precum cea a Nadiei Comăneci și un dictator nu poate fi în niciun fel acceptată, cerem primarului și consiliului comunal ca imaginea lui Nicolae Ceaușescu să fie eliminată din această reprezentare”, a fost apelul comunității românilor din zonă, citată de Rotalianul.com.

Ce a vrut să spună artistul

Primarul oraşului Gravellona Toce, Giovanni Morandi, spune că artistul a vrut să sublinieze performanţele sportive uluitoare ale Nadiei, în ciuda faptului că trăia într-o ţară cu libertăţi limitate.

„Artistul nu a vrut absolut deloc să aducă un afront poporului român, ci dimpotrivă, semnificația acestei picturi murale este tocmai măreția Nadiei Comăneci, capabilă să obțină rezultate extraordinare, în ciuda dictaturii și a limitării libertății”, a explicat Morandi.

„De fapt, Ceaușescu este înfățișat în culoare roșie, simbol al sângelui și al suferințelor pe care le-a provocat poporului său. Ne pare rău pentru neînțelegere, dar lucrarea nu reprezintă o lipsă de respect adusă României”, a mai adăugat primarul italian.

Nadia, dureri zilnice

„Există durere şi pentru că nu există alternative. Nu există nicio zi în care să nu simţi o durere. Îmi amintesc că, atunci când concuram şi mă antrenam, aveam durere în fiecare zi. De la degetul de la picioare până la spate, încheieturi”, a spus Nadia Comăneci.

„Eu nu am suferit niciodată de twisties, uneori mi s-a întâmplat să nu fiu conectată în timp ce făceam exerciţiile, dar nimic serios. Soţul meu (Bart Conner, de două ori campion olimpic pentru SUA – n.r.) le-a avut şi a spus că este înfricoşător şi de obicei se întâmplă atunci când eşti sub o presiune mare. Corpul şi mintea ta nu comunică. Gimnastelor nu le place de obicei să vorbească despre asta”, a mărturisit fosta sportivă.

Sursa: dcnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea