Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Municipiu din Alba, sumă impresionantă atrasă din fonduri nerambursabile în 3 ani: Unde vor merge cei 302 milioane de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Municipiu din Alba, sumă impresionantă atrasă din fonduri nerambursabile în 3 ani: Unde vor merge cei 302 milioane de lei

23 de șantiere, atâtea sunt deschise acum în municipiul Sebeș pentru realizarea de obiective de investiții cu finanțare nerambursabilă: școli (construire, extindere sau dotare), iluminat public, 27 de străzi care nu au fost niciodată asfaltate, baze sportive și de agrement.

În plus, 17 autobuze electrice care sa facă legătura cu comuna Daia Română, dar și o finanțare pentru finalizarea extinderii rețelei de gaze naturale din Răhău și multe altele, un total de 52 de proiecte în ultimii trei ani, 302 milioane de lei, finanțări nerambursabile atrase pentru dezvoltarea Sebeșului.

Una dintre investițiile cele mai importante este construcția unui nou liceu tehnologic, care a demarat în luna iulie 2022 și care a ajuns acum la 60% stadiul de execuție și care trebuie finalizată anul viitor. Aici vor învăța cca. 900 de elevi meserii care să fie compatibile, în principal, cu necesitățile firmelor din municipiul Sebeș.

Această clădire va fi una super tehologizată și digitalizată,cu sisteme ale căror administrare și întreținere depășește, spune primarul Dorin Nistor, capacitatea unui administrator obișnuit de unitate de învățământ. I-ar trebui un IT-ist dar, ca aproape în orice instituție a statului unde este nevoie de IT-iști aceșta sunt greu de atras din pricina salariilor mici. Mici prin comparație cu cele din industria IT, nu cu ceea ce se întâmplă în restul mediului privat!

Problema este că, legal, nu se pot da salarii diferențiate în sectorul bugetar pentru aceeași fucție și grad indiferent de complexitatea muncii sau a faptului că unii muncesc pe brânci, iar alții taie frunză la câini! Trecând peste această digresiune legală mi se pare important să spun că pentru cele 302 milioane de lei atrase Primăria municipiului Sebeș nu a chletuit decât bani din bugetul local pentru asigurarea cofinanțării. Asta în condițiile în care și cei de aici se confruntă cu majorarea prețurilor a manoperei.

„Noi ne-am propus să asigurăm confinanțarea proiectelor nostre din bugetul local. Sigur că pentru asigurarea flxului financiar necesar pentru derularea proiectelor am angajat un împrumut de 65 de milioane de lei la Banca Transilvania. De fapt, o linie de credit. Dar nu am apelat la ea, este intactă pentru că până acum ne-am descurcat cu bugetul local. Sperăm să putem să o facem și în continuare, dar dacă este nevoie de bani mai mulți la un moment dat noi îi vom înapoia urgent băncii, cum primim rambursările de la guvern”, precizează primarul Dorin Nistor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Îndrăgita cântăreață Feli Donose, originară din Sebeș, întâlnire emoționantă cu fostul învățător, după 27 de ani: ”El e figura mea paternă caldă și plină de iubire”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Îndrăgita cântăreață Feli Donose, originară din Sebeș, întâlnire emoționantă cu fostul învățător, după 27 de ani: ”El e figura mea paternă caldă și plină de iubire” Feli Donose, cunoscuta cântăreață originară din Sebeș, județul Alba, în vârstă de 37 de ani, a postat în urmă cu câteva zile un video emoționant, din timpul unei vizite […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea