Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Miercuri, la Alba Iulia, asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități protestează împotriva abuzurilor legislative la care sunt supuși

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Miercuri, la Alba Iulia, asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități protestează împotriva abuzurilor legislative la care sunt supuși

„Homo, homini lupus” (adică „Omul este lup pentru om”) sunt cuvintele cu care Plaut caracteriza lăcomia sălbatică, nepotolită care-i transformă pe unii oameni în fiare pentru semenii lor.

Asta simt foarte mulți dintre cei care, având membri ai familiei bolnavi și cerând ajutorul statului, prin direcțiile generale de asistență socială patronate de autoritățile județene, primesc indiferență, dezinteres, acte și justificări pentru comportamentul inuman la care sunt supuși deopotrivă bolnavii și familia lor.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Experiența personală cu grozava comisie a Direcției Generale de Asistență Socială Alba, care stabilește gravitatea bolii unei persoane și gradul de handicap în care se încadrează, mi-a demonstrat că toate plângerile pe care le-am primit de la cititori pe această temă sunt reale.

Comisia a venit, a stat trei minute pe ceas, a întrebat bolnavul cum îl cheamă și, pentru că acesta era lucid și se putea ridica sprijinit, au considerat că și poate umbla singur, neajutat. Așa că au plecat mulțumiți că au economisit banii statului!

Știți, banii aceia din taxele noastre care se scurg în diverse afaceri și sinecuri. Bolnavul, nebeneficiind de un asistent personal, a căzut în casă: fractură de femur urmată de o deteriorare rapidă a stării sale de sănătate deja fragilă (dar considerată de comisia DGASPC Alba ca fiind bună, astfel încât bolnavul să fie capabil să se îngrijească), ce a culminat în mai puțin de 4 luni cu decesul!

Citește și: 3 decembrie: Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi

Autoritățile, de data aceasta cele centrale, economisesc în continuare banii statului pe spinarea bolnavilor și a celor care îi îngrijesc, respectiv asistenții persoanelor cu dizabilități. Au scos funcția de asistent personal al persoanei cu dizabilități din familia ocupațională „Sănătate și asistență socială” precum și din anexa a II-a din OUG 19/2024. Asta înseamnă bani mai puțini pentru asistenții persoanelor cu dizabilități care nu sunt profesioniști angajați ai direcțiilor generale de asistență socială patronate de consiliile județene, ci sunt asistenți personali ai persoanelor cu dizabilități angajați de direcțiile de asistență socială ale primăriilor. Care este diferența? Păi, cuvântul „profesionist”.

Adică cei care nu sunt profesioniști sunt, de regulă, membri ai familiilor bolnavilor. Asta dacă vrea comisia aia de care am scris mai sus! Adesea ei renunță la serviciile lor și se bazează pe câștigul ca angajat asistent personal al persoanei cu dizabilități pentru a-i asigura bolnavului îngrijire, medicamentele care nu sunt compensate, casă, masă…

Bazându-se pe faptul că acești asistenți personali neprofesioniști sunt membri ai familiilor, statul, prin politicienii și angajații lui plătiți regește, s-au gândit că pot face economie pe seama necăjiților, că doar nu or să-i arunce familia în stradă pe bolnavi, ci or să-i îngrijească oricum! Și le-a mers destui ani! Dar cât este de moral acest comportament?

Citește și: Carduri electronice de carburant pentru transport pentru persoanele cu dizabilități: Beneficiarii trebuie să depună cereri la DGASPC

Mai ales în condițiie în care, culmea, în familia ocupațională „Sănătate și asistență socială” sunt toate funcțiile din DGASPC-uri și, desigur, toți aceștia, inclusiv șefimea și frecătorii de mentă, beneficiază de majorări salariale consistente, în timp ce asistenții persoanelor cu dizabilități neprofesioniști au primit la ultima majorare salarială de la începutul anului, aceea cu 5%, fabuloasa sumă de 8 lei!

Cu cuțitul ajuns la os, asistenții persoanelor cu dizabilități neprofesioniști din Alba protestează miercuri, la Alba Iulia, în fața Instiuției Prefectului – Județul Alba, de la ora 11.00. Protestează și împotriva deciziei 23/2023 a ÎCCJ care, la solicitarea colegiului de conducere a Curții de Apel Alba Iulia, a eliminat dreptul la spor pentru condiții grele de muncă al asistenților persoanelor cu dizabilități, chiar dacă acestea îngrijesc persoane încadrate în grad de handicap grav!

Autorizația de protest a fost cerută și obținută pentru 50 de persoane, dar organizatorii sunt oarecum sceptici că se vor strânge atâția pentru că „se tem colegii să iasă la proteste de frică să nu li se anuleze contractele de muncă!”.

Omenos statul român și instituțiile sale, nu-i așa?


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Un partid politic încearcă să îi bage bețe în roate lui Dana Nanu, candidata Dreptei Unite la Primăria Alba Iulia. Candidatura, contestată la Judecătoria Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un partid politic încearcă să îi bage bețe în roate lui Dana Nanu, candidata Dreptei Unite la Primăria Alba Iulia. Candidatura, contestată la Judecătoria Alba Iulia Un partid politic, mai exact Partidul Național Conservator Român, filiala Alba, a depus o contestație împotriva candidaturii pentru funcția de primar a doamnei Dana Nanu, candidata Alianței Dreapta Unită […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea