Măsuri liberale de relansare economică, prezentate la Școala de Vară a TNL de la Mamaia

Adrian Simion, purtătorul de cuvânt al PNL Alba, a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, câteva dintre măsurile de relansare economică, care au fost prezentate la Școala de Vară a TNL de la Mamaia, la care au participat mai mulți tineri liberali din județul Alba.

Potrivit lui Simion, “unul dintre subiectele abordate la Școala de Vară a TNL (30 august – 01 septembrie 2013) a fost legat de propunerile Partidului Național Liberal, ca partid aflat la guvernare, pe domeniul economic. Astfel, vicepremierul Daniel Chiţoiu a expus trei măsuri de politică fiscal-bugetară care să fie susţinute la elaborarea bugetului pe 2014.

Prima dintre acestea este reducerea cotelor de contribuţie socială cu 3%. Potrivit calculelor, construcţia bugetară pe anul 2014 nu permite o reducere mai mare de 3% a contribuţiilor sociale. Reducerea cotelor de contribuţii sociale are rolul de a reduce evaziunea fiscală. De asemenea, este solicitată de mediul de afaceri, atât de IMM-uri, cât şi de marile companii, acestea fiind de părere că o asemenea măsură va avea ca efect crearea de noi locuri de muncă şi în special scoaterea din zona gri şi din zona economiei subterane la suprafaţă a salariilor plătite în mod real salariaţilor. În prezent, contribuţiile pentru pensie sunt de 20,8% din salariul brut la angajator şi de 10,5% la angajat. Reducerea CAS ar presupune în primă instanţă o influenţă negativă asupra bugetului de stat, dar se mizează pe o reducere a evaziunii fiscale şi o conformare a contribuabililor, iar ca urmare, efectul pe termen mediu și lung ar fi unul pozitiv. Scopul este de a se obţinute acelaşi efect precum cel de la introducerea cotei unice. Prin reducerea evaziunii şi fraudei fiscale, prin scoaterea din zona gri şi din zona neagră a locurilor de muncă, a impozitării, ar trebui să existe un gol de venituri la bugetul total consolidat mai mic în anul 2014, urmând ca din 2015 să existe venituri colectate mai mari. Acest gol de venituri în anul 2014 se acoperă din creşterea redevenţelor şi din îmbunătăţirea colectării veniturilor ca urmare a reorganizării ANAF. Impactul asupra bugetului de stat din punct de vedere matematic s-ar ridica la 3,3 miliarde de lei.

O a doua măsură de politică fiscal-bugetară avută în vedere de PNL vizează revizuirea sistemului de redevenţe. România este pe unul dintre ultimele locuri în ceea ce priveşte nivelul redevenţelor, colectarea situându-se în jurul a 4%, în timp ce media în U.E. este de 8%. Propunerile liberale nu vizează neapărat majorarea în mod substanţial a nivelului acestora, ci o eventuală modificare va fi făcută după realizarea un studiu de impact.

O altă măsură se referă la alocarea cu prioritate în bugetul pe 2014 a resurselor în domeniul infrastructurii.”

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...