Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Mircea Trifu: Ca urmare a proiectului pe care l-am inițiat în 2017, pensionarii cu pensii mici vor beneficia și în acest an de tichete sociale de 100 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La începutul lunii martie a anului trecut am solicitat sprijin din partea departamentului de specialitate al primăriei pentru redactarea unui proiect de hotărâre referitor la acordarea unor beneficii de asistență socială sub formă de tichete sociale pentru pensionarii cu pensii mici.

Am propus ca de aceste tichete să beneficieze: *pensionari din sistemul public de pensii cu domiciliul/reședința în Alba Iulia, ale căror drepturi obținute din pensie sunt până la 1.000 de lei/lună, inclusiv; *persoanele care au vârsta de cel puțin 63 de ani în cazul femeilor și 65 de ani la bărbați.

Valoarea tichetelor sociale este de 100 de lei/persoană/an, acestea fiind acordate în perioada octombrie – decembrie. Astfel de decizii s-au luat în mai multe județe – Iași, Brașov, Olt, Constanța etc., care au acordat tichete sociale cetățenilor de Paști, de Crăciun sau cu alte ocazii.

Ca urmare a unui articol publicat în ziarul Unirea, în care era prezentată aplicarea acestei legi în alte localități din țară, m-am documentat, prezentându-mă la Direcția de Asistență Socială din cadrul primăriei. În prima etapă a demersului meu am depus, la registratură, o solicitare, așa cum prevede Legea 215, art. 44 și OUG 35, pentru ca aparatul de specialitate al primarului să mă sprijine în întocmirea proiectului propus de mine. Am discutat cu Delia Cristescu, directorul Direcției de Asistență Socială, care mi-a spus că e o solicitare foarte importantă, dar pentru a merge mai departe cu acest proiect trebuie să cunoaștem numărul pensionarilor cu pensii mici, comunicat de Casa Județeană de Pensii Alba. Totodată, trebuia identificată sursa de finanțare și s-a găsit o rezolvare ca urmare a rectificării bugetare.

Am fost surprins că nu a fost cuprinsă în proiect și categoria persoanelor cu handicap, dar mai gravă a fost practica primăriei, prin care s-a urmărit împiedicarea unui consilier local de a depune un proiect, apelându-se la tot felul de tertipuri.

Din păcate, la aproape 30 de ani de la Revoluție, la Alba Iulia toate realizările trebuie să aparțină tovarășului! Aici, la noi, singurul care are dreptul să hotărască ce e mai bine pentru albaiulieni este boierul!

La Alba Iulia, deși mulți ani nu a fost respectată legea în privința acordării tichetelor sociale pentru pensionarii cu pensii mici, mă bucur că pornind de la proiectul pe care l-am inițiat anul trecut există consecvență din partea Serviciului Public de Asistență Socială condus de Delia Cristescu.

Potrivit estimărilor din acest an, ca urmare a unei mai bune informări a cetățenilor, mai mulți vârstnici cu pensii mici vor primi tichete sociale. Se vor aloca 300.000 de lei pentru aceste tichete sociale ce vor reveni cetățenilor care au nevoie de acest beneficiu social.

Anul trecut s-au înregistrat, în municipiul Alba Iulia, 1.332 de cereri și au fost distribuite 1.257 de tichete sociale. Potrivit datelor communicate de CJP Alba, în municipiul Alba Iulia sunt 16.257 de pensionari, 1.745 de pensionari de invaliditate, 1.759 de pensionari cu pensia minimă garantată, pensionari cu pensia între cea minim garantată și pensia medie – 6.898 persoane, iar 9.117 vârstnici au pensia peste pensia medie. Mai există vârstnici care nu au încă vârsta de pensionare și sunt nevoiți să supraviețuiască cu venituri foarte mici.

Adevărul pe care cetățenii municipiului îl cunosc este acela că a devenit deja o tradiție ca proiectele pecare le-am inițiat să fie duse mai departe de primărie. Un prim exemplu este acordarea tichetelor sociale, iar cel de-al doilea e premierea sportivilor care au obținut rezultate foarte bune la diferite competiții naționale și internaționale.

Mircea TRIFU, consilier local independent al municipiului Alba Iulia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10! Aiudul merită mai mult! Știu că fiecare aiudean crede asta și așteaptă schimbarea reală a municipiului și a localităților aparținătoare. Acesta este motivul pentru care am decis să candidez pentru funcția de primar al municipiului Aiud […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea