Rămâi conectat

Curier Județean

Modificări la legea pensiilor – se reduce vârsta de pensionare pentru persoanele care au lucrat în grupa I de muncă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

De reducerea vârstei de pensionare ar putea beneficia, pe viitor, şi persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă, pe o perioadă mai mică de 6 ani

pensiiPersoanele care au lucrat mai puţin de 6 ani în grupa I de muncă ar putea ieşi la pensie mai repede, după ce Senatul a aprobat o modificare la Legea pensiilor. Legislaţia în vigoare prevede că pot fi încadraţi pentru reducerea vârstei de pensionare cei care au efectuat un stagiu minim de 6 ani în grupa I de muncă. Senatul, în calitate de primă cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea art. 55 şi art. 158 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Documentul modifică Legea pensiilor, în sensul că recunoaşte grupa I de muncă pentru toate persoanele care au cel puţin 2 ani lucraţi în această grupă, ca fiind activitate desfăşurată în condiţii speciale. Aceasta în condiţiile în care, în prezent, legislaţia stabileşte că doar cei care au efectuat un stagiu minim de 6 ani în grupa I de muncă beneficiază de reducerea vârstei de pensionare.

Citeşte şi: Valoarea punctului de pensie: Vezi cum se calculează pensia

La stabilirea stagiului de cotizare realizat în condiţii deosebite sunt luate în calcul, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare, şi perioadele de vechime în muncă mai mici de 2 ani realizate în grupa I şi a II-a de muncă, până la data de 1 aprilie 2001. Aşadar, de reducerea vârstei de pensionare ar putea beneficia, pe viitor, şi persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă, pe o perioadă mai mică de 6 ani. Măsura este necesară pentru egalitate de tratament, astfel încât, de reducerea vârstei standard de pensionare să beneficieze şi persoanele care au desfăşurat activităţi în grupa I de muncă pe o perioadă mai mică de 6 ani.

Citeşte şi: pensia pentru limită de vârstă

Legea pensiilor a mai fost modificată la sfârşitul anului 2013 prin Legea 380, care a stabilit că persoanele care au lucrat în grupa I de muncă înainte de 1 aprilie 2001 vor fi încadrate în condiţii speciale. De exemplu, potrivit Legii nr. 380/2013, o persoană care a lucrat 6 ani în grupa I beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 3 ani. De asemenea, dacă o persoană a lucrat 20 de ani în grupa I, aceasta va beneficia de o reducere de 10 ani. Cea mai mare reducere este pentru persoanele care au lucrat în grupa I 26 de ani sau chiar mai mult, aceasta fiind de 13 ani.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea