Rămâi conectat

Politică Administrație

Măsurile guvernului Ponta au efect: Creșterea salariului minim, deflația la alimentele de bază și absorbția bună a fondurilor europene

Ziarul Unirea

Publicat

în

Avem încă o dovadă clară că măsurile Guvernului Ponta au fost aşteptate şi bine venite atât pentru mediul de afaceri, cât şi pentru cetăţenii ţării, susține Biroul de presă al PSD Alba. Astfel, potrivit datelor statistice, în luna ianuarie a acestui an, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, atât sosirile, cât şi înnoptările turiştilor au crescut cu aproape 20 la sută, potrivit INS. Desigur că o parte din aceste creşteri se datorează şi reducerii TVA-ului la 9 la sută în turism, măsură care a intrat în vigoare în 20 ianuarie 2015.

PSD AlbaO altă veste bună este aceea că scăderea preţurilor şi creşterea salariului minim au susţinut, în luna ianuarie, consumul, care a crescut cu peste 6 la sută. Este cel mai puternic avans după cel înregistrat în anul 2008. Guvernul va susţine această creştere cu măsurile anunţate de relaxare fiscală, măsuri ultraliberale, cum ar fi reducerea TVA la alimente.

Dacă în 2014 consumul de produse nealimentare a fost principalul motor în afacerile din comerţul cu amănuntul, în prima lună din acest an lucrurile s-au inversat. Vânzările de alimente, băuturi şi tutun au avansat cu peste 10%, în timp ce consumul de produse nealimentare a crescut cu doar 2,3%.

O evoluţie surprinzătoare au avut şi vânzările de carburanţi, care sunt mai mari cu 8%, avans ce poate fi pus pe seama scăderii preţurilor, un litru de benzină ajungând să coste sub 5 lei. Desigur că principalul factor care a influenţat consumul a fost creşterea salariului minim, care a pornit de la 850 de lei brut în ianuarie 2014 şi a ajuns la 975 de lei în prima lună a acestui an, după două creşteri succesive.

Mai mult, la 1 iulie va urma o altă mărire a salariului minim, până la 1.050 de lei. Salariul minim al anga­jaţilor români s-a dublat, în lei, în perioada 2008-2015. După ce Guvernul Ponta le-a dat înapoi românilor banii tăiaţi din salarii şi pensii de Guvernul Boc-Băsescu-Udrea, iată că românii sunt ceva mai optimişti în ceea ce priveşte perspectivele de creştere a veniturilor, spune un recent studiu care a urmărit starea de spirit a consumatorilor din întreaga Europă.

*Preţuri mai mici 

În luna ianuarie a acestui an am avut deflaţie la carne şi alimente de bază. Potrivit datelor INS, inflaţia anuală, în ianuarie, a fost de 0,4%, însă pe alimente aceasta a coborât sub zero, fiind de -0,7%.

Evoluţia pozitivă a economiei va fi susţinută de măsuri de reducere a TVA la alimente, după ce Guvernul Băsescu-Boc-Udrea a crescut peste noapte TVA la 24%. Primul pas a fost făcut: de mai bine de un an, TVA la pâine şi la produsele din panificaţie este de 9%, după ce în toamna anului 2013 Guvernul Ponta a decis scăderea acestei taxe.

Un alt aspect important care se poate remarca în guvernarea Ponta este faptul că România a încasat în februarie a.c. 460 de mil euro de la CE. Comisia Europeana a rambursat Romaniei fonduri structurale şi de coeziune de peste 460 milioane de euro, în luna februarie 2015, aferente cheltuielilor raportate la Bruxelles de autoritatile române în anul 2014.Rata de absorbţie curentă era de peste 52% la sfarsitul lunii februarie 2015.

De asemenea, reliefăm faptul că şomajul este la cel mai mic nivel din ultimii 5 ani. Astfel, rata şomajului a ajuns la minimul istoric din ultimii 5 ani de 6,5 % .

Guvernul Ponta va continua să ia toate măsurile necesare creşterii numărului de noi locuri de muncă în ţara noastră. Doar prin pachetul privind reforma fiscală estimăm că în 2016 vor fi create +325.000 mii de noi locuri de muncă.

*Guvernul Ponta le-a pus gând rău infractorilor

Măsurile care vin în sprijinul mediului economic şi al populaţiei vor fi completate de un alt demers guvernamental: înfiinţarea unei agenţii guvernamentale, separată de ANAF, pentru recuperarea prejudiciilor demonstrate în dosare penale. Noua agenţie, aşa cum a anunţat Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, nu va fii subordonată Fiscului, ci ministrului Justiţiei. Agenţia va acţiona pentru recuperarea prejudiciilor după ce instanţa va da hotărâri definitive şi irevocabile. Nimeni nu e mai presus de lege, iar cine greşeşte şi încalcă legea trebuie să suporte consecinţele.

Toate cele petrecute în România în timpul guvernării Ponta ne permite, şi nu doar nouă, celor de la PSD Alba, să privim cu optimism şi încredere spre viitor, spre o viaţă mai bună a românilor.

Biroul de presă al PSD Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea