Rămâi conectat

Actualitate

Marșul Persoanelor cu Handicap – Cursa Inimii Cetății. Acțiune DGPCAS Alba și Asociaţia Filantropia Ortodoxă

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Astăzi, la noul sediu al Direcţiiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba a avut loc o conferință de presă organizată cu ocazia Zilei persoanelor cu dizabilitati, care va fi sărbătorită mâine și la Alba Iulia. Gazdele acestui evenimet au fost directorul general al DGASPC Alba, Sorin Chirilă, Preotul Nicolae Călin Ignat – ăreşedintele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia și președintele Comitetului Județean de Analizăn a Probemelor Persoanelor cu Handicap Alba – Valentin Frăcea.

În anul 1992 Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite consacrată analizei implementării Programului Mondial de Acţiune privind persoanele cu handicap a declarat 3 decembrie – ZIUA INTERNAŢIONALĂ A CU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI.

Potrivit Directorului general al DGPCAS Alba, Prof. Sorin Valerian Chirilă, acest moment “este marcat anual şi în România, ziua reprezintând un prilej şi o şansă, în acelaşi timp, pentru a fi solidari cu cei vulnerabili, pentru a încerca să cunoaştem experienţe, să înţelegem situaţii, să ne asumăm efortul de a construi o viaţă fără bariere şi are ca obiectiv promovarea înţelegerii dizabilităţii şi mobilizarea tuturor pentru asigurarea unei vieţi demne, egale din punct de vedere a drepturilor şi bunăstării persoanelor  cu dizabilităţi.”

Astfel, marţi, 3 decembrie a.c., Consiliul Judeţean Alba prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba împreună cu Asociaţia Filantropia Ortodoxă  Alba Iulia şi Comitetului Judeţean de Analiză a Problemelor Persoanelor cu Handicap organizează, o serie de activităţi:

v  11,00 – 13,00 – Masa rotundă: “Şanse  egale  pentru tinerii  defavorizaţi”- organizată la Casa de Cultură a Studenţilor Alba cu participarea instituţiilor şi organizaţiilor cu atribuţii în protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

v  14,00 -15,30 – “marşul  persoanelor cu handicap – cursa inimii cetăţii ”, ediţia a VI-a, – prin care se doreşte promovarea participării persoanelor cu dizabilităţi la viaţa comunităţii; acţiune susţinută, încurajată, promovată şi în acest an, de îndrăgita solistă de muzică populară, doamna profesoară Leontina Fărcaş.

 Ignoranţa, discriminarea, preconcepţiile duc la izolarea, la ridicarea unor bariere între persoanele cu dizabilităţi şi comunitate. De aceea, este important ca noi, toţi, să înţelegem că persoanele cu dizabilităţi fac lucrurile – pe care noi le considerăm obişnuite, mai diferit şi că au nevoie de condiţii adaptate  abilităţilor şi experienţei lor. În acest an, traseul marşului va fi: Parcul Custozza – Catedrala Reîntregirii – Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia şi va fi parcurs de toţi cei care vor fi prezenţi: persoane cu handicap instituţionalizate şi neinstituţionalizate, însoţitori, organizatori, oficialităţi, invitaţi, în dorinţa de a le fi aproape şi de a reprezenta suportul de care au nevoie persoanele cu handicap din partea societăţii, a noastră, a tuturor. Simbolul acestei acţiuni este inima roşie purtată în  piept – care va deschide propriile inimi spre înţelegerea acestor oameni şi a curajului cu care trăiesc în fiecare zi; de asemenea, toţi participanţii vor purta un fular roşu pe care este inscripţionată o inima albă.

v  15,45 – 16,15 – Expoziţie cu obiecte şi decoraţiuni confecţionate de către  persoanele cu dizabilităţi.

v  16,15 – 18,00 – Spectacolul artistic: “bucuria darului”- susţinut de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba Iulia: doamna profesoară Leontina Fărcaş şi Muguri de Tezaur, Fanfara Copiilor din Petreşti, Grupul „Primavera”- coordonat de doamna profesoară Marinela Popa, Corul Seminarului Teologic „Sfântul Mitropolit Ştefan” – dirijat de părintele prof.dr. Nicolae Topîrcean, Grupul de Colindători din Ighiu şi Corul Centrului „Sfântul Meletie” Alba Iulia.

Ca în fiecare an, partenerii/ sponsorii acestor activităţi sunt  instituţii, organizaţii neguvernamentale, societăţi comerciale şi persoane fizice: Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia,Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Alba, Asociaţia „ECHANGE PARTAGE” Franţa, TRANSAVIA SA, Rotary Club CIVITAS SOLIS Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, Organizaţia pentru copii şi adulţi cu nevoi speciale „TREBUIE” Sebeş, Asociaţia „MARIA AGAPIA” Aiud, Cofetăria CORINA, Societatea Naţională a Handicapaţilor Fizic Alba Iulia, Societatea de Ajutorare „DIAKONIA” Alba Iulia, Societatea Handicapaţilor Neuropsihic „SPERANŢA” Alba Iulia, Asociaţia Naţională a Surzilor din România – Filiala Alba, Asociaţia Nevăzătorilor din România Alba – Hunedoara, Asociaţia SM SPEROMAX Alba, Asociaţia Caritas Metropolitan Greco – Catolic Blaj, Societatea „ELISA MED” SRL, SC EURO FARM SRL, Asociaţia pentru Consiliere şi Asistenţă Specializată,  Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali  – Structura  Teritorială Alba, Direcţia de Sănătate Publică Alba, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba, Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului Alba, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea