Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Ministerul Educației, AMENDAT cu 10.000 de lei de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării: Care a fost cauza

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministerul Educației, AMENDAT cu 10.000 de lei de Consiliul Discriminării: Care a fost cauza

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a sancţionat Ministerul Educaţiei Naţionale cu o amendă de 10.000 de lei, din cauza eliminării bursei de ajutor social acordate elevilor care învaţă într-o unitate şcolară aflată într-o altă localitate decât cea de domiciliu.

Fapta Ministerului Educaţiei Naţionale prin care a eliminat acordarea bursei de ajutor social elevilor care învaţă într-o unitate şcolară aflată într-o altă localitate decât cea de domiciliu constituie faptă de discriminare potrivit art. 1 alin. (2) lit. e., art. 2 alin. (1), alin. (3), art. 10 lit. h, art. 11 alin. (1). Se sancţionează cu amendă contravenţională în cuantum de 10.000 de lei Ministerul Educaţiei Naţionale, se stabileşte un termen de monitorizare de 6 luni pentru eliminarea faptei de discriminare”, precizează CNCD.

Hotărârea de constatare a fost adoptată cu unanimitate de voturi (8) a celor prezenţi, sancţiunea a fost stabilită cu 5 voturi „pentru” şi 3 „împotrivă”. La începutul anului școlar, Ministrul Educației a emis un ordin prin care se elimină bursele sociale pentru elevii școlarizați într-o altă unitate de învățământ decât cea din comuna lor. Ordinul respectiv a fost semnat de ministrul de la acea vreme, Sorin Cîmpeanu. Mai multe asociații de elevi au atacat dur măsura ministerului și au amenințat că vor da instituția în judecată.

Astfel, elevii care sunt şcolarizaţi într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învăţământ din localitatea de domiciliu, neexistând un liceu sau o unitate de învăţământ cu specializarea dorită, sunt nevoiţi să plătească o sumă imensă pentru a ajunge la şcoală într-o altă localitate sau să o abandoneze, din lipsa banilor”, a transmis Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC). Conform sursei citate, un elev domiciliat într-o comună din apropierea municipiului Constanţa, este nevoit să plătească lunar peste 350 de lei pentru a ajunge la cel mai apropiat liceu.

Bătaia de joc a Ministrului Educaţiei a atins apogeul, astfel încât nu numai că nu li se respectă dreptul elevilor la transport gratuit, dar, se şi taie singurul venit pe care elevii îl aveau pentru a ajunge la şcoală. Rata de abandon şcolar va creşte considerabil”, spune AEC.

Asociaţiile de elevi consideră inadmisibil ca elevii din mediul rural să fie nevoiţi să plătească sume imense de bani pentru un drept al lor, astfel că solicită acordarea transportului gratuit şi demiterea ministrului Sorin Cîmpeanu.

Bursa socială pentru mediu rural mă ajuta atât pe mine cât şi pe familia mea, să ne descurcăm financiar. Fară acesta, părinţii mei sunt nevoiţi să facă compromisuri pentru cei trei fraţi ai mei, pentru a-şi permite să îmi ofere o educaţie minimă”, spune Ioana Stamatin, vicepreşedinte AEC, beneficiara unei burse sociale.

 

sursa: gandul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea