Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Motorul economiei din Alba e nemțesc! Două firme gemane asigură 65% din exporturile și importurile din județ

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Motorul economiei din Alba e nemțesc! Două firme gemane asigură 65% din exporturile și importurile din județ

În primele patru luni ale anului, două treimi din valoare exporturilor și importurilor în județul Alba au fost realizate cu Germania, Italia și Ungaria fiind următorii parteneri principali.

„Clasamentul valoric al judeţelor, ordonate descrescător, după valoarea exporturilor şi a importurilor realizate în 01.01-30.04.2023, situează judeţul Alba pe locul 7 la exporturi şi locul 11 la importuri. Principalii parteneri de relaţii internaţionale ai judeţului în această perioadă, după ponderea în valoarea totală a exporturilor şi importurilor, au fost: la export – Germania (65,1%), Italia (10%), Ungaria (6,1%); la import – Germania (63,3%), Ungaria (7,6%), Italia (5,9%)”, se arată într-un raport al Direcţiei Regionale de Statistică Alba.

Aportul Germaniei la economia județului este dat aproape în exclusivitate de fabricile Mercedes și Bosch, cu o valoare a investițiilor de peste 500 de milioane de euro și unde lucrează peste 5.000 de oameni.

În primele patru luni ale acestui an, judeţul Alba a înregistrat exporturi în valoare de peste 1,1 miliarde de euro şi importuri de peste 1 miliard de euro. Faţă de perioada corespunzătoare din anul anterior, exporturile au fost mai mari cu aproape 800 milioane de euro, respectiv cu 7,7%, iar importurile cu peste 557 milioane de euro, adică cu 5,8%.

„Mijloace de transport”, pe primul loc la exporturi și importuri

Aproape 60% din structura exporturilor este dată de grupa de mărfuri „mijloace de transport”, în creştere cu 12,8% faţă de perioada corespunzătoare din 2022. Tot „mijloacele de transport” sunt pe primul loc şi în ceea ce priveşte structura importurilor, cu 46,1%, mai mult cu 11% faţă de anul anterior. Soldul operaţiunilor de comerţ exterior a fost pozitiv în perioada amintită respectiv de peste 102 milioane de euro.

În raport se mai precizează faptul că, în luna iunie, în Alba, erau 3.348 de angajaţi în agricultură şi silvicultură, 47.129 în industrie şi construcţii şi 49.123 în servicii.

Câştiguri salariale medii nete peste media înregistrată pe judeţ au realizat salariaţii din agricultură, silvicultură (4.489 lei) şi cei din industrie şi construcţii (4.092 lei). Câştigul salarial mediu net înregistrat în judeţ în luna iunie poziţionează Alba pe locul 18 la nivel naţional, în ierarhia judeţelor ordonate descrescător, şi pe locul 4 la nivelul Regiunii Centru.

Faţă de câştigul salarial mediu realizat pe ţară, în judeţul Alba, în luna iunie, acesta a fost mai mic, respectiv cel brut cu 1.236 de lei, iar cel net cu 651 de lei, iar câştigul salarial mediu net a fost de 3.949 lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 28 APRILIE 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS

Ziarul Unirea

Publicat

în

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 28 APRILIE 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 28 APRILIE 2024 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea